Valdžiagyviai prisidengdami elektroninės sveikatos priežiūros sistemos "kūrimu" pavogė daugiau nei 40 milijonų eurų

Autorius: Rimantas Dagys Šaltinis: https://www.facebook.com/riman... 2017-11-30 22:10:13, skaitė 3753, komentavo 5

Valdžiagyviai prisidengdami elektroninės sveikatos priežiūros sistemos


Vagių ir banditų gauja džiaugiasi sėkminga vagyste ir tyčiojasi iš apvogtų lochų

Istorija, kaip keli asmenys iš valstybės galimai „nusuko“ virš 40 mln. eurų.

Džiaugiuosi, kad galų gale, po 11 metų, elektroninės sveikatos sistemos afera bent Seime atrodo išpainiota. Ši istorija pradėta tirti dar tada, kai aš buvau Antikorupcijos komisijos pirmininku. Gaila, kad tuomet prokuroras E. Vaitiekūnas (vėliau pagautas imantis kyšį) nesustabdė jos pradžioje, nors teisėsaugos pareigūnai komisijai buvo pažadėję tai padaryti. To taip pat nesustabdė ir nei vienas po to dirbęs Sveikatos apsaugos ministras.

Rezultate buvo sukurta tuometinio Sveikatos apsaugos ministro Ž. Padaigos ir kitų aukštų Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnų galimai koordinuojama grupuotė, kuri, Antikorupcijos komisijos nuomone, nusikalstamai pelnėsi iš e. sveikatos projekto. Sukūrė sistemą, kurios dalis išvis neveikia, kitos – pilnos defektų, patys suformulavo kuriamai sistemai abstrakčias užduotis, tada iš Sveikatos apsaugos ministerijos perėjo į savo sukurtas privačias firmas, kurios tą „klišą“ sistemą galėtų amžinai tobulinti ir taisyti pagal savo pačių anksčiau nustatytas užduotis.

Kitaip sakant, galiamai sukurtas mechanizmas pinigams sau persipompuoti.

Taip, panašu, užsitikrinta schema, iš kurios kai kurie asmenys galėjo ilgai gyventi ir užsitikrinti „sočią senatvę“ – komisijos nuomone, tokiu būdu galimai nusikalstamai panaudota virš 40 mln. eurų valstybės lėšų.

Neatmetu galimybės, kad ši schema yra nevienintelė šioje srityje.

Mėgstantiems detektyvinius romanus ir šiek tiek suprantantiems teisę siūlau pasiskaityti tyrimo medžiagą ir išsamias Antikorupcijos komisijos išvadas, kurios viešai bus paskelbtos rytoj. Nuobodu nebus.