R. Čekutis. Jungtinės Valstijos gavo savo Maidaną

Autorius: Ričardas Čekutis Šaltinis: http://alkas.lt/2020/06/18/r-c... 2020-06-18 11:03:00, skaitė 1221, komentavo 12

R. Čekutis. Jungtinės Valstijos gavo savo Maidaną

Londone jau kilo pirmieji dviejų protestuojančių grupių susidūrimai ir panašu, jog jų tik daugės | EPA-Eltos nuotr.

Pasaulyje jau siautėja antroji JAV prasidėjusių riaušių banga, lydima „istorijos revizijos“ ir paminklų griovimo isterijos. Tačiau kairiųjų vandalų siautėjimui atsirado nenumatyta kliūtis – geriau parengtos patriotinės bendruomenės jau išeina į kontrprotestus, o Jungtinėse Valstijose pradeda veikti gerai ginkluotos draugovės. Kur veda šis chaosas?

Dar vienas pretekstas

JAV Atlantos miesto policijos vadovė užvakar atsistatydino po to, kai vienas pareigūnas nušovė juodaodį vyrą, kurį norėta suimti, šeštadienį paskelbė Atlantos merė Keiša Lans Botoms (Keisha Lance Bottoms). Pareigūnui nušovus juodaodį, Atlantos mieste kilo nauja protestų ir pykčio banga.

Riaušininkai blokavo greitkelį ir padegė greito maisto restoraną, šalia kurio šeštadienio vakarą buvo nušautas 27-erių Ryšardas Bruksas (Rayshard Brooks), nepaklusęs policijos reikalavimams ir pasipriešinęs pareigūnams iš jų atimtu ginklu.

Riaušės buvo rengtos praėjus vos kelioms valandoms po to, kai miesto merė pranešė apie policijos vadės Erikos Šilds (Erika Shields) atsistatydinimą.

Penktadienio vakarą gerokai įkaušęs R. Bruksas užmigo savo mašinoje, toje vietoje, kur restorano „Wendy’s“ darbuotojai priima žmonių iš automobilių užsakymus. Restorano darbuotojai apie tai pranešė policijai, jie skundėsi, kad R. Brukso automobilis neleidžia pravažiuoti kitiems klientams, teigiama oficialiame pranešime. Atlikus testą, paaiškėjo, kad R. Bruksas buvo neblaivus, jis priešinosi policijos pareigūnams mėginant jį sulaikyti. Stebėjimo kameros užfiksavo, kad policijos pareigūnams ir R. Bruksui pasigalynėjus, pastarasis perėmė vieno iš pareigūnų tazerį ir ėmė bėgti. Pareigūnai vijosi nusikaltėlį, tuo metu jis atsisuko ir į pareigūną nukreipė tazerį, o policininkas taikliai šovė į R. Bruksą. Šis buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau mirė po operacijos. Įvykio metu sužeistas vienas pareigūnas.

Biurokratai diskutuos

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus Teisių Taryba vakar pranešė, jog per šią savaitę surengs neeilinę diskusiją, kurioje aptars Jungtinėse Valstijose ir kitur pasaulyje „įsišaknijusį rasizmą“. Nekontroliuojamo nusikaltėlių ir padugnių gaujų siautėjimo brangiai išlaikomi biurokratai, žinoma, neaptarinės.

Vadinamuosius skubius debatus inicijavo Afrikos šalys, kurios pačios nuolat garsėja žmogaus teisių pažeidimais.

Londone jau kilo pirmieji dviejų protestuojančių grupių susidūrimai ir panašu, jog jų tik daugės | EPA-Eltos nuotr.
Londone jau kilo pirmieji dviejų protestuojančių grupių susidūrimai ir panašu, jog jų tik daugės | EPA-Eltos nuotr.

Istorijos neperrašinės

Tuo metu nevaldomų riaušių baiminamasi ir Europoje.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron) perspėja, kad „kilnios kovos“ prieš diskriminaciją dėmesį gali nukreipti „komunitarizmas ir neapykantos kupinas, netikras istorijos perrašymas“.

„Šį vakarą sakau jums labai aiškiai, mano mieli tėvynainiai. Respublika iš savo istorijos neištrins nė vieno pėdsako ar vardo. Ji nepamirš nė vieno savo darbo. Ji nenuvers nė vienos statulos“, – per televiziją transliuotoje kalboje sekmadienį sakė E. Makronas.

Pasak jo, Prancūzija privalo „aiškiai pasižiūrėti į visą mūsų istoriją, visą mūsų atmintį kartu“, ypač – į kolonijinius ryšius su Afrika, kad būtų įmanoma „sukurti įmanomą dabartį ir ateitį abiejose Viduržemio jūros pusėse“.

Šiam procesui, teigė E. Makronas, reikia „valios įtvirtinti tiesą, tačiau tai jokiais būdais neturi būti pataisymas ar neigimas to, kas mes esame“.

E. Makronas taip komentavo padėtį pasaulyje dėl nuvilnijusių juodaodžių bei kairiųjų anarchistų riaušių. Daugelyje šalių dabar riaušininkai bei provokatoriai ragina nuversti buvusių kolonistų ir vergvaldžių statulas.

Kontrprotestas Londone

Londono policija pranešė šeštadienį sulaikiusi daugiau nei 100 žmonių, kai patriotinių pažiūrų protestuotojai susirėmė su jiems trukdžiusiais žygiuoti policijos pareigūnais. Patriotinių organizacijų atstovai bei futbolo gerbėjai surengė atsakomąją taikią demonstraciją, nukreiptą prieš kairiuosius riaušininkus, keliančius chaosą“.

Tūkstančiai žmonių, pasipiktinusių kairiųjų bei juodaodžių gaujų siautėjimu, susirinko Parlamento aikštėje bei aplink ją. Londono policija pranešė, kad prireikė didelės policijos operacijos, „aptikus smurto prieš policijos pareigūnus atvejų“. Tie atvejai dažnausiai kilo dėl kairiųjų provokatorių veiksmų, mėginant kuo labiau įsiutinti kontrprotesto dalyvius.

Televizija transliavo vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip kai kurie demonstracijos dalyviai trenkia policijos pareigūnams, svaido į juos butelius ir dūmines bombas, susiremia su priešininkų grupėmis.

Policija pranešė dėl smurtinių veiksmų, pareigūnų užpuolimų ir ginklų laikymo iki 21 val. sulaikiusi daugiau nei 100 žmonių, tačiau nepatikslino, kokioms grupuotėms suimtieji priklauso. Šeši pareigūnai patyrė nedidelių sužalojimų.

Protestai Paryžiuje | EPA-Eltos nuotr.
Protestai Paryžiuje | EPA-Eltos nuotr.

Komentuoja politologas Vadimas Volovojus:

Jau ir pačios Amerikos apžvalgininkai įspėja, kad Jungtinių Valstijų gali laukti Sovietų Sąjungos likimas… Išties, tai, kas ten dabar vyksta, labai primena Sovietų Sąjungą prieš žlugimą. Tada daugelis taip pat neįsivaizdavo, kad tokia didelė ir galinga valstybė gali subyrėti, tačiau tiek tada, tiek dabar vykstantys chaotiški procesai, matyt, perša tokią analogiją…

Man visa tai labiau primena Ukrainą ir jos Maidaną. D. Trampas iš esmės turi tokius pačius pasirinkimus, kokius tais laikais turėjo Viktoras Janukovyčius – arba šitą netvarką griežtai ir „kietai“ sutvarkyti, arba nieko nedaryti, bet laukti, kol tave nuvers. Jeigu D. Trampo nenuvers iki rinkimų, jo reitingas gali būti beviltiškai „sudegintas“, kad per rinkimus jis neturės jokių šansų.

Tiesa, pastaruoju metu apklausos rodo, jog visuomenei pradeda nusibosti ši netvarka, o tai suteikia galimybę D. Trampui pasitelkti teisėsaugos, o gal net karines pajėgas, kad įvestų normalią tvarką. Tuo labiau kad tiek policija, tiek kariuomenė jau senokai laukia ryžtingesnių įsakymų – panašiai, kaip Ukrainos Maidano laikais į kovą veržėsi „Berkutas“…

Tačiau čia yra savų niuansų. Kadangi visa tai vyksta pagal daug kur atidirbtas „spalvotųjų revoliucijų“ technologijas, tad reikia tikėtis, kad dabar paruoštos atitinkamos provokacijos – nuolat kažkas atsitinka (kaip antai Atlantoje nušautas juodaodis), o tai suteikia naujus pretekstus riaušininkams kelti chaosą. Matosi, jog daroma viskas, kad įtampa neatslūgtų, kaip kad buvo ir Maidane, kažkas nuolat pila žibalo į ugnį. Juk ne be reikalo dabar šaukiama, esą „diktatorius D. Trampas, siekdamas išlikti valdžioje, pasitelkė net kariuomenę“… Žodžiu, chunta… D. Trampui svarbu primesti žiniasklaidai savo diskursą, kad jis yra ne diktatorius, o tvarkos kūrėjas. Ir tą reikia daryti dabar, tačiau tai padaryti bus sunku, nes didžioji dalis žiniasklaidos yra „antitrampininkų“, kurie šį chaosą ir kelia, rankose.

Visi šių įvykių užsakovai dabar smarkiai rizikuoja: galbūt jie mano, kad vis dar valdo padėtį, kad tos minios riaušininkų jų klauso. Tačiau galima nė nepastebėti, kaip bus peržengta riba, kuomet kelio atgal neliks. O tai reiškia, kad JAV išsiskirstymo į atskiras Valstijas gali būti sunku išvengti…