Michailas Chazinas - Ką Putinas pasakė Davoso forume, lietuviškai

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-01-30 17:00:00, skaitė 8555, komentavo 46

Michailas Chazinas - Ką Putinas pasakė Davoso forume, lietuviškai

Čia pateikiamas vertimas į lietuvių kalbą įžymaus Rusijos ekonomisto Michailo Chazino pasisakymo apie V. Putino kalbą pasakytą Davoso forume.

Prieš pradėdamas pasakoti kaip aš matau V. Putino kalbą Davoso forume, norėčiau pasakyti trumpą epigrafą.

Putinas su Šoigu žuvauja Baikalo ežere. ir štai netikėtai Putinui užkimba auksinė žuvelė. Žuvelė Putinui žmogaus balsu sako:

- Vladimirai Vladimirovičiau paleisk mane.

Na Vladimiras Vladimirovičius nuima žuvelę nuo kabliuko, meta ją atgal į vandenį. Žuvelė iškiša galvą iš vandens ir klausia:

- Vladimai Vladimirovičiau, na tu pamiršai  tris norus ?

Vladimiras Vladimirovičius ir klausia žuvelės:

- O ko tu norėtum ?

Žuvelė, truputi susinepatoginusi, sako:

- Vladimirai Vladimirovičiau, o ar galima man Rusijos pilietybę ?

Prieš pereinant prie pačios kalbos, reikia pasakyti keletą žodžių apie tai, kokiomis sąlygomis, kuriomis ji buvo pasakyta. Na visu pirma kodėl Putiną pakvietė. 

Kelių metų eigoje, pastoviai ir be perstojo spaudoje buvo didelis ir laukinis spaudimas - nuodytojas, žudikas, diktatorius, tironas ir kas ten dar. Vienu žodžiu pilnas siaubų-siaubo rinkinys. Ir staiga, nelauktai Davosas ... Atsakymas iš tikrųjų yra labai paprastas. Reikalas yra tame, kad tie žmonės, kurie susirenka į Davoso forumą, yra grubiai tariant, pasaulinio verslo kapitonai, jie neskaito viso to mėšlo, kurį rašo fake news žurnalistai. Tuo labiau už pinigus samdyti prestitutai ir žurnašliūchos. Ir dėl šios priežasties ši tema jų visiškai nejaudina. Na, jie tiesiog tokiais paistalais netiki, grubiai tariant. 

O štai padėtis pasaulyje vystosi taip, kad jie supranta, jog nieko nebus galima padaryti be rimto Rusijos dalyvavimo. Taip, žinoma, jie deda pastangas, kad niveliuoti Rusijos faktorių, ir štai iš čia ir yra visos baikės bei kliedesiai apie apnuodijimą ir kitokie tyrimai. Beje, IA "Aurora" faktiškai visiškai atskleidė situaciją su taip vadinamais "Putino rūmais", tai yra, viskas ten tapo absoliučiai aišku ir skaidru. Ir pirmiausia paaiškėjo, kad tie žmonės, kurie sukurpė tyrimą, kurį įgarsino Navalnas iš "kalkės" (kopijavimo popierius) nuo angliško teksto originalo, neturėjo nieko bendro su realiu tyrimu. Todėl, kad yra atviri dokumentai apie šį objektą, o jie apsimetė, kad tokie neegzistuoja. Aš netikiu tuo, kad jie negalėjo jų rasti. Taip, tie žmonės, kurie realiai sukūrė šį filmą, jie tikrai jie matė šiuos dokumentus.

 Čia nuoroda į video apie "Putino rūmus". Kada žiūrėsite atkreipkite dėmesį į peržiūrų skaičių, o po to pažvelkite į ekrano kopiją darytą praėjus parai po video pasirodymo. Štai kur tikra "jutubinė demokratija" ir “žodžio laisvė”!

ckqLN1PdgA54nXzna5qYRWkBdXRLymbsxKAbqt0m61ld7b2O4cwxXp5lTGgMmThpIQvyfIpW1JrADhWdDdX7mCU9zRySElpR32Jij5CjUEGqcqRTJJ3JQ6x8mjtTF3g7i64-0__J

Mes tęsiame toliau.

Tai štai, Iš vienos pusės paėmus, pageidautina, žinoma, niveliuoti Rusiją kaip faktorių, bet iš kitos pusės, jei tas nesigauna, o iki šiol tai nesigavo, tuomet reikia skaitytis su Rusiją ir tartis su Putinu. Tuo labiau, kad jis lieka. Ir štai dėl šios priežasties Putinas Davose buvo kategoriškai reikalingas, nes gali būti taip, kad tai paskutinis didelis bendras posėdis prieš žlugimą. 

Esu visiškai įsitikinęs, kad tai, jog lėlininkai, finansiniai banksteriai pastatė Bidoną prezidento postą kaip tik ir reiškia, kad bendrame plane jie yra pasirengę susitaikyti su greitu žlugimu. Ir štai šioje situacijoje Putinas išeina į areną. Jis pasakė gana ilgą kalbą. Jei ją suskirstyti į dalis, tai ji susideda iš 3 dalių.

Pirmoje dalyje sakoma: - chebryte man labai gaila, aš suprantu jūsų psichologinius sunkumus, bet modelis, pagal kurį vystėsi jūsų liberastinė ekonomika, o jeigu būti tiksliems, tai finansinio globalizmo ekonomika, kurios ideologija yra liberazmas, o šis mechanizmas yra ekonominis, būtent pinigų emisija - išsisėmė. Putinas prie tos temos  sugrįžo du kartus - pačioje pradžioje ir kažkur viduryje kalbos, kada  jis kalbėjo apie pasekmes. Ir toliau, atitinkamai, jis paaiškino, kokios bus pasekmės. Ten jis įvardijo tris dalis - finansinę-ekonominę, socialinę-politinę, ir tiesiog politinę, tai yra geopolitinius santykius tarp valstybių. Visiškai racionaliai, visiškai blaiviai jis pateikė visas nuorodas ir į aštuntojo dešimtmečio pradžią, į reigonomiką, ir nuorodas kaip buvo sudaryta ši sistema ir atitinkamai kokia ir kokias pasekmes  sukels. Jis pasakė esminę frazę, kuri vadinama vidurinės klasės išnykimu dabartinėje versijoje. Todėl, kad būtent būtent vidutinė klasė tapo pagrindine ekonomikos pasekme, būtent vidutinė klasė buvo šios visuomenės pagrindas, į kurį iš tikrųjų orientuota visa liberastinė ideologija, ir ji mirs kartu su šia ideologija. 

Pažymėsiu, kad daugelis žmonių kalbėjo apie tai, kad visa Putino kalbos logika buvo paremta pagal knygą "Laiptai į dangų" ir pagal knygą "Prisiminimai apie ateitį". Visų pirma, ką galiu pasakyti tai tik vieną dalyką - tai kad mūsų pirmoji knyga, kurioje kalbama apie pasaulio susiskaldymą į valiutines zonas ir apskritai apie šio modelio pabaigos neišvengiamumą „Dolerio imperijos saulėlydis ir "Pax Americana" galas"  buvo išleista 2003 metais.  Ir daugelį metų niekas daugiau nerašė šia tema. 

Štai todėl mes sukūrėme kalbą, apibūdinančią “Bretton Woods” modelio pasaulinės dolerinės sistemos žlugimą ir, atitinkamai, pasaulio susiskaldymą į valiutines zonas. Dėl šios priežasties bet koks tekstas šia tema vienaip ar kitaip yra aliuzija į knygą  „Prisiminimai apie ateitį". Ar Putinas skaitė „Prisiminimai apie ateitį“, ar neskaitė - aš nežinau, bet jis aiškiai pasirėmė mūsų grupės darbais pasakydamas, kad yra lyg tai specialistų, kurie taip mano, nenurodydamas kas tie specialistai yra. Na bet kadangi šiandien pasaulyje, išskyrus mus, nėra nė vieno kito, kuris apie tai rašytų, dėl šios priežasties esu linkęs manyti, kad jis yra bent jau supažindintas su šiais darbais. Toliau Putinas labai išsamiai paaiškino, tarsi dar kartą pakartojo visas pasekmes, jis vėl akcentavo dėmesį į tai, kad šiam modeliui atėjo galas, ir tuo pat metu jis dar ir nurodė kai kurias

socialines ir politines pasekmes, pasiremdamas situacija su rinkimais USA. Tuo pačiu jis netgi ištarė nuostabią frazę: - na, jūs suprantate - , tai yra aiškiai turima omeny kažkoks paslėptas kontekstas kuris akivaizdus visiems šio forumo dalyviams. Na o paprastam parapijiečiui, kuris yra užzombintas liberastinės propagandos, nėra labai aiškus. 

Tačiau bendra šios dalies prasmė buvo sekanti: - reikalas yra tame, kad visų Davoso forumo dalyvių psichologinę būklę galima apibūdinti terminu „kognityvinis disonansas“. Ir  tai yra susiję su štai su kuo. Viešai jie kalba šia liberastine kalba, ir toliau finansuoja bei laikosi liberastinių nuostatų. Dar daugiau - jie net negali padaryti nieko kito, nes visas jų aparatas, kuris buvo kuriamas daugelį dešimtmečių, yra išauklėtas liberastinių idėjų dvasia, tai yra, grubiai tariant, visiškai neįmanoma tikėtis iš Bidono, Klinton ir kitų, sakykim, aukščiausio lygio vykdytojų, o tuo labiau iš žemesnio, kad jie imsis ir persitvarkys yra absoliučiai neįmanoma. 

Jie net negali kalbėti kitokia kalba, jie tiesiog taip išmokyti nuo ankstyvos vaikystės. Ir dėl šios priežasties jie negali daugiau nieko kito daryti. Bet sielos gilumoje jie supranta, kad vienas po kito vyksta lūžiai - čia nesigauna, ir čia neveikia, čia žlugimas ir dar kažkas kita. Ir viso to rezultate jie yra nuolatinio dvigubo mąstymo būsenoje, tai yra giliai širdyje, jie nuolat galvoja, kaip išsigelbėti nuo šito reikalo, ir tuo pačiu metu drabstosi lozungais apie tai, kaip visa tai yra nuostabu, novatoriška ir taip toliau.

O Putinas realiai įgarsino visas šias jų baimes ir paprastu tekstu paaiškino, kaip reikia šia tema visiems kalbėti atvirai. Šia prasme jis atidarė Pandoros skrynią.

 Aš žinoma manau, kad mūsų pasiekimas, įskaitant ir „Prisiminimai apie ateitį", yra rimtas proveržis, bet aš visiškai nesu linkęs perdėti mūsų įtakos, tai yra, kažkas galbūt ir perskaitė mūsų knygą, bet pasakyti, kad mes galime pakeisti visuomenės nuomonę, švelniai sakant kol kas yra šioks toks perdėjimas. 

O štai Putinas šitą temą atskleidė būtent viešumoje. Be abejo, jie būtų norėję, kad jis būtų kalbėjęs intymioje aplinkoje, kad tai nebūtų transliuojama visam pasauliui, bet nesigavo. Tai štai, Putinas kreipėsi būtent į tą jų dalį, kuri yra užslėpta viduje, tą kurios jie neišleido į paviršių. O toliau jis pasakė labai paprastus dalykus, kad gelbėtis reikės vietose, kad bus regioniniai centrai ir pas mus yra supratimas, kaip galima išgelbėti. Ir toliau jis paaiškino, kokios turėtų būti kryptys, įskaitant tame tarpe mediciną, švietimą, dar ką nors, kurių įgyvendinimas garantuos tiems kas pasiūlys tai visuomenei išlikti šių globalių perturbacijų rėmuose.

Jis pasakė, kad turi tokį planą. Tai yra, kitaip tariant, jis paaiškino, kad tie, kurie šiandien ateis pas mus padėti ir dirbti su mumis, turi galimybę būti išgelbėti. Tie kas pasiliks liberastinio pasaulio rėmuose, atitinkamai pražus baisiose kančiose.

Paskutinis klausimas, jis gi taip pat buvo ir vienintelis, kurį uždavė Švabas, tai klausimas, susijęs su santykiais su Europa, kuris gali būti interpretuojamas taip: 

- Vladimirai Vladimirovičiau, ar esate pasirengęs prisiimti atsakomybę už žemynę Europa? 

Atsakymas buvo toks:

- Teoriškai mes esame viena civilizacija, todėl, žinoma, jei Europa pakeis savo ideologinę poziciją, tada mes esame pasirengę jai padėti. 

Tuo viskas iš baigėsi, ir aš galiu pasakyti, kad ši kalba konstrukciniu požiūriu tai buvo net ne tik valstybės veikėjo kalba, tai buvo istorinės asmenybės kalba. Paskutinis kuris sakė tokio mąsto kalbas mūsų šalyje buvo Stalinas. Visų pirma todėl, kad ji buvo sudaryta remiantis labai šalta ir adekvačia tikrovės analize. Dauguma kalbų, kurias pasako valstybių vadovai, tai kalbos, kuriomis siekiama ideologinio gyventojų užzombinimo. Na, pažiūrėkite, ką ten kalba Angela Merkel ar daugelis kitų. Šia prasme Putino kalba smarkiai išsiskiria tame fone, ir net Si  Czinpinio fone. Nes Si Czinpinis vis tik kalbėjo apie tai, ko jam norisi, ir siūlė taip pat tai, ko jam norėtųsi. 

O Putinas visiškai nieko nekalbėjo apie tai, ko jam norisi. Jis kalbėjo apie objektyvų pasaulio vaizdą, aiškino, kas laukia jo klausytojų, jei jie tęs savo senąją politiką, ir atitinkamai paaiškino, kad mes turime išeitį. Todėl manau, kad ši kalba yra labai stipri ir tai padarys daug stipresnį įspūdį šitiems galingiesiems šio pasaulio žmonėms nei mums, nes ji akivaizdžiai apima daugybę nuorodų į faktus ir supratimą, kurio pas mus nėra.

Na, tarkime, kad pas mane jų (faktų ir supratimo) yra daugiau nei pas paprastą parapijietį, nes įžvelgiu kai kurias užuominas, apie kai kurias   net pasakiau, bet aš tiksliai suprantu, kad daug ko nematau. Todėl manau, kad Putinas pasakė tikrai istorinę kalbą, ir manau, kad po kurio laiko ji bus įtraukta į visus vadovėlius.

P.S.

Ir atsitik tu man taip, kad 80 žmonių iš įtakingiausių žmonių planetoje nesijuokė Putinui į veidą, kaip tai buvo 2007 metais Miunchene, o tyliai, be triukšmo ir dulkių iškart po atviros Putino kalbos jie užsirašė į uždara konferencija su juo.