„Svenska Dagbladet“: Putinas „nepaprastai laimingas“ – gali destabilizuoti Vakarus

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/-sven... 2021-11-20 19:03:00, skaitė 411, komentavo 3

„Svenska Dagbladet“: Putinas „nepaprastai laimingas“ – gali destabilizuoti Vakarus

 

Atrodo, kad nuotraukos iš Lenkijos ir Baltarusijos pasienio, drebantys vaikai už aštrios spygliuotos vielos, norintys padėti gydytojai savanoriai, kurie ten neįleidžiami, ir ilgos lenkų pasieniečių eilės išėjo į naudą Baltarusijos lyderiui Aleksandrui Lukašenkai.

Jis parodė, kaip lengva destabilizuoti Vakarus ir sudaryti rimtas problemas Europos Sąjungai.

Pirmadienį Briuselyje priimtas sprendimas dėl naujų sankcijų gali būti laikomas didele Baltarusijos režimo sėkme. Sankcijos, dėl kurių susitarė užsienio reikalų ministrai, nukreiptos į aviakompanijas, turizmo agentūras ir atskirus asmenis, kurie padėjo organizuoti pabėgėlių srautus.

Tokių priemonių efektas bus nulinis. Lukašenkai į jas absoliučiai nusispjauti.

Migrantų krizė pasienyje prasidėjo tada, kai ankstesniame sankcijų pakete, priimtame 2021 metų birželio pabaigoje, ES nusitaikė į Baltarusijai labai svarbų kalio ir naftos eksportą, kuriam tenka trečdalis viso šalies eksporto.

Ir kaip tik tuo momentu prie sienos paaštrėjo situacija.

Vienintelis tikslas buvo sutrukdyti tolesnėms sankcijoms, kurios iš tikrųjų galėtų skaudžiai smogti. Pavyzdžiui, kurios dar stipriau smogtų energetikos sektoriui.

Tuo tarpu ES sprendimas dėl palyginti švelnių sankcijų leidžia Minsko režimui po truputį mažinti spaudimą. Tuo pačiu mažinant riziką, jog pati Baltarusija praras įvykių kontrolę ir visuomenės nepasitenkinimas dėl migrantų pasieks kritinę ribą.

Migrantų krizės dėka Lukašenka sustiprino savo pozicijas. Jis pademonstravo ES savo galią. O Maskvai jis liko vieninteliu prorusišku politiku žaidime. Visi kiti sėdi kalėjime.

Be to, šalies ekonominė būklė labai nebloga. Baltarusijos ekonomika yra viena iš nedaugelio pasaulyje, kuri pastaruoju metu nė kiek nesusitraukė - pirmiausia dėl to, kad nebuvo imtasi jokių ypatingų suvaržymų dėl koronaviruso.

Nėra jokios rizikos, kad kils ekonominių problemų, galinčių išprovokuoti socialinius bruzdėjimus. Bent jau tol, kol Baltarusiją palaiko Rusija.

Kita vertus, priklausomybė nuo Maskvos reiškia, kad Lukašenka daugiau nebegali tęsti žaidimo, kuriame jis vertė Rusiją ir ES konkuruoti dėl savęs, ir kurį jis sėkmingai žaidė ištisus dešimtmečius.

Ekonomine prasme jis dabar yra Vladimiro Putino rankose. O santykiai su Briuseliu tiek apnuodyti, kad negali būti net kalbos apie kokį nors flirtą su ES.

O štai Putinui tai – nepaprasta sėkmė. Apie tokią situaciją jis galėjo tik pasvajoti.

Putinas turi būti visiškai laimingas. Pirma – dabar jis gali sakyti, jog ES migracinė politika ir prieglobsčio suteikimo taisyklės yra grynų gryniausia veidmainystė. Antra – jis demonstruoja, kad be jo Vakarai nesugeba išspręsti savo problemų. Ir trečia – dabar Lukašenka jau visiškai priklausomas nuo Maskvos.

Šaltinis: svd.se