Repetitio est mater studiorum. Prof. G.V. Bossche

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-09-19 18:35:00, skaitė 744, komentavo 0

Repetitio est mater studiorum. Prof. G.V. Bossche

Pirma, niekada neklauskite savęs (ar kitų!), kas labiau platina - "sveiki" skiepytieji ar "sveiki" neskiepytieji, nes jums neturėtų labai rūpėti, su kokiu virusiniu krūviu susiduriate, jei jis kyla iš sveiko žmogaus. Šiuo metu asmens sveikatos požiūriu svarbu tai, "kiek jūs esate imlūs užsikrėsti liga dėl labiau užkrečiamo varianto?". Tai labiau susiję su jūsų imuniteto būkle:

Taigi, jei esate paskiepytas, kuo didesnis jūsų vakcinos antikūnų S(pike) (Ab) titras, tuo geriau esate apsaugotas nuo C-19 ligos, kurią sukelia šiuo metu cirkuliuojantys labiau užkrečiami variantai, ypač Delta variantas (taigi, 2 skiepai apsaugo geriau nei vienas).

Jei turite natūraliai įgytą imunitetą, Ab titru rūpintis apskritai nereikia. Jei atsitiktinai užsikrėsite, kol jūsų Ab titras yra žemas, gali pasireikšti lengvi simptomai, tačiau, kai tik jūsų imuninė atmintis bus pažadinta, ji aprūpins jus labai stipriais antikūnais, kurie gali veiksmingiau susidoroti su visais variantais - net ir esant santykinai mažai jų koncentracijai - nei vakcinos suformuoti anti-S Abs.

Taigi, ką dabar daryti, jei nesate skiepytas ir neturite natūraliai įgytų Abs (kitaip tariant, anksčiau nesirgote C-19 liga)? Tokiu atveju kuo mažesnis jūsų anti-S Ab titras, tuo geriau! Iš tiesų galite turėti anti-S specifinių Abs, kurie yra trumpalaikiai ir atsirado dėl ankstesnės besimptomės infekcijos. Nors jie turi mažą afinitetą (giminingumą) Sars-CoV-2 smaigalio (S) baltymui (kadangi besimptomės infekcijos nepakanka, kad jūsų Ab gaminančios B ląstelės būtų tinkamai paruoštos), jie gali slopinti nespecifinius įgimtus Abs, kurie turi dar mažesnį afinitetą smaigalio (S) baltymui (štai kodėl juos gali nustelbti anti-S specifiniai Abs) ir paprastai jungiasi su koronaviruso dalelėmis per daugiavalentę sąveiką.

O kaip dėl vakcinų poveikio visuomenės sveikatai? Taigi dabar kalbame apie masinį skiepijimą. Pirmiausia turėkime omenyje, kad tikimybė, jog paskiepyti ir nepaskiepyti asmenys užsikrės Delta variantu, dabar yra maždaug vienoda. Tačiau skiepytųjų užsikrėtimas labiau užkrečiamais variantais gali būti problemiškas visuomenės sveikatos požiūriu, kai tai įvyksta esant didelėms vakcinacijos apimtims (dėl masinio skiepijimo!). Taip yra dėl to, kad didelis skiepijimo lygis i) skatina daugiau infekcinių variantų plitimą, o tai kelia netiesioginę grėsmę neskiepytiems asmenims ir ii) ilgainiui sukelia didėjantį atsparumą S specifiniams antikūnams. Priešingai, tokio pavojaus visuomenės sveikatai, susijusio su neskiepytų asmenų užsikrėtimu Sars-CoV-2, nėra. Tačiau pastariesiems kyla pavojus asmens sveikatai, kai jie pakartotinai užsikrečia netrukus po ankstesnio kontakto su Sars-CoV-2 (o tai labiau tikėtina, kai cirkuliuoja labai užkrečiami variantai, pavyzdžiui, Delta variantas). Liga, kurią sukelia greitas pakartotinis neskiepyto asmens užsikrėtimas labai infekciniu variantu, jauniems ir sveikiems asmenims (pvz., sveikiems vaikams) paprastai būna lengvesnė nei vyresnio amžiaus žmonėms. Pasveikus nuo ligos, imunitetas visada išlieka visą gyvenimą ir taip prisideda prie bandos imuniteto stiprinimo.

Išvada: Diskusija apie tai, kas daugiau, o kas mažiau perserga, yra moksliškai nereikšminga, kol kalbame apie sveikus žmones. Jei praeityje nesirgote šia liga ir nesiskiepijote, dabar jums kyla palyginti didelė rizika užsikrėsti šia liga (nes yra palyginti didelė tikimybė, kad netrukus po ankstesnio užsikrėtimo vėl užsikrėsite vien dėl to, kad dominuoja labai užkrečiamas Delta variantas, todėl tokia tikimybė yra didesnė). Jūsų užsikrėtimas neturi žalingų pasekmių visuomenės sveikatai, nes jūsų imuninė sistema nedarys selektyvaus imuninio spaudimo spyglio baltymui, nepriklausomai nuo to, ar susirgsite, ar ne.

Jei anksčiau nesirgote Covid-19 ir buvote visiškai paskiepyti, (kol kas) būsite apsaugoti nuo (sunkios) ligos. Tačiau jei jūsų skiepijimas vykdomas kaip masinės skiepijimo kampanijos dalis, jūs kartu su visais kitais paskiepytaisiais darysite neoptimalų spaudimą į imuninę viruso infekcijos atranką. Tai pagreitins tolesnį cirkuliuojančių infekciškesnių variantų plitimą ir galiausiai lems dominuojantį imuninės atrankos variantą, kuris yra ir labai infekcinis, ir atsparus S-Ab. Nors jūs vis tiek pasirūpinsite savo asmenine sveikata, tai, kad esate "visuotinio" skiepijimo dalis, turės žalingą poveikį visuomenės sveikatai, nes pirmiausia kils grėsmė neskiepytiems, bet galiausiai ir visiems skiepytiems žmonėms (kaip paaiškinta i) ir ii) punktuose). Štai kodėl visada perspėju dėl momentinių vertinimų ir trumpalaikių perspektyvų. Būtent toks požiūris dabar motyvuoja mūsų sveikatos apsaugos institucijas ir politikus sparčiai plėsti masinio skiepijimo kampanijas, apimančias jaunimą ir vaikus. Jei manome, kad pandemijos ir visuomenės sveikatos požiūriu esame išmintingi, žinoma, turėtume daryti viską, ką galime, kad toliau neskatintume labai užkrečiamų variantų dauginimosi, kad jie netaptų atsparūs S specifiniam Abs (evoliucija, kuri dabar jau vyksta!). Tai reiškia, kad masinis vaikų skiepijimas niekam nepadės. Turime juos kuo labiau apsaugoti kitomis priemonėmis nei skiepijimas bet kuria iš dabartinių C-19 vakcinų (žr. ankstesnius mano pasisakymus). Jie turi geriausias galimybes atsispirti dideliam Delta varianto infekciniam spaudimui. Užsikrėtę asimptomiškai, jie yra svarbiausi mažinant infekcijos dažnį nuo labiau užkrečiamų variantų, o jų pasveikimas nuo simptominės infekcijos yra svarbiausias dalykas kuriant bandos imunitetą!

Tikiuosi, kad žmonės pradės suprasti, jog nė vienas sveikas žmogus neturėtų būti laikomas didesne infekcine grėsme nei kitas ir kad nėra jokio mokslinio pagrindo bet kuriam asmeniui, skiepytam ar neskiepytam, diskriminuoti kontaktus su bet kuriuo sveiku skiepytu ar neskiepytu žmogumi. Vienintelė didelė problema yra šios skiepijimo kampanijos mastas. Nė viena iš dabartinių Covid-19 vakcinų neatlaikys iššūkio suvaldyti labai kintančio viruso pandemiją, jau nekalbant apie tai, kad jau cirkuliuoja daugybė variantų. Kai vakcinos veikia, bet nėra tobulos, ir kai jas masiškai diegiame aršios (Delta!) pandemijos įkarštyje, tuomet turime tikrai didelių problemų.

https://www.geertvandenbossche.org/post/repetitio-est-mater-studiorum