Baltarusija skelbia apie 40 sugrąžintų sumuštų migrantų, Lietuva tai neigia

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/balt... 2021-08-04 16:14:00, skaitė 1506, komentavo 7

Baltarusija skelbia apie 40 sugrąžintų sumuštų migrantų, Lietuva tai neigia

Praėjusią dieną Baltarusijoje užfiksuota apie 40 priverstinai iš Lietuvos teritorijos išvarytų migrantų, patyrusių kūno sužalojimus, antradienį RIA Novosti sakė oficialus Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto (GPK) atstovas Antonas Byčkovskis.

https://bukimevieningi.lt/10000000_1104810890042517_8550388000446469006_n-1-mp4/

„Pasienio tarnybos užfiksavo iš Lietuvos Respublikos teritorijos sieną kirtusius migrantus. Per pastarąją parą maždaug keturiasdešimt užsieniečių buvo priverstinai iš kaimyninės šalies išsiųsti į Baltarusiją. Tarp jų yra moterų ir vaikų, buvo panaudota ir fizinė jėga“, — sakė GPK atstovas.

Anot Byčkovskio, nukentėjusiesiems teikiama visa reikalinga pagalba, įtraukiant specialistus, imamasi priemonių, siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes.

„Manome, kad nepriimtina tokius metodus ir priemones naudoti pažeidžiamų asmenų, ypač moterų ir vaikų atžvilgiu. Tokie veiksmai šiurkščiai pažeidžia žmogaus teises ir yra kompetentingų institucijų, įskaitant tarptautines, tyrimo objektas“, — pabrėžė Baltarusijos GPK atstovas.

Lietuvoje liepos 2 dieną paskelbta ekstremali situacija, susijusi su nelegalių migrantų antplūdžiu. Naujausiais duomenimis, nuo metų pradžios Lietuvoje prie sienos su Baltarusija buvo sulaikyta daugiau nei 4 tūkst. nelegalių migrantų.

Dėl susiklosčiusios situacijos valdžia kaltina Minską. Savo ruožtu Baltarusija jau pareiškė, kad tinkamai užtikrina sienos apsaugą. Kaip pabrėžė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, jis neleis šalies paversti nelegalių imigrantų „kolonija“. Pasak jo, Minskas nelegalios migracijos problemą sprendžia „tiek, kiek reikia ir yra finansiškai įmanoma“.Lietuvos versijaLietuva apsisprendė nuo sienos grąžinti migrantus atgal. Šis sprendimas jau yra vykdomas. Vien per naktį į antradienį iš viso į Baltarusiją buvo grąžinta daugiau nei 100 neteisėtai sieną kirsti bandžiusių migrantų. Nepatvirtintomis žiniomis, spec. priemonių pareigūnams naudoti neprireikė.Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius interviu LRT radijui aiškino, kad veiksmai, kurių imsis pareigūnai, ir yra, visų pirma, psichologiniai ir nurodomieji. „Pirmiausia, migrantams turbūt nurodoma, kad jie pasiklydo. Kad atvyko į puikiąją šalį Baltarusiją, grožėjosi jos gamta ir pasiklydo vietovėje, ir kad jie gali turistinį maršrutą tęsti Baltarusijos Respublikoje toliau“, – ironizavo viceministras.SN inf.