Maitinimas šalies ugdymo įstaigose: nuo puikaus iki taisytino

Autorius: Aurelijus Veryga Šaltinis: https://www.facebook.com/aurel... 2018-05-23 16:39:52, skaitė 616, komentavo 0

Maitinimas šalies ugdymo įstaigose: nuo puikaus iki taisytino

Mobili ekspertų komisija, kuri netikėtai užsukdavo į mokyklas ir darželius įvertinti vaikams tiekiamo maisto kokybę, jau baigė vizitus ir paskelbė savo išvadas. Ekspertų verdiktas toks: maitinimas šalies ugdymo įstaigose labai įvairus – nuo puikaus iki taisytino! Buvo įstaigų, kuriems ekspertai parašė 10 balų, bet buvo ir tokių, kurios surinko vos 3 ar 5 balus.

Mobili ekspertų komisija buvo sudaryta iš SAM, Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovų. Ekspertai pateikė ir rekomendacijas, ką reikia konkrečiai daryti, kad situacija gerėtų ir būtų organizuojama pilnavertiška bei subalansuota vaikų mityba. Tuo keliu ir bus einama!

Taigi Mobilios ekspertų komisijos pirmininko, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko vertinimu, vaikų maitinimo situacija ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose yra ganėtinai gera, bet didelį nerimą kelia kai kurios šalies gimnazijos, kuriose maitinimo kokybė yra gerokai prastesnė. Vyraujančios problemos – dažnai vaikams tiekiama per mažai vaisių ir daržovių, retai būna viso grūdo duonos, sveikų aliejų, maistinių skaidulų, trūksta pieno produktų, tuo tarpu – daug cukrų, bulvinių patiekalų, sočiųjų riebalų (sviesto, mėsos riebalų). Ne ką mažesnė problema yra ir estetinis maisto vaizdas. Panašios problemos buvo fiksuojamos ir gydymo įstaigose.

Be to, įdomu ir tai, kad tos ugdymo įstaigos, kurios maitinimą organizuoja per išorinį paslaugos teikėją, vaikams dažniau pateikia mažiau vertingą maistą, o jo kaina būna didesnė. Tuo tarpu tų įstaigų, kurios pačios gamina, maisto kokybė yra geresnė.

http://sam.lrv.lt/…/maitinimas-salies-ugdymo-istaigose-nuo-…