Nesąžiningai finansuoti rinkimai netrukdo būti Seimo nariu

Autorius: Mantas Zemniukas Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/nesaz... 2021-03-06 20:14:00, skaitė 779, komentavo 3

Nesąžiningai finansuoti rinkimai netrukdo būti Seimo nariu

Remigijus Žemaitaitis.

Vasario 19 d. Vyriausia rinkimo komisija pripažino, kad partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatai – Remigijus Žemaitaitis ir kiti, politinei kampanijai finansuoti priėmė ir panaudojo nepriimtinas aukas. Taip pat įpareigojo savarankiškus politinės kampanijos dalyvius per 20 darbo dienų pervesti į valstybės biudžetą 16 100 eurų sumą.

Vienintelis nelogiškas Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas yra tai, kad toks veiksmas nėra šiurkštus Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimas.

Jei rėmimas neleistinomis lėšomis nėra šiurkštus pažeidimas, tai kas tuomet yra šiurkštus pažeidimas?

Tai atidaro vartus tolimesniems tokiems pažeidimams, todėl tikėtina, kad tai visiškai iškreips rinkimų sistemą. Pats faktas, kad kita partija galėjo paremti kitos partijos kandidatus, abejonių nekyla, tačiau VRK priimdama sprendimą žinojo, kad partija Tvarka ir teisingumas turi likviduojamo subjekto statusą ir tokiai partijai galioja visai kiti įstatymai, kuriuose yra numatyta kam ji gali skirti lėšas, ir kam negali. Būtent iš draudžiamų atvejų buvo ir šis neteisėtas lėšų pervedimas, remiant politinę kampaniją.

R. Žemaitaitis, būdamas LR Seimo nariu, save vadinantis profesionaliu teisininku, ne tik, kad nesustabdė nusikaltimo, tačiau priėmė ir panaudojo nepriimtinas aukas. Neleistiną 6000 eurų suma sudarė didžiulius 40 proc. visos rinkimų kampanijos biudžeto (viso 15286EUR).

Tai sudarė sąlygas nesąžiningam pranašumui spausdinti žymiai didesnį kiekį užsakomųjų straipsnių, užsakyti kitą rinkimų medžiagą, per kurią buvo įtakojami rinkėjai. Be šių, 6000 Eur, jo rinkimų kampanija būtų ne tik daug skurdesnė, tačiau tai įtakotų ir rinkimo rezultatus.

Taigi, analizuojant patekusio kandidato į antrą turą rezultatus, galime daryti išvadą, kad R. Žemaitaičiui vieno balso kaina atsiėjo 1,59 EUR. Antrame ture jis gavo 9631 balsą, taigi už 6000 EUR yra 3773 balsai, kas sudaro 40 procentų rinkėjų balsų, be šių balsų, jis tikrai nebūtų laimėjęs rinkimų, nes šalies mastu, TS-LKD (Tėvynės sąjunga Lietuvos krikščionys demokratai) pirmavo pagal visas apklausas, o R. Žemaitaičio varžovas Kelmės–Šilalės rinkimų apygardoje buvo būtent TS-LKD atstovas, buvęs meras, Jonas Gudauskas. Be šių balsų vargu ar būtų patekęs ir į antrą rinkimų turą.

Taigi, ar galima gauti ir panaudoti 40 proc. neteisėto finansavimo ir toliau būti LR Seimo nariu, klausimas lieka atviras, o tai jau suteikia teisę netvarkai, su begale pažeidimų, įsivyrauti ateinančiuose rinkimuose. Šį sprendimą per vieną mėnesį gali skųsti pareiškėjai, kurių buvo ne vienas.

Jei šis sprendimas nebūtų apskųstas ir pažeidimas nebūtų pripažintas šiurkščiu, būtų pamintas pats demokratinių valstybių rinkimų teisės ir laisvų ir lygių rinkimų principas, taip parodant visuomenei ir visam pasauliui, kad mūsų šalyje, demokratiniai teisinio tikrumo principai neveikia ir LR Seimo nariai gali nebaudžiami nesilaikyti įstatymo. Tai padarytų didžiulę reparacinę žalą ne tik demokratinei ir laisvai rinkimų sistemai, Vyriausiai rinkimų komisijai, LR Seimui, bet ir visai valstybei.