STT informavo: jei nusikaltimus vykdė prokuratūra, nieko padaryti negalima

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/stt-i... 2021-02-09 15:41:00, skaitė 1385, komentavo 1

STT informavo: jei nusikaltimus vykdė prokuratūra, nieko padaryti negalima

Rūta Kaziliūnaitė (kairėje), moters galva taip pat pažymėta violetiniu apskritimu. Nuotr. prezidentas.lt

Sausio 4 d. ekspertai.eu kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) direktoriaus pavaduotoją, Korupcijos prevencijos valdybos viršininkę Rūtą Kaziliūnaitę dėl Generalinės prokuratūros dangstomo nusikaltimo.

„Mažiausiai iki 2020 m. gruodžio 31 d. turėjo veikti pats garsiausias Lietuvos interneto portalas lietuva.gyvai.eu. Portalas Lietuvą turėjo garsinti septyniomis kalbomis.

Deja, portalas iš viso neegzistavo, nors mokesčių mokėtojų pinigai už neatliktą darbą buvo sumokėti avansu“, - buvo informuota R. Kaziliūnaitė.

Kadangi produkto nebuvo ir nėra, buvo prašoma STT labai paprasto dalyko – padėti mokesčių mokėtojams susigrąžinti visus sukčių pasisavintus pinigus į valstybės biudžetą.

„Visa reikalingą informaciją ir dokumentus pateikti jums galime kada tik pageidausite“, - buvo rašoma rašte R. Kaziliūnaitei bei atkreipiamas moters dėmesys, kad laukiamas neformalus jos atsakymas

Moteris taip pat buvo informuota, kad mielai iš jos būtų paimtas interviu ir ji kviečiama nusifilmuoti antikorupcines problemas nagrinėjančioje laidoje.

„Tačiau svarbiausia – pasisavinti pinigai turi būti sugrąžinti į biudžetą. Jūsų kova su korupcija įkvepia visus mokesčių mokėtojus“, - tokiais žodžiais buvo baigiamas raštas R. Kaziliūnaitei, atsakingai už STT vykdomas korupcijos prevencijos ir analitinės antikorupcinės žvalgybos veiklos kryptis.

Po gero mėnesio, vasario 8 d. ekspertai.eu sulaukė STT laiško.

„Nėra pagrindo priimti sprendimą (pradėti ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą), todėl Jūsų pranešimo nagrinėjimas baigtas“, - rašoma STT laiške, kurį pasirašė STT darbuotojas Mikas Bukauskas (su visu laišku galima susipažinti ČIA).

Vyras taip pat paaiškino, kodėl nieko padaryti STT negali.

„Lietuvos Respublikos teisės aktai nesuteikia teisės STT revizuoti prokurorų ar ikiteisminio tyrimo pareigūnų priimtų proceso sprendimų bei vertinti jų proceso veiksmų teisėtumo ir pagrįstumo“, - atskleidė M. Bukauskas.

Su pačia R. Kaziliūnaite susisiekti nepavyko, nes kolegos atsisakė duoti darbinį mobilų jos telefoną, paaiškinę, kad tokiam veiksmui neturi R. Kaziliūnaitės leidimo.

Susisiekus su M. Bukausku ir pakvietus jį tiesioginiame eteryje plačiau papasakoti apie priimtą STT sprendimą, pastarasis nurodė visa tai suderinti su Komunikacijos skyriaus viršininke Renata Kebliene.

Susisiekus su R. Kebliene, pastaroji informavo, jog ji nusprendė neleisti tiesioginėje laidoje dalyvauti STT atstovams tiesioginėje „PressJazz TV“ laidoje ir papaskoti, kokiais pasiekimais džiaugiasi ar kokie rūpesčiai slegia su korupcija nuo ryto iki vakaro kovojantį STT kolektyvą.

Plačiau apie tai papasakosime vasario 9 d. tiesioginėje „PressJazz TV“ laidoje „2K+“ nuo 15 val. – žiūrėti bus galima čia:

Susiję:

Nusikalstamo pasaulio užsakymus uoliai vykdanti Generalinė prokuratūra toliau demonstruoja aukštąjį pilotažą

PLIOPLYS-05.png