Teroristiniais Kremliaus smarvės pėdsakais

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/30/te... 2024-01-30 20:56:00, skaitė 859, komentavo 10

Teroristiniais Kremliaus smarvės pėdsakais

Strateginės aplinkybės

Kaip ir derėjo tikėtis, Iranas kategoriškai paneigė sąsajas su Jordanijos bepiločio lėktuvo smūgiu, per kurį žuvo trys JAV kariai. Teheranas atmeta kaltinimus, kad yra kaip nors susijęs su dronų ataka ir kviečia neeskaluoti karinių veiksmų. Iranas bijo ir vengia karo su JAV.

Tačiau net neabejojame, jog JAV smogs. Tai bus keli arba keliolika tikslinių smūgių į teroristų lizdus, mažiau yra tikėtina specialiųjų operacijų pajėgų platesnio pobūdžio karinė operacija. Deja, tai problemos neišspręs.

Nors JAV žvalgyba ir prezidentas Džo Baidenas teigia kad „radikalios Irano remiamos kovotojų grupuotės, veikiančios Sirijoje ir Irake“, prisidėjo prie smūgio į bazę, vadinamą „Tower 22“, Irano užsienio reikalų Ministerija pareiškė, kad tokiu būdu stengiamasi „įtraukti Ameriką į naują mūšį“. Teheranas neva nedalyvauja „pasipriešinimo grupių sprendimuose“.

Jums nieko neprimena? Neprimena „privačių“ Kremliaus karinių formuočių, dėl kurių veiksmų Maskva purtydavo galvą, dievagojantis, jog teroristai, pjaustantys galvas Sirijoje ir Ukrainoje – Kremliui nepavaldūs savarankiškai veikiantys vienetai?

Galbūt, teroristinės grupės tiesiogiai ir oficialiai – nepavaldžios. Tačiau šeriamos pinigais ir technologijomis, apmokomos ir joms teikiama žvalgybinė informacija. O tai, jog Maskva – oficiali Teherano ir „Hamas“ rėmėja, jau seniai nebe paslaptis.

Jei rusai ir tiesiogiai nevadovavo JAV karinės bazės atakoms ir tiesiogiai nekontroliavo „Hamas“ išpuolių, tačiau tikrai prie to prisidėjo, tuo pasinaudojo ir darė viską, kad sukeltų kuo daugiau problemų savo pagrindiniam priešininkui – JAV. SVR turi pagrindinę užduotį išnaudoti kiekvieną galimybę, kiekvieną silpną vietą, kiekvieną prieštaravimą.

JAV patiriamų problemų fone Artimuosiuose Rytuose ir sienos su Meksika klausimu – taip pat Maskvos dvokas. Ne, mes nesergame paranoja. Dvokas konkretus.

Rusijos taip vadinami kariai žygiuoja Mechiko gatvėmis šalies Nepriklausomybės dienos parado metu. Taip Rusijos driskiai paradiniu aprėdu prie Jungtinių Valstijų sienų erzina Vašingtoną Mechikui tvirtinant, kad Rusija – sena Meksikos partnerė.

Net po Ukrainos invazijos, driskių pulkeliai trepsėjo Meksikos grindiniais, nešini Rusijos vėliavomis, nepaisant Kijevo protesto.

O per pietinę Meksikos sieną į JAV su pabėgėlių srautu mėgina patekti ir rusai. Per metus laiko, apie 22 000 Rusijos piliečių bandė kirsti pietinę JAV sieną iš Meksikos, formaliai prašydami prieglobsčio dėl Maskvos pradėto karo, tačiau… kas gali paneigti galimybę, jog Kremlius išnaudojo ir šį nedidelį svertą dabartinių JAV Kongreso problemų paaštrinimui?

Mes šia analize siekiame nupiešti paprastą ir gerai permatomą vaizdą: Vakarų šalių strategai ir analitikai turi kuo greičiau suprasti, kad pagrindinė teroristinės ašies valstybių ir jų remiamų grupuočių irštva yra Maskvoje. Tų grupuočių bus neįmanoma likviduoti tol, kol nebus priimtas sprendimas likviduoti jų irštvos.

Tuo tarpu pietinės JAV sienos problemų klausimas vis dar kabo ore. Šaltiniai praneša, jog pasiekti kompromisą Kongrese darosi vis mažiau tikėtina. Esą Donaldas Trampas bando sužlugdyti susitarimą, pagal kurį didesnis finansavimas Kijevui būtų susietas su griežtesne imigracijos kontrole.

Pranešama, jog „Wagner“ samdiniai vis dar Baltarusijoje. Apie 1 000 smogikų esą tebėra stovykloje Mogiliovo srities Asipovičių rajone, į pietryčius nuo sostinės Minsko.

Kodėl šiuo atveju Putinui naudingi Minske savi smogikai? Todėl, kad tai dar viena Kremliaus spaudimo ir Vakarų bei rytinio NATO flango destabilizavimo priemonė.

Nors Lukašenkos opozicija teigia, kad Kremliaus daliniai skirti režimo priežiūrai ir Putino įtakai Baltarusijoje, tai panašu į pasaką. Niekas dabar nemėgins nuversti „prorusiškos Minsko vyriausybės regione“, iki batkos visiems – šimtas metų.

Panašesnė versija, jog karinė grupuotė Lukašenkai naudinga, kaip turinti „patirtį teroro srityje“. Galvažudžiai, sadistai ir teroristai gali praversti susidorojant su vietiniais priešininkais arba „čiupinėjant“ kaimyninių šalių budrumą. Greičiausiai, nelaukiant 2030-ųjų.

Reikšmingi postūmiai

Teroristinė Rusija surengė 10 S-300 raketinių smūgių taikydamasi į civilinę infrastruktūrą Myrnograde, Lysovkoje (Donecko sritis) ir Muzykovkoje (Chersono sritis), sudavė 114 oro smūgių ir 99 kartus apšaudė salvinės raketinės ugnies sistemomis į Ukrainos karių pozicijas ir įvairias gyvenvietes.

Per rusų teroristų atakas žuvo žmonės, sugriauti ir apgadinti privatūs gyvenamieji ir daugiabučiai namai, mokykla ir kiti civilinės infrastruktūros objektai.

Praėjusią naktį rusai puolė Ukrainą naudodami 35 smogiamuosius nepilotuojamus orlaivius „Shahed-136/131“. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė 15 priešo bepiločių orlaivių.

Ukrainos kariai vykdo aktyvius veiksmus, siekdami okupantų kariams padaryti nuostolių ir išvarginti priešą visoje fronto linijoje.

Ukrainos karinės oro pajėgos smogė 20 driskių karių, ginklų ir karinės technikos telkinių, sunaikino 2 rusų priešlėktuvinių raketų sistemas.

Trumpai

Rusijos vladyka Putinas pasidžiaugė Rusijos atsparumu tarptautinėms sankcijoms. Teroristas numeris vienas pareiškė, kad žlugo Jungtinių Valstijų ir jų G7 partnerių pastangos atimti iš Maskvos naftos pajamas ir karines technologijas.

Fiureris net pasišaipė iš Vakarų, teigdamas: „Jie visi turi problemų, kurių net negalima palyginti su mūsų problemomis“. Nuokvaka džiūgavo, kad Rusijos ekonomika nesugriuvo nuo sankcijų svorio ir neva paaugo 1 %. Bet užtat Rusija net 50 kartų padidino šaunamųjų ginklų ir daugkartinio paleidimo raketinių sistemų amunicijos gamybą.

Ir viskas tuo pasakyta. Visa ekonomika frontui, viskas tik frontui. Putinui nusišvilpt, kad šąla trečdalis Rusijos miestų, kad žmonės stovi eilėse prie kiaušinių ir mėsos, kad trūksta vaistų, kad šalis, perorientavusi savo pramonę karo reikmėms, atsiliko technologiškai nuo Vakarų dar mažiausiai papildomiems 25 metams. Tai yra didžioji Rusijos caro dovana rusų tautai.

Vyksta Ukrainos jūreivių mokymai pagal NATO standartus. Užsienyje besimokantys ukrainiečių jūreiviai, ypač priešmininių laivų įgulos, kurios, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje jau tarnauja šiuose laivuose, prisitaiko prie tarnybos sąlygų.

Džiugu, kad Ukrainos kariams perduodama NATO patirtis. Mes būtume už tai, kad NATO instruktoriai dirbtų Charkove, Odesoje ir Chersone.

Europą birbina traktoriai. Prancūzijos ūkininkai užblokavo įvažiavimą į kelis didžiuosius miestus. Uždaromi pagrindiniai keliai, o Tulūza jau atkirsta.

Paryžius pasitelkė 15 000 policijos pareigūnų, kad neleistų traktoriams įvažiuoti į miestų centrus.

Vokietijoje – taip pat ūkininkų streikas. Protestuotojai reikalauja mažiau biurokratijos ir daugiau subsidijų. Tačiau Berlynas pastariesiems atsako – nėr pinigų.