Bosnijos serbai siekia nepriklausomybės

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/bosnij... 2015-07-22 09:52:35, skaitė 3240, komentavo 0

Bosnijos serbai siekia nepriklausomybės


Miloradas Dodikas.

Serbų Respublikos (Republika Srpska, esanti Bosnijos ir Hercegovinos federacijos sudėtyje; nepainioti su greta esančia Serbijos Respublika, Republika Srbija, - red. past.) parlamentas Banja Lukoje priėmė sprendimą šių metų rugsėjo mėnesį surengti referendumą dėl Bosnijos ir Hercegovinos Aukščiausiojo teismo ir respublikinės prokuratūros veiklos nutraukimo respublikos teritorijoje, pranešė šveicarų televizija SRF.

„Tačiau pasakyti, kas iš tikrųjų įvyks po to, kai bosnių serbai balsuos prieš bendrąją teismų jurisdikciją, kol kas yra anksti, – teigė korespondentas. – Gali būti, kad tokiu atveju bosnių serbai paprasčiausiai atšauks savo teisėjus ir valdininkus iš šių institucijų“.

Savo ruožtu politikai ir žiniasklaida mano, kad „tai žingsnis link ilgai lauktos Bosnijos serbų nepriklausomybės ir jų prisijungimo prie Serbijos“.

Nepriklausomybės siekis turi labai aiškias priežastis, mano straipsnio autorius.

„Vyko karas, ir aukščiausiasis teismas iki šiol turi darbo nagrinėdamas tų laikų problemas. Karo metu kiekviena kariaujanti pusė turėjo savo požiūri į tai kas iš tikrųjų yra tiesa ir tai šiuo metu atsispindi teismų praktikoje.“

Bosnių musulmonai taip pat yra teisiami už karo nusikaltimus, tačiau šiose bylose teismai įžvelgia tik individualius piktnaudžiavimus ir nebuvo atvejų, kad kas nors būtų teisiamas už savo pavaldinių veiksmus. Bosnių serbų atveju, viskas kitaip: „Serbų karininkus teisia už tai, ką padarė jų pavaldiniai.“

Akivaizdu, kad teismų sprendimuose atsispindi subjektyvus bylų vertinimas.

SRF pažymi, kad Jungtinės Valstijos griežtai kritikavo būsimą referendumą ir pagrasino Serbų Respublikai „politine ir ekonomine izoliacija“. JAV ambasada jau pareiškė, kad Amerikos valdžia darys viską, kad referendumas neįvyktų ir apkaltino bosnių serbus, jog šie pažeidžia Deitono susitarimus.

„JAV ir ES baiminasi, kad po referendumo Bosnija vėl taps amžinai problemine šalimi, kokia šiuo metu yra Kipras“, – teigia žurnalistas.

Šveicarijos leidinio „Tagesanzaiger“ žurnalistai teigia, kad Bosnijos serbai jau prieš ketverius metus bandė išsikovoti nepriklausomybę, tačiau spaudžiant JAV ir ES planai buvo pakeisti pačiu paskutiniu momentu. Bosnijos serbiškosios dalies vyriausybės pirmininkas Miloradas Dodikas pareiškė, kad referendumas įvyks net ir tuo atveju, jei JAV ir ES įves sankcijas.

Šaltinis: tagesanzeiger.ch