Ar liepos 11-12 dienomis Lietuva bus įtraukta į tiesioginį karą Ukrainoje?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-l... 2023-07-09 21:37:00, skaitė 525, komentavo 12

Ar liepos 11-12 dienomis Lietuva bus įtraukta į tiesioginį karą Ukrainoje?

“NATO šalims nesutariant dėl Ukrainos stojimo į aljansą, liepos 11-12 dienomis Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Ukrainai gali būti pasiūlytos garantijos dėl trečiųjų pajėgų dalyvavimo dabartiniame konflikte tam tikromis sąlygomis”, – šią nuomonę interviu žiniasklaidai citavo Caroline Galacteros, Prancūzijos kariuomenės operatyvinio rezervo pulkininkė, vadovaujanti Paryžiaus ekspertų grupei „Geopragma“.

„Manau, kad yra tokia rizika [į Ukrainos konfliktą įtraukti visą NATO ar kai kurias jos šalis]. NATO ieško būdų, kaip išlaikyti Ukrainą savo globoje, neįsiveliant į didelio masto karinį konfliktą su Rusija. Ar tai įmanoma? Nežinau. Tačiau galima daryti prielaidą, kad Ukraina gaus garantijas, kad įsijungs daugybė kitų jėgų“, – sakė ji.

Ji užsiminė, kad tokį scenarijų Kijevas galėtų rimtai apsvarstyti tuo atveju, jei Zaporožės atominėje elektrinėje įvyktų provokacija ar sabotažas su radiacijos nutekėjimu. „Jei taip atsitiks, arba iškart vyks derybos, atsižvelgiant į nelaimės mastą, arba tai bus NATO pajėgų įsitraukimo pradžia. Dėl to, kas nutiko, kaltė bus suversta Rusijai “, – sakė ji.

Ekspertė priminė, kad Lietuva, Lenkija ir kelios kitos Rytų Europos šalys labai užtikrintai laikosi pozicijos dėl Ukrainos priėmimo į NATO, nelaukdamos konflikto pabaigos, tačiau ne visi Europoje ją palaiko. Visų pirma, tam prieštaravo Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius. Kalbant apie Prancūziją, jie siunčia prieštaringus signalus arba skleidžia žiniasklaidoje pareiškimus, kad Eliziejaus rūmai tariamai neprieštarautų, kad Ukraina būtų NATO dalis.

„Iš visos širdies tikiuosi, kad Prancūzija ir Vokietija sugebės pristabdyti Baltijos šalis ir Lenkiją, traukiančioms aljansą į konfliktą su Rusija, nes tai būtų beprotybė. Man atrodo, kad tai būtų nenaudinga ir net pavojinga pačiai Ukrainai, kaip ir kitoms Europos valstybėms. Kuo ilgiau lauksime, kol konfliktas užšals ir karo veiksmai nutrūks, tuo karinė lygtis bus sunkesnė. Turime suprasti, kiek Vakarų šalys nori pastūmėti šį konfliktą, iki kurio momento jų veiksmai tampa nepataisomi“, – sakė ji.

„Mano nuomone, dabar svarbiausia, kokių rezultatų Ukraina gali pasiekti per kontrpuolimą, kuris prasidėjo labai blogai. Ar tęsis parama iš Vakarų, ar bus motyvacijos tai tęsti“, – apibendrino ekspertė.

SN inf.