JAV Ukrainai tieks daugelyje valstybių draudžiamus kasetinius šaudmenis

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2023-07-08 15:14:00, skaitė 325, komentavo 12

JAV Ukrainai tieks daugelyje valstybių draudžiamus kasetinius šaudmenis

Prezidento Džo Baideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Sulivanas išdėstė argumentus dėl kasetinių šaudmenų tiekimo Ukrainai. „Pripažįstame, kad kasetiniai šaudmenys kelia žalos civiliams gyventojams dėl nesprogusios amunicijos rizikos, – žurnalistams sakė Sulivanas. “Štai kodėl mes atidėjome šio sprendimo priėmimą tiek ilgai, kiek galėjome“.

„Tačiau taip pat kyla didžiulė civilinės žalos rizika, jei Rusijos kariai ir tankai užgrius Ukrainos pozicijas ir užims daugiau Ukrainos teritorijos bei pavergs daugiau Ukrainos civilių gyventojų, nes Ukraina neturi pakankamai artilerijos“, – sakė jis.

Dėl galimo poveikio civiliams ir žalos aplinkai, šie šaudmenys yra uždrausti daugelyje pasaulio valstybių. Anot Vašingtono, Ukraina pateikė rašytines garantijas, kad tariamai „labai atsargiai“ naudos kasetinius šaudmenis, sumažindama riziką civiliams gyventojams. Kijevas taip pat pažadėjo užfiksuoti tokių sviedinių panaudojimo vietas ir ateityje šias teritorijas išvalyti.

Vakarai pritrūko sviedinių

Pasak JAV valdžios, kasetinė amunicija yra skirta patenkinti Ukrainos karių poreikius, kol Vakarai nepadidins įprastinių sviedinių gamybos.

Sulivanas taip pat pabrėžė, kad JAV diskutavo su sąjungininkais dėl kasetinių šaudmenų tiekimo Ukrainai ir jie pritarė tokiam Vašingtono žingsniui.

„New York Times“ rašė, kad apie 20 proc. kasetinių ginklų užtaisų nesprogsta ir išlieka dirvožemyje pavojingi metų metus. Iš pradžių jie kelia pavojų kariams, o karui pasibaigus – civiliams.

SN inf.