Doleris laipsniškai praranda pagrindinės pasaulio rezervinės valiutos statusą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/doleri... 2015-07-21 09:45:16, skaitė 3688, komentavo 0

Doleris laipsniškai praranda pagrindinės pasaulio rezervinės valiutos statusą

Visą XX a. laikotarpį po II-ojo Pasaulinio karo JAV doleris buvo pagrindinė tarptautinių atsiskaitymų valiuta, tačiau šiuo metu laipsniškai užleidžia savo, kaip pagrindinės rezervinės valiutos, pozicijas Kinijos juaniui, mano Kanados verslo portalas „Visual Capitalist“.

Leidinio duomenimis, doleris užleidžia pozicijas, nes vis daugiau šalių ir organizacijų atsisako vartoti šią valiutą finansiniuose ir prekybiniuose atsiskaitymuose. Pasaulio prekybos epicentre esanti Kinijos Liaudies Respublika vis dažniau sudaro naujas sutartis ne amerikietiška valiuta.

Straipsnio autoriaus manymu, labiausiai dolerio pozicijas paveikė Kinijos valdomo Azijos infrastruktūrinių investicijų banko (AIIB) įsteigimas. Šis bankas yra tiesioginis Pasaulio banko ir TVF konkurentas. Dolerio, kaip pagrindinės pasaulio rezervinės valiutos, statusui neigiamą įtaką taip pat darė ir kitos svarbios sutartys. Viena iš jų yra 30 metų trukmės energetinis aljansas tarp Kinijos ir Rusijos, kurio vertė 400 mlrd. dolerių. Taip pat minimas Kinijos bei Rusijos 284 mlrd. dolerių gamtinių dujų tiekimo sandoris, bei abiejų šalių sprendimas naudoti nacionalines valiutas tarpusavio atsiskaitymuose.

„Visual Capitalist“ mano, kad dvišalių sutarčių, kuriuose nenaudojamas doleris, daugėjimas ir auganti Kinijos finansinės sistemos internacionalizacija gali sudaryti sąlygas juaniui tapti pagrindine pasaulio rezervine valiuta.

Leidinys taip pat pastebi, kad jei ir toliau Kinijos vertybinių popierių rinka kris, doleris gali susigrąžinti savo pozicijas, tačiau straipsnio autoriaus manymu, Kinijos valdžia svarsto juanio internacionalizacijos metodus ir kiekvienas šis žingsnis „artina dolerio hegemonijos pabaigą“.

Šaltinis: visualcapitalist.com