"Seniai seniai tolimoje galaktikoje": kaip Lietuva kuria ataskaitas apie "Rusijos grėsmę"

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-22 06:41:00, skaitė 1076, komentavo 0

Praeitą savaitę krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, viceministras Edvinas Kerza ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius Rytis Rainys pristatė metinį kibernetinio saugumo vertinimą

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis vaizdo konferencijoje pabrėžė, kad potencialūs Lietuvos priešininkai ir strateginiai oponentai niekur nedingo.

"Pastaruoju metu sklinda didžiulis dezinformacijos kiekis: ne tik pas mus, tokios tendencijos vyrauja ir Europoje, ir apskritai Vakarų civilizacijoje", — sakė ministras.

"Informacinės atakos, propagandiniai įrankiai, <...> dažnai jie naudojami klasikine prasme, bet dažnai naudojami ir pasitelkiant informacines technologijas, kibernetinius instrumentus", — spaudos konferencijoje sakė Karoblis.

Vakarų civilizacijai ir Lietuvos kraštui iškilo egzistencinė grėsmė! Įdomu, pagal Lietuvos krašto apsaugos ministrą, kurioje civilizacijos stadijoje dabar yra Lietuva ir apskritai Vakarų civilizacija? Gal mūsų civilizaciją puola iš kitų galaktikų? Jau gyvename žvaigždžių karų išvakarėse?

Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje buvo sukurtas fantastikos filmų serialas "Žvaigždžių karai". "Žvaigždžių karai" tapo populiariosios kultūros fenomenu: pagal filmus iki šiol rašomos knygos, kuriami komiksai, kompiuteriniai žaidimai. "Žvaigždžių karų" veiksmas vyko "seniai seniai tolimoje galaktikoje". "Žvaigždžių karų" fabuloje yra tiek tipiškų mokslinei fantastikai, tiek klasikinei mitologijai būdingų motyvų. Šių motyvų analogijų galima rasti ir Lietuvos atsakingų pareigūnų pasisakymuose.

Tad grįžkime iš tolimų galaktikų į mūsų civilizaciją. Į Lietuvą, kur Lietuvos krašto apsaugos ministro samprotavimus apie Vakarų civilizaciją ir "grėsmių" klasiką pastiprino jo pavaduotojas Edvinas Kerza.  

Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza teigia, kad dėl koronaviruso išaugus verslo ir visuomenės aktyvumui internetinėje erdvėje, atitinkamai išaugo ir iššūkių mastas.

"Verslui ir daliai žmonių persikėlus į elektroninę erdvę iššūkių mastas išaugo dramatiškai", — pažymėjo jis. "Tas mūsų išsikėlimas į internetą, kai iš biurų susirinkome kompiuterius, nuvykome į namus, pradėjome dirbti virtuvėje ar miegamajame, atrodo kaip galimybė kibernetiniams įsilaužėliams", — teigė jis.

Viceministras atkreipė dėmesį, jog Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) specialistai fiziškai ištyrė vieną iš populiariausių namuose naudojamų maršrutizatorių bevieliam tinklui ir nustatė, jog jis siunčia duomenis į serverius... Rusijoje.

"Jie buvo paplitę ir vis dar yra paplitę plačiai, kadangi tai yra biudžetinės klasės, pakankamai našūs, t.y. greiti ir nebrangūs mašrutizatoriai. Kadangi jie dar buvo supakuoti į labai, marketingo prasme, patrauklią pakuotę, vartotojui pasakant, kad dideli bonusai dėžutės viduje laukia, jų paplitimas buvo toks, kad net kai kurie internetinio ryšio operatoriai juos naudojo ir įdiegė savo klientams", — sakė Kerza.

Anot Kerzos, apie 90 procentų Lietuvoje naudojamų bevielių maršrutizatorių yra pagaminti Kinijoje arba Taivane. "O kaip mes nustatėme, nors jie turėjo būti pagaminti Taivane, iš tikrųjų, pagaminti Rusijoje", — tvirtino viceministras.

"Mūsų valstybėje auga nesaugių, dažniausiai Kinijoje pagamintų interneto daiktų, kurie gali būti išnaudojami atakoms iš vidaus, gali būti išnaudojami informacijos išsiuntimui už Lietuvos ribų", — sakė viceministras.

Anot jo, "šie nesaugūs daiktai gali būti ir kelis eurus kainuojantis elektroninis laikrodis, ar 15–20 eurų kainuojanti vaizdo kamera, kurią mes statome biure ar namuose, ar tai būtų išmanus telefonas, kuris turi aštuonis branduolius, daug operatyvinės atminties ir realiai yra nesaugus kompiuteris mūsų piliečių kišenėje".

Kibernetinis užpuolimas vos nepaliko Kauno be vandens, praneša KAM >>

O jeigu mūsų civilizacija, artėjant visuotiniam sąmonės iš kišenės kolapsui, iš tikrųjų išgyvena paskutines taikos valandas?..

Pristatytame metiniame Nacionalinio kibernetinio saugumo vertinime tvirtinama, kad informacinėje erdvėje buvo formuojamas neigiamas Lietuvos įvaizdis.

"Buvo formuojamas Lietuvos, kaip priešiškos ir nepatikimos valstybės, įvaizdis, nevengta karo ir tautinės neapykantos skatinančio turinio, naudoti neskaidrūs turinio konstravimo bei apgaulės elementai", — rašoma ataskaitoje.

Kitaip tariant, pasak prelegentų, vyksta karas. Kol kas informacinis. Tik nelabai aišku, kas prieš ką ir už kiek kariauja. Nes tyčia ar netyčia, Lietuvos krašto apsaugos ministras ir viceministras painioja kibernetinio ir informacinio saugumo sąvokas. Juk informacinis aspektas yra nuomonių įvairovė, o kibernetinis — technologiniai dalykai.

Nuo informacijos, nuo kitos nuomonės niekas negali apsaugoti. Išskyrus mus pačius. Mūsų kritiškas mąstymas.

Kad suprastume, kas yra grėsmė, turime suprasti, kas esame. Sunaikinimo ar susinaikinimo būdų yra įvairių. Jie susiję su identitetu. Su bendruomene. Visuomene. Ir su mitais, kurie primetami bendruomenei, visuomenei. Kuriais bauginama. Iki fantastinio absurdo, verto kinematografijos.

Metinėje Nacionalinio kibernetinio saugumo ataskaitoje pateikiama aritmetika, kiek kartų buvo atakuota Lietuvos kultūra ir švietimas.

Kultūros ir švietimo srityje iš viso identifikuoti 522 (20 proc.) neigiamos informacinės veiklos atvejai. Ataskaitos autoriai teigia, kad kilus diskusijoms dėl Antrojo pasaulinio karo įvykių interpretavimo buvo kurstomi ginčai dėl demokratijos, žmogaus teisių padėties užtikrinimo Lietuvoje.

Kibernetinio saugumo specialistai įspėjo dėl "Zoom" pažeidžiamumo >>

Nesiginčykit mielieji, nes tuo suskubs pasinaudoti Lietuvai nedraugiškos žiniasklaidos priemonės. Gal net kitos civilizacijos iš tolimųjų galaktikų. Šnipinės jus iš jūsų kišenės ir kartu formuos jūsų kišenėje Lietuvos kaip ksenofobinės, diskriminacinės ir antisemitinės valstybės įvaizdį. Saugokit savo kišenes, sveikatą ir blaivų protą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.