Gabrielius Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2023-09-08 17:17:00, skaitė 275, komentavo 3

Gabrielius Landsbergis: mūsų vėlavimo ir baimių kainą moka ukrainiečiai

Ukrainos pergalei yra gyvybiškai svarbu užtikrinti nenutrūkstamą ginkluotės, ypač amunicijos, tiekimą, Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) ministrų susitikimo Cėsyje (Latvija) metu teigė Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Mes turėtume stovėti šalia Ukrainos ne tiek ilgai, kiek reikia, o iki Ukrainos pergalės. Turime paspartinti savo karinės pagalbos – naikintuvų, įskaitant F16, oro gynybos ir amunicijos –pristatymą. Taip pat turėtume padėti Ukrainai apsaugoti Ukrainos grūdų eksporto kelius“, – sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis teigė, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikime pasiekus sutarimą dėl to, kad Ukraina bus NATO narė, ir atsakius į klausimą “ar”, reikia atsakyti ir į klausimą “kada”, todėl rengiantis artėjančiam Vašingtono susitikimui negalima mažinti pagreičio.

„Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje pavyko priartinti Ukrainą prie NATO. Turime pasinaudoti šia galimybe ir, likus šiek tiek laiko iki Vašingtono viršūnių susitikimo, privalome judėti į priekį maksimaliu greičiu. Kalbant apie ES, didžiausias ilgalaikis saugumas, kurį galime užtikrinti Ukrainai ir mums patiems, yra ES plėtra – tikimės, kad stojimo derybos su Ukraina prasidės šių metų pabaigoje“, – susitikime sakė ministras.

Ministras G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad regioninio bendradarbiavimo poreikis tik stiprėja, ypač gynybos ir saugumo srityje.

„Turime strategiškai planuoti ir užtikrinti, kad Ukraina galėtų laimėti šį karą. Esami iššūkiai tiek Šiaurės ir Baltijos regiono kaimynystėje, tiek pasaulyje reikalauja sutelkto atsako, kuris įmanomas tik išlaikant vienybę ir koordinuojantis pozicijas bei veiksmus tiek regiono, tiek tarptautiniu lygmeniu“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Rugsėjo 6–7 dienomis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvauja Latvijoje vykstančiame neformaliame Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (angl. Nordic–Baltic Eight, NB8) užsienio reikalų ministrų susitikime.

Šiais metais NB8 bendradarbiavimą koordinuoja Latvija.

Rygoje ir Cėsyje organizuojamo ministrų susitikimo darbotvarkėje – regioninio saugumo ir atsparumo stiprinimo, paramos Ukrainai, glaudesnio NB8 bendradarbiavimo bei kiti regionui svarbūs klausimai.

Šiaurės ir Baltijos šalių aštuonetas (NB8) – neformalus ir neinstitucionalizuotas penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas. NB8 šalys rotacijos būdu kiekvienais metais koordinuoja NB8 veiklą, rengia ir globoja tais metais vykstančius susitikimus.

2022 metais NB8 bendradarbiavimą koordinavo Lietuva.

URM inf.