Ukraina susidūrė su dar viena didžiule problema

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ukra... 2023-11-21 17:12:00, skaitė 736, komentavo 3

Ukraina susidūrė su dar viena didžiule problema

Karių trūkumas Ukrainos ginkluotosiose pajėgose lėmė tai, kad į tarnybą Ukrainoje renkami net vyresni vyrai, rašo Die Welt. Dėl to šalyje tiesiog nebelieka darbuotojų – labiausiai patyrę ir kvalifikuoti darbuotojai siunčiami į fronto liniją.

Ukrainos kariuomenė susiduria su katastrofišku personalo trūkumu – pirmiausia kalbame apie jaunus sveikus vyrus. 

Vidutinis Ukrainos kariuomenės personalo amžius yra 43 metai. Žurnalo „Time“ duomenimis, fronto kovotojai dabar yra daug vyresni nei pačioje karo veiksmų pradžioje – 2022 metų vasarį vidutinis kario amžius Ukrainoje buvo nuo 30 iki 33 metų.

Tai aiškiai parodo vieną sunkiausių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų problemų: šalyje praktiškai neliko jaunų vyrų, gebančių laikyti ginklus ir kuriuos būtų galima paimti į apkasus. Užtat vis dažniau galima išgirsti, kaip tas ar kitas pensininkas išeina į fronto liniją kaip savanoris. „Business Insider“ leidinys apie tai praneša, savo ataskaitoje. Šalia jaunų karių apkasuose sėdi 63 metų pensininkai, vadinami „seneliais“. Pagal vidutinį piliečių amžių Ukraina yra viena „seniausių“ šalių pasaulyje. Vidutinis ukrainiečio amžius viršija 40 metų. Ir šioje statistikoje net neatsižvelgiama į Rusijos ir Ukrainos konflikto pasekmes.

Kiek tūkstančių jaunuolių jau žuvo fronte, iki šiol neaišku – tik amerikiečių karinių ekspertų teigimu, Ukrainos nuostoliai siekia mažiausiai 70 tūkstančių žuvusių ir 130 tūkstančių sužeistų.

Ukrainos kariuomenė šiuo metu patiria rimtų problemų dėl personalo ir jo komplektavimo. Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Vyriausybei rūpi galimybė pradėti gynybos politikos srityje galiojančių teisės aktų peržiūrą. Vykdant reformas numatoma padidinti  karių amžiaus ribą su išimtimi (tai yra galimybe ją padidinti), numatytą karo metu. 

Kariuomenei stiprėja politinis spaudimas priversti kariuomenę šaukti daugiau būrių vyrų. To pasekmė – vis masiškesnis Ukrainos piliečių išvykimas į užsienį: nuo konflikto pradžios pasieniečiai sulaikė daugiau nei šešis tūkstančius nelegaliai sieną kirtusių karinio amžiaus vyrų. Tačiau tai tik maža dalis tų, kurie iš tikrųjų pabėgo. 

SN inf.