Vašingtono parduotuvių savininkai ruošiasi masinėms riaušėms

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://jonaskovalskis.com/202... 2020-11-03 00:25:00, skaitė 1333, komentavo 20

Vašingtono parduotuvių savininkai ruošiasi masinėms riaušėms

Vašingtono parduotuvių savininkai ruošiasi masinėms riaušėms

Parduotuvių savininkai užkalinėja langus ir duris lentomis, kad jų neišdaužytų. Ir tai yra pirmieji „išdaužyti langai“, po kurių gali sekti kur kas didesnis chaosas. Kas gi bus po rinkimų?
JAV prezidentas Donaldas Trumpas rinkimų kampanijos metu ne kartą kėlė abejonių, kad jis pripažins rinkimų rezultatus, jei pralaimės rinkimus. Ruoštis neramumams po rinkimų jau ėmė visi – jauni ir seni. Net parduotuvių savininkai Vašingtone pradėjo užkalinėti vitrinas ir duris, nesitikėdami, kad jų tautiečiai elgsis protingai.
Vasarą visoje šalyje vyko riaušių „repeticijos“. Tada, keršydami už juodaodžio George’o Floydo mirtį, daugelis „Black lives matter“ (BLM) judėjimo šalininkų plėšė parduotuves. Net jei šios parduotuvės oficialiai pareiškė savo paramą judėjimui.

Nuo to laiko daug vandens nutekėjo. Daugelyje valstijų policijos biudžetas buvo žymiai sumažintas (pavyzdžiui, Niujorke – milijardu dolerių). Policininkai, neatlaikę krūvio ir psichologinio spaudimo, išeidavo iš tarnybos. Tad būsimų riaušių mastą sunku įsivaizduoti.
Ypač jei atsižvelgti į tai, kad tiek patys viešojo saugumo pajėgų pareigūnai, kurie aktyviai ruošiasi, tiek kitų šalių vadovai yra tikri – riaušės neišvengiamai bus.
Bet visa tai yra dar tik žiedeliai.
Yra išdaužytų langų teorija, kuri sako, kad nusikalstamumas ir tvarka turi atvirkštinę priklausomybę: jei namuose yra išdaužtas bent vienas langas, netrukus ten bus išdaužyti visi langai. Kadangi tiems, kurie mato šį išdaužtą langą, kyla jausmas, jog namuose siautėja anarchija, kuri sukuria nebaudžiamumo jausmą, išprovokuoja kitus nusikaltimus. Ir anksčiau ar vėliau šis užkratas užvaldys ne vieną namą, o visą gatvę, o vėliau apims ir visą miestą, visą šalį.

Taigi, kas vyksta Vašingtone? Parduotuvių savininkai užkalinėja langus ir duris lentomis, kad jų nesudaužytų. Kitaip tariant, situacija, kai iš esmės įmanoma plėšti parduotuves, Jungtinėms Valstijoms nebėra jokia naujiena. Ir esant menkiausiam sukrėtimui, chaosas lengvai gali būti tapti tikrove.

Ir jei manysime, kad masinės riaušės gali turėti savo aukšto rango lyderius ir naudos gavėjus, tai tampa beveik neišvengiama.

Vašingtono centre esančio salono savininkas Alexas Provenzano trečiadienį užkalė durų ir langų angas lentomis. Jis baiminasi, kad gali pasikartoti gegužės ir vasaros riaušės, kurių metu nukentėjo daugelis jo kaimynų.

“Kai gegužę kilo protestai, visa gatvė buvo nusiaubta”, – sakė Provenzano , kuriam priklauso salonas kvartale į šiaurę nuo Baltųjų rūmų, interviu laikraščiui “USA Today”. – Tada nusprendžiau, kad viską reikia uždengti skydais. Liepos mėnesį jis nusprendė nuimti skydus nuo langų ir durų. Bet, kaip paaiškėjo, neilgam. Artėjant rinkimams, Provenzano ištraukė lentas iš sandėlio ir vėl užkalė langus ir lauko duris.

„Aš paprastai esu labai pozityvus žmogus; tikiuosi geriausio “, – sakė jis. „Tačiau žmonės yra labai įsitempę, o dabar šalyje yra daug netikrumo. Tai labai baisu “, – paaiškino jis savo sprendimą.
Kad šalyje gali kilti masinės riaušės, teigė ir prezidento Trampo spaudos sekretorius Džeisonas Milleris. Jis teigė, kad jam kelia nerimą „įmonės Vašingtono centre, kurioms tenka užkalti langus, nes laukia Baideno šalininkų savivalės ir smurto“.

Nederėtų galvoti, kad riaušėms ir smurtui ruošiasi tik Baideno šalininkai, kurie jau pasižymėjo gatvėse – demokratai, sorosiniai kairuoliai, BLM ir mažumos. D.Trampo šalininkai taip pat ne kartą prieš rinkimus demonstravo itin didelį priešiškumą savo politiniams oponentams. Taip, pavyzdžiui, Teksase prezidento rėmėjai su savo automobiliais neleido Baideno šalininkams pravesti savo akciją. Niujorke ir Naujajame Džersyje jie taip pat trumpam buvo užblokavę eismą dviem pagrindiniais greitkeliais.

Ir tai yra tik pirmieji „išdaužyti langai“, kurie gali sukelti kur kas didesnį chaosą. Kas bus po rinkimų?

Ksenia Maltseva

2020.11.02 12:31

Šaltinis : https://jpgazeta.ru/vladelczy-magazinov-v-vashingtone-gotovyatsya-k-pogromam/

Iš rusų kalbos vertė Jonas Kovalskis, 2020-11-02