G. Nausėda su A. Anušausku meldė amerikiečius pasilikti Lietuvoje ne rotaciniu pagrindu, o amžinai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/gnaus... 2021-08-31 12:47:00, skaitė 587, komentavo 24

G. Nausėda su A. Anušausku meldė amerikiečius pasilikti Lietuvoje ne rotaciniu pagrindu, o amžinai

Nuotr. prezidentas.lt

Rugpjūčio 30 d. Lietuvos politikai pranešė, kad tikisi didesnio Jungtinių Valstijų dėmesio šalyje, Švenčionių rajone įsikūrusioje Pabradėje atidarius karinę stovyklą amerikiečių kariams, nes iki šiol tas amerikiečių dėmesys dar buvo nepakankamas.

Unisonu šalies politikos lyderiai tvirtino toliau siekiantys, kad amerikiečių pajėgos Lietuvoje taps nuolatinės, o ne rotacinės, kaip yra iki šiol.

„Dėmesio, be jokios abejonės, norime didesnio, kadangi (...) matome platesnį geopolitinį paveikslą ir jis pastaruoju metu mūsų regione, deja, negerėja“, - susirinkusiems nepriklausomos žurnalistikos atstovams Pabradės poligone pasakė valstybės lyderis Gitanas Nausėda.

Ten vyriškis dalyvavo karinės stovyklos atidarymo ceremonijoje.

„Matome įvairaus pobūdžio pastangas net ir pasinaudojant tam tikromis vidinėmis sumaištimis mėginti išnaudoti tą situaciją politiniais tikslais. Negalime to leisti“, - nurodė G. Nausėda.

Krašto apsaugos ministras, labiau žinomas kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Arvydas Anušauskas sakė besitikintis, kad „mūsų sąjungininkai čia būtų nuolat“. Jis atskleidė dramatiška situaciją, jog šiais metais tarpo tarp jau išvykusio ir atvykstančio JAV bataliono praktiškai nebuvo.

Pasak A. Anušausko, amerikiečiai „žino mūsų lūkesčius“.

„Mes tikimės, kad JAV nuolatinis buvimas, ne rotaciniu pagrindu, o deklaruotas kaip nuolat čia esančios pajėgos, prisidėtų prie atgrasymo politikos ir saugumo situacijos stabilizavimo regione“, - savo svajonę išsakė ministras.

G. Nausėdos teigimu, Lietuvos lėšomis už maždaug 7 mln. eurų pastatyta stovykla amerikiečiams, kur maždaug 500 karių talpinančioje stovykloje Pabradės poligone įrengti moduliniai nameliai, biurai, valgykla, dvi krepšinio ir tinklinio aikštelės, sporto salė, laisvalaikio centras ir kitos patalpos, geriausias Lietuvos lojalumo JAV pavyzdys.

Tuo labiau, kad stovykla Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigais dar bus plečiama gyvenamosiomis vietomis.

G. Nausėda pasakė, kad tokiais žingsniais Lietuva „labai stengiasi įgyti patikimo ir atsakingo partnerio statusą“, kadangi tokio statuso iki šiol nepavyko įgyti.

Susiję:

Signatarai kreipėsi į Seimą dėl Lietuvos ir JAV Vyriausybių susitarimo konstitucingumo

odhod(1).jpg