Pirmiausia Amerika, Lietuva po to? Kaip vadovai dėlioja užsienio politikos prioritetus

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-12 16:47:00, skaitė 1174, komentavo 2

Pirmiausia Amerika, Lietuva po to? Kaip vadovai dėlioja užsienio politikos prioritetus

Į įvykius Amerikoje sureagavo visi. Nuo užsienio reikalų ministro iki prezidento. Amerika juk strateginė Lietuvos partnerė. Sąjungininkė!

Facebook socialiniame tinkle reagavo ir į reakcijas tų, kurie Lietuvoje atsakingi už Lietuvos užsienio politiką.

Trečiadienį į JAV Kongresą įsiveržė minia prezidento Donaldo Trampo rėmėjų. Nepaisant to, Kongresas ketvirtadienį patvirtino Džo Baideno pergalę rinkimuose. Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos vyr. patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigia, kad JAV vyksta "demokratijos egzaminas".

"Teisės pasiekimai ir teisės viršenybė, deja, nėra duotybė nė vienoje valstybėje. JAV šiąnakt laikė teisės viršenybės egzaminą", — pabrėžė patarėja.

"Prezidentas nevertina kolegų, kitų šalių prezidentų vidaus politikos dalykų. Mums svarbus santykis su JAV, o jis buvo labai glaudus ir Trampo valdymo metu", — sakė žiniasklaidai Skaisgirytė.

Tuo tarpu Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas nusistebėjo tokia Jo Ekscelencijos dviveidyste, kad "Prezidentas nevertina kolegų, kitų šalių prezidentų vidaus politikos dalykų".

Ainius Lašas: "Ar tikrai? Juk galima pasakyti, kad tai yra jautrus mūsų šaliai klausimas ir Prezidentas nenori ta tema komentuoti. Nes kitaip gaunasi, kad sakoma netiesa. Štai jums kad ir dvi antraštės, kurios indikuoja, kad Prezidentas vertina savo kolegų vidaus politikos dalykus".

Ir ponas Lašas savo Facebook laiko juostoje pacituoja Jo Ekscelenciją: "Nausėda: Navalno apnuodijimas neįvyko be Kremliaus žinios", "Nausėda įspėja Lukašenką: nereikia daryti to, dėl ko vėliau tektų gailėtis".

Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda nevertina JAV prezidento vidaus politikos. Jo Ekscelencija iš Daukanto aikštės aukštybių vertina tik Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos prezidentų vidaus politiką.

Politikos dviveidystė
Politikos dviveidystė

Lietuvos užsienio ministras Gabrielius Landsbergis drąsesnis už Jo Ekscelenciją. Ne tik įvertino Ameriką, tiesa, abstrakčiai ir Twitter'yje, bet net pasikalbėjo telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Maiku Pompėjumi.

Naujasis Lietuvos užsienio reikalų ministras Landsbergis padėkojo išeinančiam JAV valstybės sekretoriui už nuoseklų asmeninį indėlį, plėtojant dvišalius santykius, užtikrinant saugumą Baltijos jūros regione. Ministras telefonu kvietė JAV ir toliau stiprinti karinį buvimą Lietuvoje, bendradarbiavimą NATO bei pakartojo JAV valstybės sekretoriui Lietuvos įsipareigojimą skirti 2 proc. BVP šalies gynybai ir infrastruktūros stiprinimui.

Dar ponas ministras savo Twitter'yje išreiškė susirūpinimą dėl Amerikos. Ir tuo sukėlė savo gerbėjų susirūpinimą dėl jo paties blaivumo.   

Andrius Tapinas: "Yra toks posakis — Don’t drink and tweet. Bet šiuo atveju jis galiotų atvirkščiai — būtų daug geriau, jei naujasis užsienio reikalų ministras būtų rašęs neblogai pakliukinęs šardonė. Nes jeigu mūsų diplomatijos šefas tokį šovė blaivas, tai norisi tik prisidengti akis ranka ir kurį laiką nieko nematyti ir apsimesti, kad čia ne tavo šalies URMeris galvoja, jog čia viskas yra ok, hip ir cool".

Don’t drink and tweet
Don’t drink and tweet

Dar atviresnis Audriaus Bačiulio vertinimas.

Buvusio premjero Andriaus Kubiliaus buvęs atstovas spaudai Audrius Bačiulis apie dabartinį užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį: "Jau kad lyžtelėjo, tai lyžtelėjo. Nors, žinia, ant tetutės Angelos pasturgalio gerai pasitreniravo, ypač vengrus smerkdamas. Tik pamiršo, kad su Bidenu vien subinlaižiavimo nepakaks, ten imama pinigais ir, pageidautina, milijoninėmis sumomis".

"Po galais, šito šlaputrio fone Linkevičius ima visai padoriai atrodyti", — padarė išvadą ponas Bačiulis.

Ir dar ponas Bačiulis atkreipė dėmesį į Lietuvos politikos apžvalgininkų "JAV pakraipą".

Audrius Bačiulis: "Atsižvelgiant, kad Užsienio Reikalų Ministerija yra Rytų Europos Studijų Centro, kuriame darbuojasi tiek Linas Kojala, tiek Vladimiras Laučius steigėja ir pagrindinė darbdavė, nereikia stebėtis šių apžvalgininkų komentarų apie JAV pakraipa".

Linkevičius ima visai padoriai atrodyti
Linkevičius ima visai padoriai atrodyti

Ponas Bačiulis užmiršo paminėti dar vieną politologinę instituciją ir jos iškilų analitiką Marių Laurinavičių.

Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius savo Facebook laiko juostoje taip pat pakomentavo įvykius Amerikoje.

Analitikas Marius Laurinavičius: "Amerikos tai, žinoma, neįveiks ir nesugriaus, bet šampanas Kremliuje šią naktį neabejotinai atkimšinėjamas..."

Šampanas Kremliuje
Šampanas Kremliuje

Analitikas Marius Laurinavičius: "Rusiški kryksmai Kapitolijaus šturmo metu — dar ne įrodymas. Bet įdomu".

Kapitolijų šturmavo rusai
Kapitolijų šturmavo rusai

O kam tie įrodymai, kai atidirbi Vilniaus politikos analizės institute. Ir tai yra įdomu, nes šios institucijos pagrindiniai rėmėjai ir partneriai: Atviros Lietuvos fondas, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada, ATLANTIC COUNCIL | DFRLAB (JAV), THE FOREIGN POLICY RESEARCH INSTITUTE (JAV), CENTER FOR EURO-ATLANTIC STUDIES (JAV), INFORMATION ACCESS FUND AT GLOBAL ENGAGEMENT CENTER (JAV) ir t.t.

Tikrai įdomu. Ką vartoja analitikas Marius Laurinavičius. Šardonė vyną? Šampaną? Gal ką stipresnio ir viską sumaišo? Po to analizuoja. Iki haliucinacijų. Bet greičiausiai poną analitiką sukrėtė "demokratijos bastiono" krizė ir jis neranda tam paaiškinimo. 

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.