„Al Jazeera“: Tapo žinoma, kiek JAV uždirbo iš karo Gazoje. Skaičiai jus šokiruos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/al-j... 2023-11-19 20:47:00, skaitė 595, komentavo 0

„Al Jazeera“: Tapo žinoma, kiek JAV uždirbo iš karo Gazoje. Skaičiai jus šokiruos

Jungtinės Valstijos iš karo Gazoje uždirba daug pinigų, praneša televizijos kanalo „Al Jazeera“ svetainė. Izraelis naudoja tūkstančius bombų, kad atakuotų palestiniečių teritorijas, o didžioji dalis Tel Avivo gynybos pirkimų gaunama iš JAV. O amerikietiška amunicija labai brangi.

Nuo spalio 7 dienos Izraelio gynybos pajėgos (IDF) įvykdė daugiau nei 4300 smūgių Gazos Ruože.

Europos ir Viduržemio jūros regiono žmogaus teisių observatorija pranešė, kad Izraelis į Gazos ruožą numetė daugiau nei 25 000 tonų sprogmenų, prilygstančių dviejų branduolinių bombų galiai. Kitaip tariant, kasdien Gazos ruože nuleidžiama vidutiniškai 1086 tonos sprogmenų.

Dauguma sunkiųjų bombų, numestų ant Gazos ruožo, priklauso amerikiečių gamybos MK-80 šeimai. Šio tipo šaudmenys buvo naudojami JAV kariuomenėje nuo Vietnamo karo ir buvo plačiai naudojami per JAV invaziją į Iraką 2003 m. MK-80 iš pradžių buvo sukurtos kaip laisvo kritimo bombos, o vėliau buvo modernizuojamos, paverčiant jas „išmaniosiomis bombomis“.

Šios bombos yra įvairių tipų ir kalibrų: 120 kg, 250 kg, 500 kg ir 1000 kg.

1000 kg sverianti bomba JAV armijai kainuoja 16 tūkstančių dolerių už vienetą, o sąjunginėms šalims parduodama už maždaug 25 tūkstančius dolerių.

Jungtinės Valstijos planuoja tiekti Izraeliui 320 milijonų dolerių vertės įrangos, kuri nevaldomą orlaivių amuniciją paverčia „išmaniosiomis bombomis“, skelbia „New York Times“.

IDF taip pat turi amerikiečių gamybos bombų GBU-28. GBU-28 sveria 2100 kilogramų, jame yra sprogstamųjų medžiagų. Jis skirtas sunaikinti įtvirtintus požeminius taikinius. Kiek tokių bombų turi Izraelis, nežinoma, tačiau kiekvienos tokios bombos kaina siekia apie 300 tūkstančių dolerių.

Kilus karui Gazos ruože, didžiausių JAV ginklų kompanijų akcijos smarkiai pabrango. Didelė amerikiečių karinės pramonės korporacija „Lockheed Martin“ užfiksavo reikšmingą savo akcijų kainos augimą – nuo ​​0,85% (spalio 6 d.) iki 8,93% (spalio 9 d.), kas nepastebėta nuo 2020 metų kovo mėnesio.

Taip pat RTX Corp. akcijų kainos. ir Northrop Grumman per tą patį laikotarpį pakilo nuo 0,56% ir 0,75% iki 4,62% ​​ir 11,4%.

„General Dynamics“ akcijos didžiausią prieaugį užfiksavo spalio 9 d. Jų kaina padidėjo beveik 10 proc.

Amerikos ginklų kompanijų pajamų augimą lėmė išaugusi Izraelio ginklų paklausa. Tel Avivas teigia, kad Gazos ruože panaudojo daugiau nei dešimt tūkstančių bombų ir raketų, o tai reiškia, kad reikės gerokai sustiprinti savo karinius pajėgumus.

Amerikos ginklų kompanijos yra pagrindinės naudos iš konflikto Artimuosiuose Rytuose gavėjos, kurios yra didžiausios ginklų eksportuotojos į Izraelį. Daugiau nei 70% Tel Avivo gynybos pirkimų gaunama iš JAV. Tai liudija ir nuo karo pradžios išaugusios didžiųjų Amerikos ginklų tiekėjų pajamos.

Kalbant apie Izraelio ginklų kompanijas, jos dabar išgyvena „aukso amžių“. Izraelio karinis-pramoninis kompleksas (MIC) dirba visu pajėgumu ir be sustojimo. Izraelio leidinio „Calcalist“ duomenimis, IDF, rezervistai ir civiliai kasdien tiekiami šimtai kulkosvaidžių.

Nuo karo pradžios Izraelio nacionalinio saugumo ministerijai buvo pateikta daugiau nei 190 000 naujų prašymų išduoti leidimus ginklams.

„Karas Gazoje užėmė visą Izraelio gynybos pramonę… Ir nors daugelis kompanijų užsidarė, Izraelio karinis-pramoninis kompleksas dar niekada neveikė tokiais dideliais pajėgumais“, – rašo Calcalist.

Autorius: Muhammad Sanajile (محمد سناجلة)