Dar viena „šnipinėjimo byla“ pagal VSD klastotę

Autorius: TEISINGUMO AUŠRA Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-11-12 23:48:00, skaitė 563, komentavo 6

Dar viena „šnipinėjimo byla“ pagal VSD klastotę

Šiandien Klaipėdos teismas skelbs nuosprendį „šnipinėjimu“ kaltinamam Aleksėjui Greičiui.

Kviečiame susipažinti su šia dar viena suklastota byla, kurioje nėra nė vieno įrodymo, tik VSD prielaidos.  

A. Greičius  – Klaipėdoje žinomas pilietinis aktyvistas, antifašistinio judėjimo narys, išleidęs keletą knygų apie geto kalinius Lietuvoje. Pasaulio teisuolių (gelbėjusių žydus per karą) anūkas, žinomo Lietuvos žurnalisto sūnus ir antrajam pasauliniam karui skirtų atminimo renginių organizatorius, Baltijos šalių jaunimo asociacijos „Juvenis“ direktorius.

Antrasis kaltinamas jo byloje yra Lietuvos pilietis Mindaugas Tunikaitis, kurį 2014 metais esą užverbavo Rusijos žvalgybos pareigūnas. Šis pilietis „prisipažino šnipinėjęs“ – ir jo „parodymais“ „byla“ ir paramstyta.  

Kaip paaiškino Lietuvos valstybės saugumo departamento direktorius, paprasti gyventojai, net ir nežinantys valstybės paslapčių, visada turi būti budrūs...

2016 metais su Greičiumi elektroniniu paštu susisiekė patriotinės visuomeninės organizacijos „Pergalės fondas“ atstovas iš Kaliningrado, pasiūlė organizuoti bendrus renginius žuvusių karių atminimui įamžinti.

Dalyvaujant „Pergalės fondui“, jie įvairiuose Lietuvos miestuose surengė keletą koncertų, skirtų Pergalės dienai ir kitoms datoms.

Nuotraukas ir publikacijas iš šių renginių Aleksejus taip pat talpino portaluose ir socialiniuose tinkluose, siuntė jas savo bendraorganizatoriams, tame tarpe ir į Kaliningradą. Kelis kartus jie susitiko su Piotru įvairiuose visuomeniniuose renginiuose Kaliningrade. Tai, pasirodo – nusikaltimas...

2019 metų rudenį, kai „Juvenis“ ruošėsi artėjančiai Pergalės prieš fašizmą 75-mečio šventei, pas A. Greičių atvažiavo VSD.

Agentas pakvietė jį į VSD Klaipėdos skyrių. Čia Aleksėjų keletą valandų įtikinėjo, kad jo pažįstamas rusas yra „FSB pareigūnas“. Įrodymų nepateikė.

Šalyje nėra oficialaus „juodojo sąrašo“ organizacijų ar asmenų, su kuriais Lietuvos piliečiai negali kontaktuoti, vadinasi - įstatymas nėra pažeistas. Greičius niekada neturėjo jokios slaptos informacijos, užsiiminėjo visuomenine veikla.

Netrukus jam pateikė įtarimą „šnipinėjus“. Greičius areštinėje praleido 3 mėnesius, o nuo 2020 metų birželio gyvena su elektronine apyranke.

Vyksta teismas. Teisme nebuvo pateiktas nė vienas šnipinėjimo faktas. Nėra jokios informacijos,  patvirtinančios, kad rusas yra žvalgybininkas. Tačiau, pasak prokuroro, Aleksejus žinojo, kad dirba žvalgybai... Taip, įrodymų nėra, yra tik „loginiai išmąstymai“ – to pakanka, kad žmogus būtų apkaltintas šnipinėjimu.

Piliečiai, jei turite pažįstamų Rusijoje, rytoj galite atsidurti Aleksėjaus vietoje!

LDiena.lt Priimtas teismo sprendimas

Savo kaltės nepripažinęs visuomenininkas Baltijos jaunimo asociacijos „Juvenis“ generalinis direktorius Aleksėjus Greičius nuteistas ketverių, savo kaltę pripažinęs Mindaugas Tunikaitis – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmėmis, pranešė teismas. Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Ši byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose.

Žinoma, juk tik slaptumas gali pridengti tą begalinę "mūsų" teismo gėdą, kai reikia plikoje vietoje iš nieko, be konkrečios nusikaltimo sudėties, iščiulpti iš piršto dar vieną "sėkmingai suardytą Rusijos šnipų tinklą".