Istorinis įvykis: Pietų ir Šiaurės Korėjos pasirašys taikos sutartį užbaigdamos karą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-04-27 15:12:22, skaitė 466, komentavo 1

Istorinis įvykis: Pietų ir Šiaurės Korėjos pasirašys taikos sutartį užbaigdamos karą

Pietų ir Šiaurės Korėjos šiais metais pasirašys taikos sutartį, taip formaliai po 65 metų užbaigsiančios Korėjos karą. Taip pat sutariama, kad šalys įsipareigoja siekti visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Tai abiejų šalių atstovai pranešė bendra deklaracija penktadienį, praneša CNN.

Dokumentas buvo oficialiai paviešintas po privataus pokalbio tarp Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos vadovo Moon Jae-ino.

Kovos Korėjos kare baigėsi dar 1953 metais, tačiau karas baigėsi paliaubomis, o taikos sutartis oficialiai niekada nebuvo pasirašyta, tad šios dvi šalys formaliai vis dar kariauja.

„Abu lyderiai praneša, kad daugiau nebebus karo Korėjos pusiasalyje ir nauja taikos era prasideda“, – teigiama deklaracijoje.

Deklaracijoje taip pat skelbiama, kad Moon Jae-inas vyks į Pchenjaną vėliau šiais metais.

„Pietų ir Šiaurės Korėjos kaip įmanoma anksčiau rengs pokalbius ir derybas įvairiose srityse, tarp jų ir aukšto lygio pareigūnų susitikimus, taip pat imsis aktyvių priemonių įgyvendinti susitikime nutartus reikalus“, – rašoma deklaracijoje.  

Po deklaracijos pasirašymo Pietų Korėjos prezidentas pabrėžė: „Kim Jong Unas ir aš sutarėme, kad visiška denuklearizacija bus pasiekta, tai yra mūsų bendras tikslas“.

Kim Jong Unas kalbėjo: „Kelią, kurį pasirinkau šiandien, tikiu, gali pasirinkti kiekvienas Pietų ir Šiaurės Korėjos pilietis. Mes sugebėsime pasidžiaugti taika ir klestėjimu Korėjos pusiasalyje, nebijodami dėl karo.“

CNN atkreipia dėmesį, kad Šiaurės Korėjos lyderis, kalbėdamas po pasirašymo ceremonijos, pats konkrečiai nepaminėjo denuklearizacijos, tačiau bendroje deklaracijoje, pasirašytoje abiejų vadovų, teigiama, kad abi pusės „patvirtino bendrą tikslą įgyvendinti visišką denuklearizaciją, kad Korėjos pusiasalyje nebeliktų branduolinių ginklų“.

Moon Jae-ino administracijos atstovas, paklaustas apie tai, kad Šiaurės Korėjos vadovas neužsiminė apie denuklearizaciją, teigė, kad „susitarimas yra esminis dokumentas, jo kalba – ne“.

Dar prieš rengdamiesi pasirašyti dokumentą, Kim Jong Uno kvietimu abu lyderiai, susikibę rankomis, trumpam įžengė į Šiaurės Korėjos teritoriją, o vėliau nuėjo į Taikos rūmų pastatą Panmundžomo paliaubų kaimelio pietinėje pusėje. Ten vyko abiejų šalių viršūnių susitikimas – trečiasis toks renginys nuo kovos veiksmų pabaigos 1953 metais.

Susitikimui prasidėjus Kim Jong Unas sakė Moon Jae-inui, kad jį „užplūdo emocijos“.

„Atėjau čia pasiryžęs pasiųsti starto signalą prie naujos istorijos slenksčio“, – kalbėjo Šiaurės Korėjos lyderis.

Kim Jong Uną lydėjo jo sesuo ir svarbi patarėja Kim Yo Jong, taip pat Šiaurės Korėjos ryšių su Seulu vadovas. Moon Jae-inas atvyko su savo žvalgybos ir administracijos vadovais.

Šis susitikimas – iki šiol aukščiausio lygio renginys per diplomatinį procesą dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ginkluotės. Jis turėtų uždegti žalią šviesą nekantriai laukiamam Kim Jong Uno susitikimui su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.