Varnos Berlyne puldinėja žmones ir niokoja kapines, o Vilniuje valgo "jūros gėrybes"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-06-08 19:07:00, skaitė 717, komentavo 16

Varnos Berlyne puldinėja žmones ir niokoja kapines, o Vilniuje valgo

Apie agresyvisas varnas mane paskatino tarti kelis žodžius birželio 5 d. publikacija dienraštyje "Berliner Zeitung". Straipsnio autorė Susanne Dübber straipsnyje "Agro varnos: kodėl paukščiai staiga puola žmones? Apie agresyvias varnas girdime visoje Vokietijoje. Jos puola žmones ir gyvūnus. Kas vyksta?"

Straipsnyje rašoma, kad pastarosiomis savaitėmis Berlyne beveik nelijo, dirvos paviršius yra sausas ir kietas. Varnos negali rasti jokio kirmino ar kito vabzdžio. Maisto jos ėmė ieškoti kapinėse, kur laistomi mirusiųjų kapai. 

AVvXsEgRagC-53SunyXn1Nmm5DSXDF-xQUXT1KgPYYmcf29nYW0KwofFEFWh47m3BEjL3mSVLe_YKUaHj4wyndAzX4ODyv1DogqXzk5NHZXO48KMQEFMCiM0kILxzUEpjjwwJ3dhmO1ouaWQg15C7rMqQWJd4q2bM7lOVvwA2uqYmWDmWXYrnoA_7rY_kh9A=w461-h307

Išsigandusi Marzahn-Hellersdorfo apylinkės tarnyba praneša: "Ieškodamos kirminų ir vabzdžių, jos išrauna augalus, suėda žvakių vašką ir plačiai paskleidžia po kapines." Atrodo siaubingai, atsiųsta nuotrauka! Plius prašymas nemesti maisto atliekų į kapinių šiukšlių konteinerius, kad pritrauktų daugiau varnų.

Berlynas nėra vienišas: Netoli Diuseldorfo esančiame Emmericho miestelyje keli gyventojai skundžiasi didelių juodų paukščių išpuoliais. Drezdene varnos sužeidė moterį į galvą. Kaip įspėjimas ant pėsčiųjų tako šalia Saksonijos parlamento buvo pastatyti ženklai. "Dėmesio! Puola varnos" - toks įspėjimas ant jo.

Martinas Riumleris (Martin Rümmler) iš Gamtos ir biologinės įvairovės išsaugojimo sąjungos (Nabu) Berlyne aiškina, kad pavasarį ir vasarą prie varnų lizdų gali nutikti tokių dalykų, nes varnos nori apginti savo jauniklius. 

20221103_145652%20(1).jpg

Vilniaus varnos minta "Jūros gėrybėmis" ir puola pėsčiuosius

Labiausiai mano kaiminystėje yra paplitusi pilkoji varna Corvus cornix. 

Paspirtukai ir dviračiai, pavojingai lakstantys Vilniaus šaligatviai, mus atvijo prie Neries, Petro Vileišio gatvėje esančių dviračių ir pėsčiųjų tako. 

Jau kelios savaitės pilkosios varnos Corvus cornix varniukai, išperėti prie Neries augančiuose medžiuose, treniruoasi skraidyti, o tėvai juos prižiūri, puola praeivius, mėgina skelti snapu į pakaušį. Turiu tam priešnuodį. Pasiimu į ranką kelio darbininkų paliktą pagalį ir varnoms praeina bet koks agresyvumas. Varnos labai protingos. Manau, jos net protingesnės už šunis. 

Varnos puikiai moka išgliaudyti "jūros gėrybes". Traukia iš Neries dvigeldžius moliuskus, iš aukštai meta ant šaligatvių  cementinių dangų, o sudaužiusios geldutes, išvalgo. Ant šaligatvių pilna sudaužytų geldučių. 

Pastaruoju metu šunys maitinami įvaiu sausu maistu, "skanukais" skatinami atlikti užduotis. To šunų maisto tenka ir varnoms. Yra ir pusgalvių vilniečių, kurie maitina varnas. Jos įpranta, ima maisto iš žmonių reikalauti, puldinėti. Pernai rudenį pusglušis Vilniaus meras Šimašius šėrė varnas krokų svogūnais. 

Ką dar moka Vilniaus varnos?

P.Vileišio gatvėje gyvenančios varnos moka erzinti šunis, pešioja jiems už uodegų, jų plaukais iškloja savo lizdus. Jos, kaip minėjau, atiminėja iš šunų skanukus, moka išlukštenti dvigeldžius moliuskus.

Manau, kad varnos protingesnės net už Vilniaus savivaldybės darbuotojus. Pernai šitie imbicilai varnoms užkandai dovanojo krokų svogūnėlius.

20221103_144808.jpg
Buvo pasodinti krokai, liko varnų iškapstytos duobutės

Spalio mėn. pabaigoje į dviračių taką sugužėjo būrys darbininkų, kurie badė pievelėje skylutes ir į jas kaišiojo krokų svogūnėlius. Varnos matė, kad darbininkai kažką slepia pievelėje. Darbininkams išvykus, varnos ėmėsi vaišių.