Salvini liko sustabdyti paskutinę afrikiečių vežimo taksi: ES misiją "Sofiją"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2018-07-09 20:19:00, skaitė 741, komentavo 1

Salvini liko sustabdyti paskutinę afrikiečių vežimo taksi: ES misiją

https://1.bp.blogspot.com/-2vLRZdqPZbw/W0LvrplC5BI/AAAAAAAAKvg/UkZ0BOYqOI0JQ-RY3T77ha6lO6J5ERXvwCLcBGAs/s1600/DhlJbdlXUAYyRAN.jpg

Italijos dienraštis Repubblica praneša, kad Italijos Mesinos uoste airių karinis laivas išlaipino 106 afrikiečius, kurie plaukė laiveliu Maltos teritoriniuose vandenyse.

Tai ES organizuota afrikiečių-nelegalių migrantų vežimo į ES operacija „Sofija“, kurioje dalyvauja ES valstybių laivai. Šioje operacijoje, kaip pamenate, dalyvavo ir Lietuvos kariuomenė ir apie tai girdavosi per Lietuvos MIP. Niekas mums tada nepaaiškino, kad Viduržemio jūroje Lietuva užsiima nelegalų vežimu į Europą.

Italijos vicepremjeras Salvini po 106 imigrantų iš Airijos laivo išlaipinimo Mesinoje pasakė: „Trūkumą reikia pašalinti, iškelti šį klausimą ES vidaus reikalų ministrų susitikime“.

Misija „Sofija“ yra ankstesnės vyriausybės palikimas. Ji savo 5 metų valdymo metu buvo pasirašiusi atitinkamas sutartis su ES ir ES valstybėmis. Todėl dabar šis nelegalų transportas yra ES užsienio reikalų ir gynybos žinybos kompetencijoje. Kol nebus anuliuotos šios sutartys, ES valstybių laivai ir toliau veš į Italiją afrikiečius.

Vidaus reikalų ministras Salvini planuoja uždaryti ir šį „greitosios pagalbos“ iš Afrikos maršrutą.

Jis Twitter parašė: „Po sustabdymo NVO laivų, ketvirtadienį ant Europos stalo Insbruke aš padėsiu pareiškimą dėl blokavimo laivų, Viduržemio jūroje vykdančių tarptautinę misiją. Tenka apgailestauti, kad Italijos vyriausybė per paskutinius 5 metus pasirašė susitarimus (mainais į ką?), nes visi šie laivai pumpuoja imigrantus į Italiją. Mūsų vyriausybė pakeitė muziką, ir ji keisis“.

Salvini nebus lengva uždaryti šį juodą imigracijos kraną, nes sutartys buvo pasirašytos vyriausybės lygių ir jų panaikinimas yra vyriausybės kompetencijoje.

Ar pavyks Salvini iškuopti šias „Augėjo arklides“, laikas parodys. Jis pasakė: „Išlaipinimas ketvirtadienį vakare Mesinoje – jie žino, iš Viminale – tai senų sutarčių vaisiai, paveldas, operacijos Sofija, kuri vyksta ir bus pakeista.“

Kaip pažymi Repubblica, išlaipinimas Mesinoje prieštarauja principams Italijos vyriausybės, kuri reikalauja ES prisiimti didesnę atsakomybę dėl nelegalios imigracijos iš Afrikos sustabdymo, kad būtų blokuojami NVO ir užsienio laivai, o afrikiečius savo teritoriniuose vandenyse gelbėtų ir į Afrikos ar artimiausius Maltos uostus vežtu Libijos pakrantės apsaugos laivai, arba juos į savo šalį vežtų ta šalis, kurios vėliava iškabinta laive.