Krizė Baltarusijoje — puiki proga pasireikšti. Kaip seimūnai ruošiasi rinkimams

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-14 10:07:00, skaitė 1171, komentavo 0

Krizė Baltarusijoje — puiki proga pasireikšti. Kaip seimūnai ruošiasi rinkimams

Seimas jau įžengė į šios kadencijos paskutinę sesiją, seimūnai stengiasi spėti išspręsti kuo daugiau politinių klausimų bei pasiruošti artėjančių rinkimų kovai. Baltarusijos krizė šiems tikslams puikia tinka.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė, kad paskutinė šios kadencijos Seimo sesija — rinkimų šou.

Seimo pirmininko teigimu, šiai sesijai pateikta itin daug projektų. "Yra 700 projektų, plius lydintieji, taigi yra tikrai daug pateikta. <...> Galima pavadinti, kad siūlo darbotvarkę "į dangų", — "Žinių radijo" laidoje sakė Pranckietis.

Šios kadencijos Seimo sesija vyks iki lapkričio pradžios. Po spalio mėnesį įvyksiančių rinkimų bus kita dauguma, Vyriausybė, Vyriausybės programa. Todėl "šou projektai" liks stalčiuje arba bus perkelti į būsimos Vyriausybės programą.

Paskutinė šios kadencijos Seimo sesija prasidėjo rugsėjo 10 dieną "geopolitiniu šou".

"Geopolitinis šou", skirtas pirmiausia vietiniams žiūrovams, prasidėjo dar vasaros pabaigoje. Rugpjūčio 18 dieną Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, atsižvelgdamas į 49 Seimo narių prašymą, sušaukė neeilinę Seimo sesiją dėl situacijos Baltarusijoje.

Tuomet Lietuvos Respublikos Seimas priėmė rezoliuciją "Dėl padėties Baltarusijos Respublikoje po suklastotų Prezidento rinkimų", kurioje kreipėsi į Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento vadovus, Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių nacionalinius parlamentus ir vyriausybes ragindamas nepripažinti 2020 metų rugpjūčio 9 dienos Baltarusijoje "suklastotų" rinkimų rezultatų, o Aleksandro Lukašenkos — teisėtu Baltarusijos vadovu. Lietuvos Seimas taip pat paragino reikalauti naujų, skaidrių ir demokratines procedūras atitinkančių Baltarusijos prezidento ir parlamento rinkimų.

Kaip žinia, ši neįpareigojanti rezoliucija tarptautinės bendruomenės institucijoms įspūdžio nepadarė.

Didelio efekto nebuvo ir Lietuvoje. Nors labai buvo stengiamasi suspėti priimti rezoliuciją iki rugpjūčio 23 dienos, kai Lietuvoje vyko Baltijos keliui skirti renginiai.

Nepavyko ir Andriui Tapinui, kuris pamėgino pasisavinti Baltijos kelią pervadindamas Laisvės keliu, skirtu "išlaisvinti baltarusių tautą". Toks politinis plagiatas šiapus Lietuvos–Baltarusijos sienos daugeliui paliko neskanų poskonį.

Kadangi Seimo rinkimai įsibėgėja, nesustoja ir pretendentai į Seimą. Juk krizė Baltarusijoje — puiki proga pasireikšti, atkreipti į save dėmesį. Pademonstruoti drąsą, ryžtą bei tarptautinių reikalų išmanymą. Ir pakonkuruoti dėl to, kam labiau rūpi Baltarusijos likimas.

Todėl Seimas rudens sesiją, pasak Seimo pirmininko — "šou sesiją", pradėjo priimdamas naują rezoliuciją — "Dėl neteisėtos ir primetamos Rusijos sąjungos Baltarusijai". Šia rezoliucija Lietuvos Seimas vėl ragina tarptautinę bendruomenę reaguoti į įvykius Baltarusijoje ir dar, prie viso to, tarptautinę bendruomenę ragina užkirsti Rusijai kelią lemti Baltarusijos Respublikos politikos kryptį.

Už rezoliuciją pasisakė 91 Seimo narys. Tarp jos teikėjų yra Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Ir beveik visų Seimo parlamentinių frakcijų atstovai: Aušrinė Armonaitė, Juozas Bernatonis, Rasa Budbergytė, Jonas Jarutis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gediminas Kirkilas, Gabrielius Landsbergis, Žygimantas Pavilionis, Valerijus Simulik, Ingrida Šimonytė, Gintaras Vaičekauskas, Emanuelis Zingeris.

Šia nauja rezoliucija Aleksandras Lukašenka vėl įvardijamas neteisėtu vadovu, o tarptautinė bendruomenė raginama bet kokius jo veiksmus siekiant sudaryti naujus susitarimus su Rusija vertinti kaip nusikaltimą prieš tautą, de facto šalies aneksiją. Rezoliucijoje reikalaujama Rusijos nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, o tuo atveju, jei bus bandoma "prieš baltarusių tautos valią apriboti šalies suverenitetą", taikyti papildomas sankcijas Rusijai bei Baltarusijos režimo atstovams.

Be kita ko, rezoliucijoje raginama "remti Baltarusijos žmonių išrinktos lyderės Svetlanos Tichanovskajos ir jos kvietimu sukurtos Koordinacinės tarybos kaip vienintelių teisėtų baltarusių tautos atstovų reikalavimą, kad šalyje būtų surengti nauji, skaidrūs ir demokratines procedūras atitinkantys parlamento ir prezidento rinkimai". Kitaip tariant, teisiškai neišprususiai publikai bandoma įteigti, kad Svetlana Tichanovskaja yra Baltarusijos Respublikos prezidentė de facto, o Koordinacinė taryba — mažų mažiausiai Baltarusijos Parlamentas de jure.

Tokia štai naujausios rezoliucijos autorių teisinė kompetencija. Ir visos 91 Seimo narių kompanijos. Bet juk vyksta rinkimų šou kampanija. Kaip čia neprisiminti "Queen" — "The Show Must Go On"... 

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.