Pribaltika kviečiasi USA armiją prie savo sienų

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-03-27 01:54:00, skaitė 3083, komentavo 89

Pribaltika kviečiasi USA armiją prie savo sienų

USA turi didinti savo karinį buvimą Pribaltikoje, kad galėtų dar aktyviau „atgrasyti Rusiją“. Apie tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai paprašė USA valstybės sekretoriaus E. Blinkeno. Tačiau pats Blinkenas apsiribojo bendromis frazėmis ir apie jokias naujas iniciatyvas nepareiškė, iš ko seka, kad už garsių žodžių apie „Amerikos sugrįžimą“ nėra ne tik galimybių, bet ir ypatingo Fašingtono noro investuoti į Pribaltiką.

„Mes kartą patvirtinome savo atsidavimą NATO ir USA buvimo Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje svarbą. Turime dirbti tam, kad  Aljansas ir toliau stiprintų gynybą ir atgrasymą. Tai liečia ir  sąjungininkų karinio buvimo Pribaltikos regione išsaugojimą ir didinimą. Kaip Rusijos kaimynai, mes tiesiogiai žinome apie iš jos sklindantį pavojų, todėl mes vertiname USA norą aptarti šį klausimą su kartu mumis “, - taip apie pirmojo susitikimo rezultatus tarp Pribaltikos URM ministrų ir naujojo USA valstybės sekretoriaus Entonio  Blinkeno surengto dieną prieš tai Briuselyje,  pranešė Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Marija Liimets

Tai, ką pats Blinkenas galvoja apie Pribaltikos gynybą nuo „rusiškos agresijos“, liko už kadro. Sutinkamai su valstybės departamento pranešimu spaudai, USA valstybės sekretorius kalbėjo apie NATO šalių politinį susitelkimą  "NATO 2030" strategijos vystymo rėmuose ir gyrė Pribaltiką už jos atsidavimą „NATO atgimimo reikalui“ ir atskaitymų  gynybos išlaidoms didinimą.

Apie Valstybės departamento planus didinti USA karinių pajėgumą buvimą Pribaltikoje nepranešama. Apie jokį Pribaltikos "vietinės iniciatyvos" palaikymą iš Fašingtono  taip pat nė žodžio.

Tai reiškia, kad Pribaltika bando įsitempti USA į savo regioną ir garantuoti sau išskirtinį dėmesį amerikoniško kontingento  artumu prie Rusijos sienų, o USA apsieina bendromis frazėmis apie „solidarumą“ ir nenori aktyviai dalyvauti kaži-kame už USA ribų.

Pribaltikos vasalų-satelitų tikslas yra matomas plika akimi: apsirūpinti pagalbą sau ir palaikymu, pasiūlius savo paslaugas įgyvendinant USA geopolitines užduotis. Dėl to Estija, Latvija ir Lietuva nutaisę protingą išvaizdą diskutuoja apie pagrindinius pasaulinės politikos klausimus ir tuo pačiu galvoja kaip būtų neblogai jei jiems padėtų finansiškai.

„Mes išreiškiame susirūpinimą dėl to, kas vyksta Kinijoje, pavyzdžiui, dėl žmogaus teisių pažeidimų ir technologinio saugumo spragų. Estija yra suinteresuota formuoti ir remti ES, NATO ir panašiai mąstančių partnerių pranešimus ir politiką su Kinija susijusiais klausimuose. Mes taip pat aptarėme trijų jūrų iniciatyvą, kurios ekonominių projektų tikslas yra pagerinti transporto, energetikos ir skaitmeninių ryšių suderinimą regione, taip pat padidinti ekonomikos augimą ir lankstumą. Džiaugiamės, kad USA pažadėjo investuoti į Trijų jūrų fondą “, - sako ta pati Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Marija Liimets.

"Trijų jūrų iniciatyva" - taip pat yra vietinė. Lenkiška. Vidurio ir Rytų Europos šalių geopolitinis blokas, eilinė iš begalinių variacijų "sanitarinio kordono" prieš Rusiją tema. Pribaltika  visada džiaugiasi galėdama sudalyvauti tokiose iniciatyvose, tačiau, žinoma, ji iš jų tikisi ir savo politinio kapitalo padidinimo, ir paprasčiausiai to, kad vakarietiški sąjungininkai pames šiek tiek pinigų.

Tačiau visas tarptautinis USA elgesys vadovaujant naujai administracijai rodo į tai, kad palankus pritarimas svetimai iniciatyvai - tai maksimumas to, ko gali tikėtis amerikomiški beteisiai vasalai iš jų.

Pirmieji D. Baideno komandos žingsniai išduoda iki skausmo pažįstamą Barako Obamos administracijos braižą, iš kurios dauguma šių žmonių ir atėjo. Realaus USA dalyvavimo tarptautiniuose reikaluose sumažinimas skambant garsiai retorikai, kuria siekiama užmaskuoti šį procesą.

Obama įkvėpdavo savo sąjungininkus ir erzino likusį pasaulį kalbomis apie „amerikonišką išskirtinumą“. Baidenas ir jo žmonės kaip mantrą kartoja frazę „Amerika grįžo“, tačiau šiandieninė USA dar mažiau rodo dalyvavimą užsienio reikaluose nei valdant Obamai. Ir dar mažiau nei valdant D.Trampui, kuris sakė, kad reikia tvarkytis su savo sienomis , o ne su svetimomis, ir kad amerikiečiams nuo globalaus lyderiavimo  yra vien tik žala.

Naujasis „amerikoniškas dalyvavimas“ dabar atrodo taip: USA prezidentas prisijungia prie JevroSojūzo vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo internete ir ten su patosu pasako gražią kalbą. Liberastinė Amerikos ir Europos fake news springsta nuo džiaugsmo: tai proveržis, tai pirmas kartas istorijoje! O kas pasikeičia tarptautiniuose procesuose nuo šito „proveržio“? Ogi niekas nesikeičia.

Šis bendras modelis pasireiškia ir santykiuose tarp USA ir Rusijos. Retorika: Džo Baidenas sutiko su tuo, kad Vladimiras Putinas - žudikas. Praktika: naujoji administracija pratęsė Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (SPG-3) su Maskva ir sustabdė kovą su „Nord Stream 2“.

Pirmuoju atveju Baltieji rūmai tradiciškai priėmė karinį-strateginį sprendimą nesigręžiodami į europietiškus sąjungininkus iš NATO ir neklausdami jų nuomonės. Antruoju atveju lygiai taip pat jie tradiciškai „padėjo“ ant Varšuvos ir Kijevo satelitų interesų jų nuožmioje kovoje su „Putino dujotiekiu“.

Štai apie tokias tendencijas reikėtu susimąstyti Pribaltikai, kuri užsispyrusi bando pakelti savo akcijas didindamos įtampą Rusijos ir NATO sąlyčio linijoje.

Kada tokia politika anksčiau ar vėliau išprovokuos karinį konfliktą, USA pasielgs pagal savo stilių: mintimis mes su jumis, Pribaltikoje, (kaip pokario metais per radiją durnino po žeme sėdinčius "didvyrius"), bet fiziškai, deja, esame anapus Atlanto vandenyno, todėl mūsų palaikymas bus tik moralinis.

USA atsitraukimas nuo globalaus lyderiavimo - tai objektyvus procesas, nesusijęs su nei su Obamos, nei su Trampo ar Baideno asmenybėmis. Šiuolaikinis pasaulis tapo per daug įvairiapusiškas ir sudėtingas, kad jį galėtų kontroliuoti vienas „pasaulinis žandaras“.

Amerika, net turėdama visą savo buvusią galybę, dabar negalėtų  lįsti į kiekvieną atokų planetos kampą be kritinių sau nuostolių. Esant susilpnėjimui dėl  ''pandemijos" ir vidinių rietenų - išorinių įsipareigojimų suspendavimas yra sprendimas, neturintis jokios alternatyvos.

Panašu, kad amerikoniški satelitai Europoje sustingo vystymesi ir nuoširdžiai nesuvokia naujos epochos atėjimo,  nes gyvena svajone grįžti į Reigano ir Bušo-vyresniojo laikus, kada visa pasaulinė politika sukosi apie Čekoslovakiją, Lenkiją ir TSRS Pribaltiką.

Ukrainos prezidentas, kaip ir pamesta merga, trydalioja dėl to, kad naujasis USA prezidentas jau trečią mėnesį neskambina jam. Tuo pačiu metu Baltieji rūmai trydalioja dėl to, kad Šiaurės Korėjos vadovas neatsako į jų skambučius. Pribaltika bando atkreipti į save dėmesį ir kviečiasi amerikonišką kontingentą tikėdamiesi, kad amerikiečiai kariaus už juos.

Realybė, kaip visada, pasirodys esanti labai žiauri.