Sorošas ragina keisti valdžią Kinijoje

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/soros... 2022-02-04 03:08:00, skaitė 320, komentavo 1

Sorošas ragina keisti valdžią Kinijoje

Kalbėdamas Stanfordo universitete (Kalifornija) Džordžas Sorošas (George Soros) sukritikavo dabartinę Kinijos vadovybę. Pasak Sorošo, yra nedaug šansų, kad šių metų rudenį vyksiančiame XX Kinijos komunistų partijos suvažiavime dabartinis partijos vadovas (ir KLR prezidentas) Si Dzinpingas (Xi Jinping) bus perrinktas dar vienai penkerių metų kadencijai. Sorošas teigia, kad Si Dzinpingas nėra tinkamas būti KLR vadovu. Anot jo, Kinijai reikalingas kitas lyderis, kuris būtų „mažiau represyvus namie ir taikingesnis užsienyje“.

Sorošas laikomas JAV Demokratų partijos lobistu ir ruporu. Ko negali viešai pasakyti aukšti oficialūs Demokratų partijos atstovai, pasako Sorošas. Todėl Sorošo pasisakymas laikytinas JAV Demokratų partijos „žodine intervencija“ į Kinijos vidinį politinį procesą. Sorošas siunčia signalą, kad Demokratų partija (ir už jos stovinti finansinė oligarchija) palaiko kitą kandidatą.

Kinijos komunistų partijoje vyksta kova tarp Si Dzinpingo šalininkų ir išeivių iš Kinijos „komjaunimo“ (Kinijos komunistinės jaunimo sąjungos). Būtent pastariesiems (kurių atstovai, beje, dominuoja dabartinėje KLR vyriausybėje) yra skirta Sorošo žinutė. Jos tikslas – mobilizuoti Si Dzinpingo priešininkus ir pakeisti jėgų balansą Kinijoje. Prieš Si Dzinpingą gali būti panaudotas gyventojų nepasitenkinimas dėl valdžios veiksmų suvaldant COVID-19 pandemiją ir dėl ekonominių sunkumų.

Savo kalboje Sorošas kritikavo ir Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną, ragino keisti Vengrijos valdžią. Jis taip pat ragino JAV Demokratų partiją būti radikalesnei.

Daug priklauso nuo to, kaip sėkmingai pavyks Pekino olimpinės žaidynės ir kai kurie kiti dalykai. Si Dzinpingo pergalė reikštų KLR ir JAV konsensuso (kuris tęsėsi keturis dešimtmečius) galutinį nutraukimą.

Dažniausiai Lietuvoje nepageidaujama ar, neretai, tiesiog draudžiama publicistika ir dokumentika – kiekvieną dieną rodoma „PressJazz TV“ kanale.