Propagandos žinovas Aleksandras Matonis mokys visuomenę

Autorius: Šauksmas.lt Šaltinis: http://sauksmas.lt/propagandos... 2015-04-28 13:52:24, skaitė 3771, komentavo 0

Propagandos žinovas Aleksandras Matonis mokys visuomenę

IT ir telekomunikacijų bendrovė „Teo“ 10-tyje Lietuvos miestų ir miestelių pradeda visuomenės švietimo projektą „Sąmoningumas nugali propagandą“.Tai yra viešų ir nemokamų paskaitų ciklas, kuriose diskutuoti kvies informacinio karo, gynybos ir saugumo žinovas Aleksandras Matonis. Šiandien paskaita vyks Kėdainių bibliotekoje 15 val..

Šauksmas maloniai prašo piliečių aktyviai dalyvauti ir atsiųsti nufilmuotą paskaitą, nes labai nori išmokti atskirti, kur propaganda, o kur tiesiog informacija.


Propagandos ekspertas A. Matonis

Informacijos karo, dezinformacijos ir propagandos temos Lietuvos visuomenėje ir žiniasklaidos priemonėse tapo labai aktualios nuo karo Ukrainoje pradžios. Sąmoningas siekis paveikti mąstyseną, požiūrį ar kolektyvinę sąmonę bei atmintį aptinkamas ne tik televizijų naujienų, bet pramoginio turinio laidose, filmuose, viešuose renginiuose ir net reklamose. Tačiau siekį daryti tikslingą įtaką piliečių nuomonei nėra lengva atpažinti net ekspertams.

„Tarptautiniu įmonių grupės mastu esame įsipareigoję gerbti saviraiškos laisvę telekomunikacijose. Ypač svarbu, jog visuomenė turėtų iš ko rinktis ir sugebėtų pati atpažinti, kada yra klaidinama ir koks turinys gali pažeisti jos teisę į saviraiškos laivę ar orumą. Todėl ugdymas ir supratimas yra geriausia prevencijos priemonė“ – sako „Teo“ generalinis direktorius Kęstutis Šliužas.

Susiję straipsniai:

  1. Jonavičius. Ar Rusijos kvėpavimo pakaks suformuluoti naujai strategijai? (27)
  2. Girnius. Kaip elgiamasi su Lietuvos rusais? (466)

Siekdama prisidėti prie visuomenės švietimo ir kritinio mąstymo ugdymo Lietuvoje, bendrovė „Teo“ 10 Lietuvos miestų ir miestelių bibliotekų organizuoja viešų ir nemokamų paskaitų ciklą, kurį veda propagandos procesus analizuojantis žurnalistas Aleksandras Matonis. Prie šios iniciatyvos kaip informaciniai partneriai prisijungė DELFI ir dienraštis „Lietuvos žinios“.

Daugiametę patirtį turintis analitikas A. Matonis paprastai ir įdomiai pasakos apie propagandos įrankius, vadinamąją „minkštąją galią“ ir jos taikymo būdus, technologijas ir istorines ištakas. Iliustruodamas konkrečiais pavyzdžiais jis atskleis, kokie yra informacinio puolimo tikslai ir taikiniai Lietuvoje, sėkmingai įvykdytos propagandos kampanijos ir akcijos. Klausytojams gali būti netikėta ir įdomu sužinoti, kokia yra tikroji „nostalginės rinkodaros“ ir jos „tarybinio skonio“ tikroji produktų sudėtis ir kaip sąmoningas poveikis gali būti daromas ir Nepriklausomybės kartai.

„Pagrindinis paskaitos ciklas yra ne tik supažindinti su propagandos mechanizmais ir parodyti kaip jie formuoja mūsų nuomonę, bet skatinti diskusiją ir sustiprinti kritinio mąstymo gebėjimus. Sąmoningumo ugdymas visuomenėje yra efektyviausia vakcina nuo propagandos poveikio“, – pranešime spaudai teigia Aleksandras Matonis.

Todėl, pasak informacinės gynybos žinovo, labai svarbus vietos bendruomenių, žiniasklaidos, mokytojų ir vietos valdžios institucijų atstovų įsitraukimas.

Dešimties A. Matonio paskaitų „Sąmoningumas nugali propagandą“ ciklas Lietuvoje susidės iš dviejų dalių – pavasarinės ir rudeninės. Pirmoji dalis prasideda balandžio 27 d. Kėdainių bibliotekoje. Vėliau jos vyks pirmadieniais, gegužės 4 d. aplankant Utenos, gegužės 18 d. – Lazdijų, gegužės 25 d. – Gargždų ir birželio 1 d. – Visagino viešąsias bibliotekas. Rudens paskaitų dalis prasidės rugsėjį, konkrečios datos ir miestai bus paskelbti vėliau.

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kviecia-i-paskaitu-cikla-samoningumas-nugali-propaganda.d?id=67787558#ixzz3YTi6WxkF

Šauksmas