Lietuvos medikai nori testuotis tik už savo pinigus – dėl to kreipėsi į G. Nausėdą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/lietu... 2021-10-21 20:51:00, skaitė 619, komentavo 11

Lietuvos medikai nori testuotis tik už savo pinigus – dėl to kreipėsi į G. Nausėdą

G. Nausėda (antras iš dešinės).

Nepriklausomas Žmonių partijos portalas pranešė, kad Lietuvos medikai kreipėsi į valstybės lyderį Gitaną Nausėdą, prašydami pasirašyti įstatymą dėl darbuotojų testavimo jų pačių lėšomis.

„Santaros klinikų profesinių sąjungų atstovybė palaiko Lietuvos Respublikos Seimo sprendimą dėl darbuotojų testavimo iš jų arba darbdavio lėšų. Lietuvoje nemokamai pasiskiepyti vakcina yra sudarytos visos sąlygos, jeigu asmuo to padaryti nenori, testavimo kainos naštą turi prisiimti darbuotojas ar darbdavys.

Norime pažymėti, jog šiuo metu Latvijoje dėl mažo vakcinuotų pacientų skaičiaus sveikatos priežiūros sistema yra didžiulėje krizėje – nepakanka Covid-19 gydymo lovų, personalo. Norint Lietuvoje išvengti dar didesnio atvejų, mirčių nuo Covid-19 skaičiaus didėjimo ir galimų suvaržymų verslui bei visiems Lietuvos gyventojams, būtinos kompleksinės Covid-19 valdymo priemonės, kurių kertinė yra visuotinė vakcinacija.

Šiuo metu sudėtingiausi pacientai gydomi intensyvios terapijos skyriuose yra ne pensininkai, o 30-50 metų buvę sveiki, darbingi žmonės. Jiems taikomi išskirtiniai bei ypač brangūs gydymo metodai negarantuoja sėkmingos kovos už gyvybę bei pasveikimo, o taip pat sugrįžimo į darbo rinką. Tai yra didžiulis praradimas Lietuvos visuomenei.

Norime paneigti žiniasklaidoje pasirodančią nuomonę, jog pasiskiepiję asmenys nesisaugo, todėl SARS-CoV-2 virusą platina intensyviau. Tai – jokiais mokslo įrodymais nepagrįstas teiginys. Atvirkščiai, tokios šalys kaip Izraelis sėkmingai suvaldė pandemijos bangą masine vakcinacija trečiąja sustiprinančiąja doze.

Kai kurios profesinės sąjungos teigia, kad darbuotojai neturėtų iš savo lėšų padengti testavimo išlaidų. Norime pabrėžti, kad valstybė jau pakankamai prisidėjo finansiškai prie testavimo ir sudarė sąlygas skiepytis nemokamai. Blogindami šalies COVID-19 būklę, nepasiskiepiję asmenys dar ir blogina pasiskiepijusių kolegų finansinę situaciją, nes yra testuojami kolegų sumokamų mokesčių sąskaita.

Medikų profesinės sąjungos matydamos sparčiai prastėjančią situaciją ligoninėse ragina Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą bei Vyriausybę imtis ryžtingiausių veiksmų – tiek įteisinti nevakcinuotų darbuotojų testavimą darbuotojo lėšomis, tiek ir privalomą kontaktinį darbą dirbančių asmenų vakcinaciją nuo COVID-19“, - rašoma Lietuvos medikų prašyme G. Nausėdai.

Medikų prašymą, kad jie galėtų testuotis tik už savo pinigus, pasirašė Santaros klinikų gydytojų sąjunga, Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinė sąjunga,
Lietuvos gydytojų sąjungos Vilniaus filialo Santaros klinikų grupė, Santaros sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Santaros Vaikų ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Santaros klinikų pirminė grupė.

Susiję:

Projektas „Liudijimai“ (besidomintiems vaistais ir vakcinavimu nuo Covid-19 ligos)