To nerašo LT šūdasklaida: Kas yra suverenių žmonių judėjimas?

Autorius: Rasa Balockaitė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-07-22 22:06:00, skaitė 566, komentavo 33

To nerašo LT šūdasklaida: Kas yra suverenių žmonių judėjimas?

Lietuvoje, per keletą paskutinių metų, jau antras atvejis, kai iš "Suverenais" ir "Gyvais žmonėmis" prisistatančių asmenų, neturinčių asmens dokumentų, paimami vaikai. Pirma buvo kažkokia moteris, o dabar šeima, iš Pastogės pagrobusi savo tris mažamečius vaikus ir dingusi.

Aš visvien šitos visuomenės nesuprantu. Normaliai, jau po pirmo incidento tikėjausi didžiulio rezonansinio susidomėjimo Suverenių žmonių judėjimu, jo kilme, jo ideologija, jo struktūra, tikėjausi žurnalistinių tyrimų, straipsnių spaudoje, interviu per TV.

Bet to nebuvo.

Dar įdomiau, to nebuvo ir po antrojo incidento.

Matyt, Lietuvos mokslininkams, aktyvistams ir žurnalistams yra aktualesnių temų, kuo skiriasi Utenos ir Ukmergės gyventojų požiūris į kažką, kaip moterims skirtos šukos kainuoja 1 ct daugiau nesu vyrams skirtos šukos ir pan.

Gal šita tema įdomi vien tik man?

Taigi, kas yra suverenių žmonių judėjimas?

Suverenių žmonių judėjimas, kilęs JAV apie 1970, FTB yra įvardijamas ant ekstremistinis antivyriausybinis judėjimas, kurį sudaro įvairūs konspirologai ir pastaraisiais metais prie jų prisijungę anti vakseriai. Visus šiuos žmones jungia nepasitikėjimas ir nusivylimas teisine sistema, kurios jie tiesiog nepripažįsta ir siekia minimizuoti bet kokius kontaktus su ja, atsisako naudotis asmens dokumentais, vairuoja be vairuotojo pažymėjimų, atsisako registruoti automobilius ir kt. Atsisako mokėti mokesčius. Laiko save suverenais - teoriškai, suverenas buvo Karalius, t.y. asmuo, kuris turi galią teisti kitus bet kurio niekas neteisia, kažkaip taip, neprisimenu apibrėžimo.

Kaip socialinių mokslų teoretikams gerai žinoma, tokie judėjimai gimsta iš atskirties, neturto ir nusivylimo. Kaip sakė Antonio Gramsci, ten kur hegemonija neveikia, kur nepasiekia valstybės, švietimo ir propagandos įtikinėjimai, formuojasi kontra hegemoniniai diskursai. Suverenų judėjimas yra geriausias viso šito pavyzdys.

Šis judėjimas atsirado apie 1960 ar 1970 metus, jis nebuvo įsteigas atskiru manifestu formavosi iš daugybės impulsų, daugybės šaltinių, stiprėjant valstybės aparatui ir, natūralu, didejant pasirpiešinimui. Daugybė žmonių idealizavo senus gerus laukinio kapitalizmo ir home schoolingo laikus, ir manė, kad valstybė juos apiplėšinėja mokesčių forma ir suvaržo pertekliniais reguliavimais, t.y. pradėjo žiūrėti į valstybę kaip į priešą.

Suverenų judėjimas iš JAV paplito į Kanadą, vėliau į kitas šalis. Jis kaskart sustipdėdavo per krizes, sustiprėjo per 1970 m. žemės ūkio krizę ir per 1980 m. finansinę krizę, na o Lietuvoj matom atsirado per pandemiją.

Iš pradžių Suverenai buvo baltųjų nacionalistų judėjimas, kuris rėmėsi prielaida, kad baltieji prarada galias, o people of color yra privilegijuojami, tačiau vėliau atsirado afroamerikiečių suverenai, žinomi kaip Moorish Souvereings, ir kt.

Suverenai nuolat konfliktuodavo su valstybe, tačiau į rimtus nemalonumus įsivėlė po 1985 m. po sprogdinimų Oklaholmoje, - vienas iš teroristų priklausė Suverenų judėjimui.

Suverenų judėjimas buvo paplitęs išskirtinai JAV ir Kadanoje, tačiau žinot kas jam padėjo išplisti visame pasaulyje? Guess what, interneto atsiradimas. Apie 2000 metus Suverenai jau egzistavo tiek Europoje, tiek Australijoje, jų lyderiai keliaudavo po įvairias šalis, skaitydami paskaitas. Vyriausybės, neapsikentę, imdavosi priemonių vienam iš jų, Winston Shrout, buvo uždrausta atvykti į Kanadą.

Krizės ir pandemija dar labiau sustiprino žmonių nusivylimą ir nepasitikėjimą vyriausybėmis. Šiandien manoma, kad JAV yra 100 000 Suverenų fundamentalistų ir maždaug 200 000 neįsipareigojusų, bet prijaučiančių. Daugybė jų buvo įkalinta, ne dėl savo įsitikinimų, o dėl savo veiksmų - nuolatinių konfliktų tu teisėsauga.

Pandemija davė dar vieną impulsą stiprėti Suverenų judėjimui, ir manoma, kad šiandien jis veikia 26 šalyse.

Šiandien jie vadina save Suverenais, Laisvaisiais žmonėmis, Gyvaisiais žmonėmis, Natūraliais žmonėmis ir pan. Jiems būdinga specifinė kalba su specifine terminologija, taip pat specifinis skyrybos ženklų, dvitaškių, daugtaškių ir kt., naudojimas, per pusę amžiaus jų ideologija išsikristalizavo, dabar ji remiasi "dvigubos asmenybės" prielaida, t.y. iš vienos pusės, natūralaus, gyvo, gimusio vyro arba moters, iš kitos pusės, jam priskirto socialinio teisinio konstrukto, kurį sudaro asmens kodas, asmens tapatybė ir kt. Anot suverenų, Gyvas žmogus yra šios jam priskirtos teisinės tapatybės savininkas, turėtojas.

Šiandien, Lietuvoje antras kartais, kai iš Suverenų valstybės globon paimami vaikai. Pirmas kartas buvo, kai kažkokios moters paauglys sūnus pats atsisakė ryšių su motina. Antras kartas kur kas baisesnis - trys maži vaikai, kurių prieraišumas prie tėvų dar yra itin didelis ir kurie nepajėgia kritiškai vertinti tėvų veiksmų, buvo paimti į valstybės globą, iš kur tėvai juos pasigrobė bei dingo iš Lietuvos.

Apie Suverenų judėjimą neradau nei vieno straipsnio Lietuvos žiniasklaidoje. Matyt, žmonės nesusieja ir nemato, kad čia yra kažkas bendro.

Panašiai, kaip mano kaimynai iš apatinių aukštų, kurie atsisakė keisti bendro naudojimo vandens stovą, o į mano argumentus, kad tą stovą vistiek keisim, net jei su Aro pareigūnais reikės pas juos į butą patekt, nes aš be vandens negyvensiu, atsakydavo - O tai mes čia prie ko? Nes jie, irgi, nesusiejo.