„The Guardian“: Slovakija po rinkimų gali tapti naująja Rusijos sąjungininke

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/the-... 2023-09-06 15:03:00, skaitė 332, komentavo 7

„The Guardian“: Slovakija po rinkimų gali tapti naująja Rusijos sąjungininke

Slovakija po parlamento rinkimų gali tapti nauja Rusijos sąjungininke Europoje, rašo „The Guardian“. Bratislava buvo viena aršiausių Ukrainos rėmėjų. Tačiau jei bus išrinktas Robertas Fico, yra tikimybė, kad šalis pasuks Maskvos link.

Apklausos rodo, kad buvęs ministras pirmininkas Robertas Fico lyderiauja būsimuose rinkimuose, giria Maskvą ir mėgdžioja Viktorą Orbaną.

Slovakija yra daug svarbesnė šalis, nei Europa galvoja. Šioje mažoje Europos valstybėje rugsėjo 30 dieną vyks parlamento rinkimai. Jei tikėti apklausomis, kad sugrįš Robertas Fico, tas pats žmogus, kuris liaupsina Maskvą ir lygiuojasi į Viktorą Orbaną, alternatyviosios dešinės lyderį kaimyninėje Vengrijoje. Trumpai tariant, netrukus Europos Sąjungoje ir NATO gali iškilti naujas rūpesčių sukėlėjas.

Praėjus vos keleriems metams po Čekoslovakijos žlugimo 1993 metais, nepriklausomos Slovakijos valstybės atsiradimas pietuose jau kėlė nerimą Vakaruose. Kol kitos pokomunistinės šalys entuziastingai priėmė liberaliąją demokratiją, JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright Slovakiją pavadino „juodąja skyle“ regione. Buvo atidėta narystė NATO. Galiausiai 2004 m. šalis įstojo į NATO ir Europos Sąjungą. Ir tada abi šios organizacijos padarė išvadą, kad, jų teigimu, Bratislava pagaliau įgijo savo tapatybę ir padarė galutinį pasirinkimą šių aljansų naudai.

SN inf.