USA demokratų kongresas atsikrenkštė ir nusispjovė į USA konstituciją

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-01-15 21:23:00, skaitė 2192, komentavo 8

USA demokratų kongresas atsikrenkštė ir nusispjovė į USA konstituciją

Apkaltos Donaldui Trampui metu Kongresas sumušė du rekordus. Pirmasis yra akivaizdus. Atstovų Rūmai apkaltino prezidentą antrą kartą, ko niekada nebuvo USA istorijoje. Nors galima manyti, kad jo pastabos savo šalininkų adresu praėjusią savaitę buvo nerimą keliančios ir rimta klaida, jos neatitiko pagrindo pašalinimui sutinkamai su Konstitucija, o tai paskatino Atstovų rūmus sumušti dar vieną, mažiau akivaizdų, tačiau svarbesnį rekordą. 

Per vieną dieną jie pažeidė šešias atskiras Konstitucijos nuostatas.

Pirma, tai sudrebino ir išjudino Pirmąją pataisą, draudžiančią vyriausybei riboti žodžio laisvę. D.Trampo apkalta už žodžio laisvę, kuri buvo apginta vieningu Aukščiausiojo teismo sprendimu Brandenburgo byloje prieš Ohajo valstiją,  pažeidė Pirmąją pataisą.

Antra, Atstovų Rūmai pažeidė pagrindinius Konstitucijos apkaltos kriterijus, kurie riboja apkaltą tik „valstybės išdavyste, kyšininkavimu ar kitais sunkiais nusikaltimais ir veiksmais“. Prezidento pareiškimas negali būti laikomas sunkiu nusikaltimu ar veiksmu, jei jis ginamas Konstitucijos. Jei Kongresas negali priimti įstatymo ribojančio žodžio laisvę, tai jis tikrai negali priimti nei vienos rezoliucijos apie apkaltą, ribojančios prezidento žodžio laisvę.

Trečia, jie pažeidė privalomą teisinę procedūrą nesuteikdami prezidentui ir jo teisinei komandai galimybės apsiginti ar oficialiai užginčyti apkaltos straipsnį. Tai sukuria precedentą bet kuriam būsimam prezidentui.

Ketvirta, bandydami patraukti D.Trampą į teismą Senate po to, kada jis paliks prezidento postą, Atstovų Rūmai pažeidė nuostatą, leidžiančią Kongresui nušalinti tik veikianti dabartinį prezidentą, ir tik tuo atveju, jei Senatas nuspręs jį nušalinti balsuodamas, jis gali pridėti sankciją ateičiai kandidatuojant į postą.

Penkta, jei Senatas patrauktų baudžiamojon atsakomybėn privatų asmenį, įskaitant ir buvusį prezidentą, tai pažeistų ir patį "ex-post-facto" ir jo dvasią . Didžiojoje Britanijoje parlamentas turėjo galią teisti karalius, kitus pareigūnus ir privačius asmenis. USA Konstitucijos kūrėjai atmetė šią Kongreso teisę ir taip pat apribojo jo teisminę jurisdikciją apkaltinti vyriausybės pareigūnus tik tuo metu kada jie yra valdžioje ir juos galima būtų nušalinti.

Šešta, Kongresas nubalsavo už rezoliuciją, raginančią viceprezidentą Maiką Pencą pažeisti 25-ąją Konstitucijos pataisą, melagingai pareiškus, kad D.Trampas negali toliau vykdyti savo pareigų. Aišku, kad 25-osios pataisos rengėjai ketino ją taikyti tik prezidentams, kurie prarado sąmonę dėl fizinių susirgimų, tokių kaip insultas ar akivaizdi psichinė negalia, arba kurie prarado sąmonę po sužalojimo. Raginti viceprezidentą netinkamai taikyti 25-ąjį pataisą  reiškė veikti pažeidžiant Konstituciją.

Valdžią USA užgrobę demokratai pademonstravo savo vasalams užsienyje ką jiems reiškia sava konstituciją ir kaip elgtis su konstitucijomis savo šalyse privalo jų pakalikai. Taip pat USA vasalai visuose "demokratiniuose" rinkimuose turi vadovautis demensinio senio įbrukimo į prezidentus praktika be jokio atskiro nurodymo ar užuominos.