Vaikų darželis

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/vaiku-darze... 2015-06-29 09:40:35, skaitė 3563, komentavo 0

Vaikų darželis

Rusijos tarptautinė įtaka neutralizuoja visus mėginimus ją izoliuoti – apie tai byloja Europos šalių nesutarimai, svarstant sankcijų politikos efektyvumą. – rašo buvusi JAV Valstybės departamento darbuotoja.

Mėginimai izoliuoti Rusiją sužlugo dėl to, kad „tarptautinė Rusijos įtaka praktiškai pavertė jos izoliaciją neįmanoma“, o pati baudimo už „blogą elgesį“ politika neefektyvi ir neišsprendžia svarbiausių problemų. – mano buvusi JAV valstybės sekretoriaus padėjėja ir analitinio centro Pen American Center vykdomoji direktorė Siuzen Nosel. Apie tai ji rašo savo straipsnyje leidinyje Foreign Policy.

Mėginimai izoliuoti valstybes ekonomiškai ir diplomatiškai, siekiant „nubausti jas už neteisingą elgesį“ tapo kertiniu Amerikos politikos akmeniu, kai kalbama apie santykius su Rusija, Sirija, Iranu, Šiaurės Korėja ir kitomis šalimis. – rašo Nosel savo straipsnyje.

„Tai, kad sankcijų pratęsimo klausimą svarstė grupė G7, byloja, kad šiandien izoliacija kertasi su globalizuoto pasaulio realybe, izoliaciją sunku realizuoti ir dar sudėtingiau – išlaikyti ją ilgesnį laiką“. – pažymi analitikė.

Straipsnio autorė pripažįsta izoliacijos kaip poveikio darymo instrumento patrauklumą, tačiau pažymi, kad tai labai primena „geopolitinį socialinės elgesio schemos, būdingos vaikų darželiui, ekvivalentą“, adaptuotą JAV Senatui – „kai žmonės blogai elgiasi, pažeidžia jo taisykles, tokie žmonės ignoruojami“.

Tuo pat metu, kaip teigia Nosel, „tokia politika, nepaisant viso Vakarų pasitenkinimo savimi ir pagyrūniškumo, pasirodė esanti nieko neverta. Autorės nuomone, tai pasireiškia tuo, kad Putinas atsakė į sankcijas nuosavomis kontrsankcijomis, o Obamos raginimai, kad tarptautinė bendruomenė izoliuotų Rusiją, visiškai sužlugo.

Kinija, Indija, Brazilija, PAR ir kitos nevakarietiškos šalys niekad nė nesiruošė sekti Vašingtono ir Briuselio pavyzdžiu. – sakoma straipsnyje.

Po tokių samprotavimų autorė užduoda klausimą: kaip ilgai ir kokiu tikslu bus vykdoma sankcijų ir izoliacijos politika?

Skilimas Europoje jau prasidėjo. Italija ir Graikija, kurių ekonomikos jau nukentėjo nuo Rusijos rinkos uždarymo europiečiams, pradeda abejoti tokios politikos efektyvumu. JAV Valstybės sekretoriaus Kerio vizitą į Rusiją galima laikyti įrodymu, kad Vašingtonas nenori pyktis su Rusijos lyderiu. – rašo autorė.

Straipsnio pabaigoje analitikė rašo, kad globalizacija ir transnacionalinės grėsmės žlugdo diplomatinės izoliacijos patrauklumą, o Rusijos tarptautinė įtaka daro tą izoliaciją praktiškai neįmanoma.

www