Ar Lietuva taps narkodilerių valstybe?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-l... 2021-09-28 19:35:00, skaitė 526, komentavo 4

Ar Lietuva taps narkodilerių valstybe?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga niekada nepritars, kad į Seimo plenarinių posėdžių salę patektų klausimai, nukreipti prieš Lietuvos nacionalinius interesus. Vienas tokių klausimų, kuriuos šiandien bandė pateikti Laisvės partija – Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis siekiama išbraukti narkotinių ar psichotropinių medžiagų arba narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) neteisėtą gabenimą per Lietuvos valstybės sieną iš kontrabandos objekto. Kitaip tariant, priėmus tokias pataisas, narkotinių medžiagų gabenimas per Lietuvos Respublikos sieną nebebūtų laikomas kontrabanda, tai yra nebebūtų nusikaltimas, o jų patekimas į valstybės teritoriją taptų nebekontroliuojamas.

Nežinau, kokių realių ketinimų turi tokio įstatymo projekto iniciatoriai, tačiau šios dienos posėdžio pradžioje paprašiau šį klausimą išbraukti iš plenarinio posėdžio darbotvarkės. Už išbraukimą balsavo 84 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė – 21, todėl klausimas bent jau šios dienos darbotvarkėje nebebus svarstomas. Beje, prieš šios pataisos išbraukimą iš darbotvarkės balsavo ir konservatoriai, ir liberalai, tarp kurių – ir pati Seimo Pirmininkė.

Kokią riziką aš įžvelgiu tokiose Baudžiamojo kodekso pataisose? Savaime suprantama, kad narkotinės ir psichotropinės medžiagos yra nacionalinė grėsmė, nes jų vartojimas kelia pavojų piliečių gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, visuomenės gerovei ir saugumui. Būtent todėl valstybė yra mobilizavusi visus pajėgumus kovodama su šia grėsme. Baudžiamajame kodekse yra kriminalizuotos veikos, susijusios su narkotinių medžiagų gamyba, narkotinių medžiagų disponavimu, platinimu, laikymu, gabenimu tiek šalies viduje, tiek ir per valstybės sieną ir pan. Šiandien su narkotikais kovoti parengta sistema yra itin efektyvi. Į kovą su narkotikais įtraukti net keli kriminalinės žvalgybos subjektai: policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Lietuvos Respublikos muitinė. Policija su narkotikais kovoja valstybės viduje ir kartu su kitų valstybių tarnybomis ardo tarptautinius narkotikų platinimo tinklus, o kitos dvi įstaigos akylai prižiūri, kad šios medžiagos nepatektų į Lietuvos Respublikos teritoriją.

Priėmus tokias įstatymo pataisas ir dekriminalizavus narkotinių medžiagų gabenimą per Lietuvos Respublikos sieną, puikiai veikianti kovos su narkotikų sistema būtų suardyta, iš sistemos būtų eliminuojamos Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Lietuvos Respublikos muitinė. Ką tai reiškia? Visų pirma, tai reiškia, kad narkotikai nevaržomai patektų į Lietuvą, o tai labai padidintų disponavimo jais mastus šalies viduje. Antra, narkotikais apnuodyta tauta keltų grėsmę ne tik žmonių gerovei, bet ir valstybės egzistavimui, nes narkomanas negintų nei valstybės, nei jos suverenumo, nei visų kitų gyvybinių valstybės interesų.

LRS inf.