Esi vadovė ar vadovas? Privalai tai perskaityti!

Autorius: Ramunė Murauskienė Šaltinis: https://minfo.lt/verslas/strai... 2018-08-01 10:27:41, skaitė 444, komentavo 1

Esi vadovė ar vadovas? Privalai tai perskaityti!

Ar pastebėjai, kad dauguma palaikančių tekstų darbo santykių kontekste yra ruošiami tiems, kurie nėra vadovai?  Tarsi darbuotojai dažniausiai būna engiami darbdavių ir gali būti nuskriausti. O kaip gi darbdaviai? Vienas portalas publikavo vieno darbdavio rašinėlį, kurį, neva, šokiravo, mano patarimai darbuotojoms moterims, publikuoti mūsų portale čia. Dėl ano portalo žurnalistų neprofesionalumo, netekau progos pastiprinti darbdavių. Taisau padėtį.

Tu esi Mokytojas

Jei esi vadovas, vadinasi, nusipelnei šio statuso. Kaip? Tai jau kita tema. Tačiau šis statutas turi tam tikrus ypatumus, apie kuriuos tu privalai žinoti. Visų pirma, vadovas yra visada aukščiau pagal subordinaciją, todėl tu esi kaip vyresnis, kaip atsakingesnis, tu esi kaip Mokytojas. Išmintingas vadovas nenori hipergloboti, bet yra geras mentorius. Todėl, antras svarbus vadovo ypatumas - tvaraus ryšio su žmonėmis kūrimas. Atmink: tavo pavaldiniai yra, visų pirma, žmonės, jie privalo tau rūpėti su viskuo, tu jais privalai domėtis, palaikyti tinkamus ryšius su jais. Ir tik tuomet gali rūpintis jų darbo produktyvumu. Neperšok šio žingsnio, nes greit pavirsi engėju. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie patiria darbe draugiškus santykius, daug daugiau padaro nei tie, kurių darbo atmosfera yra labiau formali.

Investuok į asmenybes

Kai esi vadovas, tu esi priverstas rūpintis verslo efektyvumu. Tačiau sėkmės daugiau patirsi tuomet, kai tavo darbuotojai bus iš tiesų laimingi žmonės. Visų pirma, atrask būdų investuoti į jų laimę ir sėkmę. Tai yra paprasta, nes gerų mokymų Lietuvoje - gausu. Tu esi vadovas ir tau turi rūpėti tavo pavaldinių visapusiška gerovė. Galima sakyti, kad vadovas, investuojantis į darbuotojų asmeninį tobulėjimą, tą daro tarsi egoistiškai, kad tik jam būtų geriau. Ir tai yra tiesa. Tačiau išmintingas vadovas rūpinasi ne tik gavimu, bet ir davimu, todėl ir investuoja, kad gautų dar daugiau, dar geriau. O tai jau nėra egoistinis veiksmas.

Mylėk

Kai esi vadovas, ypatingai svarbus tavo sėkmingos veiklos kriterijus yra meilė žmogui. Jei ką nors darysi be jos, tik siekdamas naudos, visada pralaimėsi. Jei viską darysi su meile žmogui, net ir sau, ilgalaikėje perspektyvoje - visada laimėsi. Iš meilės sau tau teks stiprinti save. Tik treniruoklių salė tau nepadės. Todėl jau dabar ieškok tų žmonių, kurie galėtų mokyti tave stiprinti savo dvasinę ašį, lavinti protą, kviesti į profesinę veiklą išmintį ir veikti iš aukšto sąmonės lygio ir brandos.

O kaip gi moterys?

Jei turi darbuotojų moterų, o tu esi vyras, atmink: negali pradėti nė su viena flirtuoti arba įsukti darbinio romano. Visos iš karto žinos. Tuomet turėsi arba vesti savo darbuotoją ir ji sunkiai galės būti tau pavaldi ir lygi su kitomis, arba atsisveikinti su savo simpatija visam laikui. Bent jau darbe. Žinok ir tai, kad moterys - tai ne kareiviai. Jos labai priklausomos nuo nuotaikų, todėl protinga frazė "emocijas palikime namie ar dar kur nors" neveikia. Nuvyliau? Moterys yra tokios. Ir tai yra gerai. Todėl negali drausti joms jokių kavos pertraukų. Pailsėjusios ir išsikalbėjusios, jos atliks darbą puikiai. Jei tu esi moteris ir vadovauji kitoms moterims, arba tapsi joms priešu, arba tapsi pačia geriausia vadove pasaulyje. Ką renkiesi? Į antrąją poziciją kelią aš jau aprašiau. Tik dar atmink: tu savo lyties iš vadovo statuso išmesti niekaip negali, net plastinės operacijos nepadės, todėl visada išlik moterimi ir draugauk su savo moteriška prigimtimi. Apie ją visada daug rašau mūsų portale, tad mokytis yra iš kur. Sunkiau bus, jei pradėsi draugauti su darbuotojomis ir po darbo. Nesiūlyčiau. Lengviau bus, jei ne tik sau leisi būti moterimi, bet ir joms. O jei turi darbuotojų vyrų, tai neužsimiršk, kuo esi. Tavęs laukia labai gražios, bet nebūtinai malonios, pamokos. Ir flirtuoti su pavaldiniais ar kaip kitaip naudotis savo moteriškumu ne pagal paskirtį - žemas lygis, gi žinai.

Svarbiausia, noriu nuraminti visus darbdavius: darbinės atsakomybės yra atsakomybės, kurios nepriklauso nuo lyties. Tik prieš suteikiant darbuotojams atsakomybes, be jų kompetencijų pažinimo, labai svarbu susipažinti ir su jų lytimi. Sėkmės.