EP ragina atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/ep-ra... 2020-11-24 17:41:00, skaitė 530, komentavo 1

EP ragina atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje

Laisvą judėjimą Šengeno erdvėje ribojančios priemonės turėtų būti taikomos tik išimtiniais atvejais, pažymi Europos Parlamentas (EP).

Priimtoje rezoliucijoje (619 balsų už, 45 prieš, 28 susilaikė) europarlamentarai pabrėžia, kad Šengeno erdvės taisyklės turi galioti ir pandemijos metu, o judėjimo tarp ES valstybių ribojimus būtina pakeisti lankstesnėmis priemonėmis.

EP pažymi, kad nuo pandemijos labiausiai nukentėjusios teritorijos ne visada sutampa su valstybių sienomis, todėl judėjimo apribojimai turėtų būti grindžiami visuomenės sveikatos padėtimi regionuose. Europarlamentarai apgailestauja, kad dėl skuboto ir nekoordinuoto sienų uždarymo ypač nukentėjo pasienio gyventojai, taip pat dirbantieji užsienyje, studentai bei skirtingos pilietybės poros. Europarlamentarai siūlo neriboti šių kategorijų žmonių kelionių, tačiau užtikrinti atitinkamų šalių rekomendacijų ir viruso plitimo užkardymo. priemonių laikymąsi.

Kartu EP prašo Komisijos, Tarybos ir valstybių sustiprinti veiksmų koordinavimą dėl karantino taisyklių, tarpvalstybinio kontaktų atsekimo, testavimo strategijų, bendro testavimo metodų vertinimo, abipusio testų pripažinimo ir laikino nebūtinų kelionių į ES ribojimo. Europarlamentarai taip pat ragina suderinti COVID-19 atsekimo programų veiksmingumą ir pritaikyti jas atsekti užsikrėtimams keliaujant.

Šią rezoliuciją EP priėmė atsižvelgdamas į gautą peticiją, kurioje prašoma įvertinti apribojimus Šengeno erdvėje ir COVID-19 pandemijos suvaldymo priemones. Pasienio regionai sudaro 40 proc. ES teritorijos, juose gyvena 30 proc. ES gyventojų, o daugiau kaip 17 mln. ES piliečių gyvena ir dirba kitoje valstybėje.

Šaltinis: EP biuras Lietuvoje