Kaip tai kvaila, Viktorai! Buvusio kolegos atviras laiškas MO muziejaus savininkui Viktorui Butkui

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-06-02 10:16:00, skaitė 815, komentavo 3

Kaip tai kvaila, Viktorai! Buvusio kolegos atviras laiškas MO muziejaus savininkui Viktorui Butkui

Labai nustebau, kad mano buvęs kolega, protingas ir išsilavinęs žmogus, žinomas mokslininkas, staiga pametė nuovoką ir savo nuosavame MO muziejuje eksponuoja idiotizmą, įžūlų pasityčiojimą iš Lietuvos valstybės vėliavos.

Šioje situacijoje, kai „menininkas“ Dainius Liškevičius, jo bendraminčiai ir simpatikai, tvirtina, kad vėliavos išniekinimas yra menas, o dauguma piliečių tai vadina pasityčiojimu iš valstybės, mano nuomone, reikia atlikti kontrolinį eksperimentą, įrodysiantį, kuri iš pusių yra teisi.

Tau, gerb.Viktorai, mokslininkui-eksperimentatoriui, tai turi būti taip suprantama ir priimtina.

Kontrolinis eksperimentas labai paprastas: Dainiui Liškevičiui reikia paimti JAV, Izraelio ir LGBT vėliavas ir su jomis atlikti tą patį, ką jis darė su Lietuvos vėliava. Tuomet šio performanso video siūlau paskelbti bent dviejuose užsienuo dienraščiuose: Izraelio „Haaretz“ ir JAV „The New York Times“.

Štai ir paaiškės, ar MO muziejuje saugomas meno kūrinys, ar tai yra nusikaltimo daiktinis įrodymas.

Manau, kad Izraelio ir JAV šiuolaikinio meno žinovai sugebės įvertinti pono Liškevičiaus „meną“, jei šio meno niekaip nesugeba įvertinti Lietuvos generalis prokuroras.

Aš, gerb.Viktorai, apeliuoju į Tavo sveiką protą.

Su pagarba, Algimantas Lebionka

P.S.

Su MO muziejaus steigėju Viktoru Butkum dirbau 1982-1987 metais viename Sąjunginio taikomosios enzimologijos instituto skyriuje, bendradarbiavome, paskelbėme kelis bendrus straipsnius, iš kurių pagrindiniai šie:

Vikoras Butkus, Saulius Klimasauskas, Dangerūta Kerśulyté, Donatas Vaitkevićius, Algimantas Lebionka, Arvydas Janulaitis. Investigation of restriction-modification enzymes from M. varians RFL19 with a new type of specificity toward modification of substrate. Nucleic Acids Research, Volume 13, Issue 16, 26 August 1985, Pages 5727–5748.

V.Butkus, S.Klimašauskas, L.Petrauskien, Z.Manelien, A.Lebionka, A.Janulaitis. Interaction of AluI, Cfr6I and PvuII restriction-modification enzymes with substrates containing either N4-methylcytosine or 5-methylcytosine. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Gene Structure and Expression. Volume 909, Issue 3, 25 August 1987, Pages 201-207.

P.P.S.

Publicistas Raimondas Navickas apie minėtą „meno kūrinį“ savo FB paskyroje rašo:

https://www.facebook.com/blogeris.zeppelinus

Mianinykas drovisi savo kūrinio? Kuris kabo YouTubėje, o muziejus aiškina, kad tik jie turi teisę jį rodyti

Delfyje perskaičiau, kad MO muziejaus atstovė ir žymus mianinykas D.Liškevičius labai pasipiktino tuo, kad Šeimos gynimo marše buvo pademonstruotas jų sukurto ir eksponuojamo miano fragmentas - su klausimu: - ką mes čia matome? Ar tik ne BK numatytą pasityčiojimą iš Lietuvos valstybės simbolio?

Mianinykas pasibėdavojo, jog po jo seno kūrinio reklamos pasijuto, tarsi Holokausto auka, o muziejininkė graudenosi, kad toks nemokamas jų turimo kultūrinio lobio viešas eksponavimas be jų leidimo yra ...vagystė!

Nors tas kūrinys jau dešimt ar daugiau metų kabo YouTubėje ir kiekvienas nemokamai gali jį žiūrėti, kiek tik panorėjęs. Bet še tau - vagystė!

Minėtas straipsnis yra čia:

https://www.delfi.lt/.../seimos-gynimo-marso...

Taigi, o tiems, kurie nelabai domisi šiuolaikiniu mianu, bet norėtu turėti nuomonę - kas teisus: mianinykas ar tie, kas sako, jog tas jo kūrinys turėtu būti ištirtas atitikties LR BK straipsnio nusikaltimo sudėčiai požiūriu, rekomenduoju visgi su tuo kūriniu susipažinti.

Miano kūrinio originalią versiją rekomenduoju žiūrėti čia:

MO kolekcija. Dainius Liškevičius, „Kliaksas/Restartas“ (trukmė - 10 min.)

https://youtu.be/F3nnHW4LOzg?t=407

Tiems, kam gaila aukoti dešimt minučių gyvenimo visokioms bjaurastims, bet norisi turėti supratimą - jokių autorinių teisių nepažeidžianti itin trumpa miano kūrinio citata - vos dešimt sekundžių:

https://coub.com/view/2spysw

Šiaip, jeigu teisėsauga nustatysm kad tokie miano kūriniai nepažeidžia LR BK nuostatų, belieka tikėtis, kad kokie menininkai pagamins to šedevro analogus su dryžuotomis ar dar kokiomis vėliavomis.

Kaip tai jau buvo su Valinsko ir Tomaševskio šaudymu. Nes įstatymai visiems vienodai turi galioti.