Nacionalinio stadiono projektą perima „Hanner“

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/02/02/na... 2024-02-03 17:03:00, skaitė 902, komentavo 1

Nacionalinio stadiono projektą perima „Hanner“

Pokyčiai Daugiafunkcio komplekso projekte: fondas „Baltcap“ pasitraukia, bendrovė „Hanner“ planuoja perimti projektą. Vasario pabaigoje dėl projekto statybos indeksavimo ir kitų pakeitimų balsuos Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

„Iš savo pusės padarėme viską, kad projektas ir toliau būtų gyvybingas ir Vilnius galiausiai turėtų sostinei priderančias sporto, kultūros, renginių erdves bei papildomą socialinę infrastruktūrą. Esu įsitikinęs, kad kompleksas labai svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui. Tikiuosi, kad Taryba taip pat laikysis tokios pozicijos, jai visus skaičiavimus pristatysime šį mėnesį“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Mero teigimu, UAB „Hanner“ įstojo į projektą išties sudėtingu laikotarpiu: „Dėkoju bendrovės atstovams už operatyvumą peržiūrint itin kompleksiško projekto prielaidas ir valią perimti darbus nelengvame etape“.

„Nacionalinis stadionas reikšmingas ne tik Vilniui ir Lietuvai, bet ir visam regionui. Todėl labai svarbu, kad rasta išeitis iš susidariusios padėties, kad projekto įgyvendinimas tęsis, nėra grįžtama atgal“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„BaltCap“ įsipareigojimus planuoja perimti „Hanner“

Projekto bendrovę UAB „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ šiuo metu valdo ūkio subjektų grupė, susidedanti iš UAB „Venetus Capital“ (98 proc. akcijų), AB „Axis Industries“ (1 proc.), UAB „Kauno Arena“ (1 proc.).

Planuojama, kad UAB „Venetus Capital“ akcijas galėtų perimti ir Daugiafunkcio komplekso projektą įgyvendinti UAB „Hanner“.

„Vilnius yra vertas turėti savo stadioną, tai – miesto prestižo ir garbės reikalas. Mes priėmėme Vilniaus savivaldybės kvietimą prisiimti atsakomybę ir prisidėti prie šio projekto. Taigi stadionas Vilniuje bus pastatytas. Pagrindiniai mūsų prioritetai bus skaidrumas, betarpiškas dialogas su suinteresuotomis pusėmis ir, žinoma, kuo greitesnis projekto darbų startas“, – teigė „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Numatoma, kad statybos darbai spurtuos sostinės Tarybai patvirtinus sutarties pakeitimus.

Vasario mėnesį pristatys galutinius skaičius

Tarybai vasario mėnesio antroje pusėje bus pristatyti trys esminiai pakeitimai: sutartyje numatytų objektų statybos kainos indeksavimas, papildomų darbų įsigijimas ir mokėjimų grafiko sutrumpinimas.

Koncesijos sutarties šalys skelbia, kad šiuo metu tikslina finansinės veiklos modelį, tačiau jau dabar dalinamasi esmine informacija apie statybos kainų indeksavimą.

Faktinis statybos darbų (be finansavimo ir operavimo kaštų) kainos padidėjimas nuo 2020 m., kai buvo pateiktas koncesijos pasiūlymas ir 2022 m., kai įsigaliojo koncesijos sutartis, siekė 40 proc.

11 proc. dydžio statybos kaštų augimą nuo pradinio susitarimo padengti planuoja pats koncesininkas – šios lėšos į bendrą projekto kainą nebus įskaičiuotos. Vilniaus miesto savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija planuoja indeksuoti statybos kainą 29 proc.

Numatomo indeksavimo poveikis bus sumažintas sutrumpinus mokėjimų finansuotojui grafiką ir taip sumažinus skolinimosi palūkanas.

Atsižvelgiant į regiono poreikius, vasarį Tarybai taip pat bus siūloma apsvarstyti galimybę padidinti Nacionalinio stadiono vietų skaičių 3 tūkst. sėdimų vietų (tuomet bendras vietų skaičius stadione siektų 18 tūkst.). Taip pat bus svarstoma sporto centre, kuriame šiuo metu numatytos šešios krepšinio aikštės treniruotėms, vietoje keturių aikštelių įrengti vieną didelę universalią salę su 5 tūkst. vietų tribūnomis žiūrovams.

Artimiausiu metu siūlomi pakeitimai bus aptarti komitetuose, o vasario mėnesį planuojamas svarstymas Tarybos posėdyje.

Esminė koncesijos sutarties sąlyga nesikeičia: sutartis sudaryta taip, kad iki statybų darbų pabaigos Vilniaus miesto savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija neturėtų mokėti už projektą. Šiandien institucijos nėra sumokėjusios koncesininkui nė vieno euro ir jokių mokėjimų neatliks, kol stadione nebus sužaistos pirmos rungtynės.