Mes esame niekas, o yra kažkoks darinys, kuris žino, kaip elgtis su žmonėmis, kur juos vesti, kaip juos mulkinti

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/mes-es... 2017-10-22 14:21:40, skaitė 974, komentavo 0

Mes esame niekas, o yra kažkoks darinys, kuris žino, kaip elgtis su žmonėmis, kur juos vesti, kaip juos mulkinti

screen-shot-2017-10-22-at-12-35-37.png
Režisierius J. Vaitkus.

Spalio viduryje susitiko Europos Parlamento narys Rolandas Paksas ir režisierius Jonas Vaitkus.

„Mūsų valstybės kelias įdomiai pasisuko, iki šiol murdomės chaose. O kad murdomės – akivaizdu. Imkime bet kurią rezonansinę bylą ir pamatysime, kad nė viena jų neužbaigta. Niekas neaišku, į klausimus neatsakyta, ignoruojami advokatų, kitų teisininkų, žurnalistų paklausimai. Mes esame niekas, o yra kažkoks darinys, kuris žino, kaip elgtis su žmonėmis, kur juos vesti, kaip juos mulkinti, kaip juos stumti į demagoginį veidmainystės pasaulį. Tešlagalvių gaminimo fabrikas. Rezonansines bylas baisu net pakrutinti. Bet jei laisvi žurnalistai nekrutina, kiti nekrutina, jeigu  jiems nesvarbu, kaip gyvename ir su kuo gyvename, tai teatras turi to imtis“, - teigia J. Vaitkus, ketinantis įgyvendinti ketverių metų tęstinę dokumentinio publicistinio teatro spektaklių programą.

Šis pjesių ciklas turėtų būti sudarytas iš naujausios Lietuvos istorijos (nuo 1989 m., kai LKP atsiskyrė nuo TSKP, iki 2019 m. Prezidento rinkimų) ir pavadintas „Galimai vykdoma antroji Lietuvos okupacija. 1989 m. gruodis – 2019 m. vasaris“.

Tikėtina, jog režisieriaus J. Vaitkaus publicistinio teatro spektaklių programą papildys žinomą menininką pastaruoju metu itin sudominusi „prezidentinio skandalo“ tema, t. y. 2003-2004 m. Lietuvoje įvykęs valstybės perversmas, kurio pasekmės tiesiogiai jaučiamos iki šios dienos, o perversmą įvykdę porsonažai aktyviai veikia politikoje ir dabar.

Screen%20Shot%202017-10-22%20at%2012_36_13.png
Susitikimo akimirka.

Pasak J. Vaitkaus, naujausių laikų Lietuvos istorijoje tiek prezidentinė apkalta, tiek ir po to sekę politiniai įvykiai bei valdžios uzurpavimas, neturėtų būti užmiršti.

Todėl, vienokia ar kitokia forma, teatro scenoje ar ekrane, būtina į tai atkreipti visuomenės dėmesį, skatinant piliečius telktis kovai už teisinę, demokratinę, suverenią valstybę. 

Pasak R. Pakso, pastaruoju metu pačiai Europos Sąjungai išgyvenant gilią politinę, vertybinę – ideologinę krizę, mūsų valstybės nepriklausomybės klausimas negali būti kvestionuojamas. Todėl labai svarbu išsiaiškinti, ar mes išmokome deramai pasinaudoti atkurta nepriklausomybe.

„Dėl nemokšiškumo ir korupcijos, dėl politikų ambicijų, pagiežos ir priešpriešos, dėl nesugebėjimo valdyti šalį, dėl kompetencijos stokos ir neprofesionalumo, mes atsilikome nuo kitų valstybių, kurios beveik tuo pat metu kaip ir Lietuva atgavo nepriklausomybę“, - mano R. Paksas.

Politiko teigimu, „kai atsiras kritinė masė piliečių, kurie nebegalės ilgiau tylėti ir likti užsidarę savo namuose, būtent tada ir susikurs nauja organizacija, atsiras nauji vadai, lyderiai ir panašiai“.

„Aš manau, tik taip bus galima pajudėti iš mirties taško. Šiandien kiekvienas turime rasti tiek individualų, tiek kolektyvinį sprendimą išeiti iš šio sudėtingo Lietuvos laikotarpio aklavietės. Kiekvienas esame pašauktas burtis į naują Sąjūdį už naują Lietuvos išsilaisvinimą. Kol dar nevėlu... Šiandien visa Lietuva turėtų protestuoti prieš neteisybę ir melą, prieš valdžios spjūvį žmonėms į veidą. Valdžios mulkinami žmonės masiškai turėtų išeiti į gatves. Negalime ilgiau tylėti, aiškiai suvokiant, kas iš tikrųjų darosi mūsų valstybėje.

Argi tik tiek esame verti, kad po 27-erių atkurtos nepriklausomybės metų, pagal daugelį pagrindinių ekonominių rodiklių Lietuvai tenka vilktis Europos Sąjungos gale?“, - retoriškai klausia  R. Paksas, kreipdamasis į sisteminės žiniasklaidos ir politinio isteblišmento klaidinamą, suskaldytą bei supriešintą visuomenę.

Parengė Juozas Ivanauskas