Kinija ir Rusija atsisako JAV dolerio

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kini... 2023-09-09 17:00:00, skaitė 669, komentavo 7

Kinija ir Rusija atsisako JAV dolerio

Tarp Rusijos ir Kinijos daugėja atsiskaitymų nacionaline valiuta: 2022 metų pradžioje tokių atsiskaitymų buvo apie 25%, o dabar jie jau viršija 80%. Prekyba rublio/juanio valiutomis Maskvos biržoje jau seniai viršijo prekybos JAV doleriais apimtis.

Rusijos ir Kinijos ūkio subjektai tolsta nuo „toksiškų“ Vakarų šalių valiutų ir pirmenybę teikia rubliui bei juaniui, kaip patikimesnėms valiutoms ir, svarbiausia, saugesnėms mokėjimo priemonėms. Nors tarptautinis politinis ir ekonominis nestabilumas daro įtaką finansų institucijų veiklai, Rusijos ir Kinijos vyriausybių darbo dėka sukurti įrankiai leidžia kiek įmanoma palengvinti visas reikalingas operacijas.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenko vasarį teigė, kad pastaraisiais metais nacionalinių valiutų dalis dvišaliuose atsiskaitymuose tarp Rusijos ir Kinijos auga, o 2022 metais šis procesas gerokai paspartėjo. Beveik pusė prekybos su Kinija jau buvo vykdoma rubliais ir juaniais, o Antrajame pusmetyje procesas ir toliau augo, taip pat tarp energetikos įmonių.

Kovo mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per išplėstines derybas su Kinijos vadovybe pareiškė, kad Maskva pritaria Kinijos juanio naudojimo plėtrai atsiskaitymuose su Azijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalimis.

SN inf.