Jonas Mažintas. KUR DINGO LIETUVIŲ TAUTOS IŠMINTIS?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jona... 2021-11-22 17:25:00, skaitė 431, komentavo 5

Jonas Mažintas. KUR DINGO LIETUVIŲ TAUTOS IŠMINTIS?

Pažvelkime į politinį žemėlapį. Tik aklas gali nepastebėti, kad mes esame tarp Rytų ir Vakarų (į lygiagretes nekreipsime dėmesio). Turime sienas su Rusija ir Baltarusija. Norime mes to ar nenorime, bet savo rytinių kaimynų perkelti kur nors kitur mes negalime. Tad mums belieka išmintingai ir oriai elgtis bei bendrauti su jais – tiek su rusais, tie su baltarusiais. Pažiūrėkime ar taip yra. Pateiksiu tik porą pavyzdžių. Režisierius R. Tuminas jau 14 metų dirba Maskvos Valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro meno vadovu. Jis davė interviu Rusijos televizijai, kurio metu žurnalistas paklausė jo: – „Rusų okupantais jūs nelaikote?“

-„Ne, nelaikau“ – atsakė R. Tuminas. „Visažinis“ „išminties bokštas“ A.Tapinas pirmasis sukritikavo režisierių. O dėl ko? Jeigu man užduotų tokį klausimą aš atsakyčiau taip pat. Juk A. Sacharovas, Bonner ir daugybė kitų disidentų yra rusai, kurie kovojo prieš stalinizmą. Pagaliau prisiminkime B. Jelciną, kuris padėjo mums išsikovoti Nepriklausomybę. Tai kaip visus rusų tautybės žmones galima laikyti okupantais. Visai kas kita Molotovo – Rybentropo paktas, kurio pasėkoje Tarybų Sąjunga aneksavo Lietuvą. Reikėtų nepamiršti kiek daug rusų tautybės žmonių – tikrų inteligentų ir demokratų pražudė Džiugašvilis – Stalinas bei jo pakalikai.

Beje, tokie žmonės kaip R. Tuminas, kad ir dirbdami Rusijoje, duoda daug daugiau naudos Lietuvai negu dešimtys tokių, kaip minėtas „išminties bokštas“. Man teko bendrauti su daugybe mūsų tremtinių, kurie labai teigiamai vertino paprastus rusų tautybės žmones. Ir nesvarbu ar tai būtų rusai ar lietuviai ar ukrainiečiai. Gal jau laikas išmokti atskirti valdžios režimą nuo tautos bei valstybės piliečių ir… Ir pradėti patiems galvoti.

Kalbėdamas apie Baltarusiją primenu, kad TSRS sudėtyje ji turėjo ypatingą statusą.  Ji 1945 metais tapo Jungtinių Tautų Organizacijos nare. Buvo sakoma, kad toks statusas Baltarusijai buvo suteiktas dėl partizaninio karo prieš hitlerinę Vokietiją, kurio metu žuvo kas trečias baltarusis. Nežinau ar tai tiesa, bet faktas, kad Baltarusija yra JTO senbuvė, lieka faktu. Tad, nežiūrint Lukašenkos režimo, klaidinga galvoti, kad Baltarusiją galima lengvai „kepurėmis užmėtyti“. Toliau tik keli skaičiai. Po prieš metus vykusių prezidento rinkimų Baltarusijoje, Lukašenka paskelbė, kad už jį balsavo 80,1 proc. rinkėjų, o už S. Cichanouskąją – 10,1. Opozicijos atstovai teigė, kad už Cichanouskąją  balsavo 70-80 proc. rinkėjų.

Centrinė rinkimų komisija oficialiai patvirtino Lukašenkos pateiktus skaičius. Rinkimus stebėjo tik pasiuntiniai iš Rusijos, Azerbaidžano bei kelių kitų valstybių, kurių demokratiškumu abejojama (taip rašė mūsų žiniasklaida). 2020 metų rugpjūčio 11 d. M. Jastramskis Delfi žiniose rašė: -„Mažai abejonių, kad prezidento rinkimai Baltarusijoje buvo suklastoti. Ir tai teikia vilčių…“ O aš leisiu sau suabejoti opozicijos teiginiu, kad už S. Cichanovskąją balsavo 70 – 80 proc. rinkėjų. Visiškai suprantama ir tikėtina, kad rinkimai galėjo būti ne skaidrūs, kad A. Lukašenka pasinaudojo visais administraciniais resursais, tačiau…Tačiau kokios valstybės valdžia organizuoja skaidrius kaip ašara rinkimus ir nesinaudoja administraciniais resursais? Gal Lietuva?

Cichanouskaja, iš karto po rinkimų, padavė skundą Centrinei rinkimų komisijai ir po 7 valandų sulaikymo išvyko į Lietuvą. Čia ji laikoma Baltarusijos Prezidente, iš kurios „paskutinis Europos diktatorius“ pavogė rinkimus. Šis posakis ypač prigijo po prezidento rinkimų JAV, kai Trumpas pasakė, kad pergalė iš jo buvo pavogta. Plika akimi matyti kaip beždžioniškai kopijuojama Amerika. Beje, kodėl ši 39 metų anglų kalbos mokytoja Lietuvoje nedirba. Tai kas ją išlaiko – juk „kas nedirba, mielas vaike, tam ir duonos duot nereikia“? Atsakymą radau lapkričio 17 d. laikraštyje „Respublika“. Cituoju: – „ Lietuvoje Baltarusijos prezidente „pakrikštintos“ Svetlanos Tikhanovskajos, kuri čia reziduoja nuo 2020 metų rugpjūčio, išlaikymas Lietuvos biudžetui per metus atsiėjo daugiau nei 400 tūkst. eurų. Tą pranešė Seimo narys R. Žemaitaitis…“ Įdomu, ką pasakys Baltarusijos opozicijos atstovai, kai sužinos apie savo herojės ištaigingą gyvenimą Lietuvoje ir jos keliones po Vakarų valstybes.

Vakar P. Gražulis davė interviu Baltarusijos režimo propagandinės televizijos laidoje. Jis paaiškino, kad Lietuvoje demokratijos nėra, nes yra leidžiama tik viena nuomonė. Seimo narys siūlė sėsti su Baltarusija prie derybų stalo dėl migrantų krizės išsprendimo. P. Gražulis prisipažino, kad dabar jį dar labiau persekios. Gaila, kad nėra galimybių pamatyti šią laidą, nebent drąsuolis Petras parsiveš jos įrašą. Būtų gerai. Sunku nepritarti P. Gražulio išsakytoms mintims. Bent aš taip galvoju, manau, kad ir daugelis Lietuvos žmonių taip pat pritaria šio Seimo nario nuomonei. O dabar pažvelkime į savo valstybę. Socialiniuose tinkluose didžioji dauguma piliečių ir tautiečių keikia mūsų demokratiją. Jie pateikia konkrečius faktus apie lietuviškos demokratijos „ypatumus“. Akivaizdu, kad dauguma kraštą valdančių partokratų yra tipiški demagogai, kuriems tikėjimas, tiesa, dorovė, sąžinė ir kompetencija yra neegzistuojančios dimensijos. O kiek įvairių protesto mitingų, piketų, demonstracijų vyksta Lietuvoje? Daugybė. Užtenka vien praėjusio šeštadienio protestų. O aukščiausios valdžios atstovai į tai beveik nereaguoja.

Nereaguoja ir LRT bei kitos šalies televizijos. Jie visi ramūs kaip belgų artilerijos arkliai. Valdžios žmonės tvirtina, kad tai ir yra tikrosios demokratijos išraiška. Apsaugok Viešpatie nuo tokios demokratijos. Tai chaosas, nuolatinis nerimas ir įtampa. Pagal graikų filosofą Platoną, kai valdžioje dominuoja demagogai – tai trečiasis valstybės išsigimimo etapas. Po šio etapo seka ketvirtasis – tironija ir valstybės žlugimas. Ar yra išeitis iš šios situacijos? Yra. Tai žmonių dvasinis tobulėjimas ir politinės kultūros augimas. Žinoma, kad tai ganėtinai ilgas procesas. Bet kitos išeities nėra. Jokie streikai, jokios revoliucijos pakeisti situacijos negali. Juk nėra jokių garantijų, kad naujai į valdžią atėję žmonės bus ne tokie patys demagogai, tik…Tik jie dar nebuvo išbandyti valdžia, pinigais ir šlove. Nežinau ar reikia pasakoti kaip atpažinti demagogus, kaip juos atskirti nuo dorų, išmintingų, kompetentingų žmonių, galinčių sąžiningai tarnauti Lietuvos valstybei, Tautai ir kiekvienam doram Lietuvos žmogui?

Juk kiekvienas žmogus gali pats apie tai pasiskaityti. Jau baigiasi antrasis lapas, tad gal jau reikėtų baigti. Nenoriu būti nuobodus. Jei bus galimų skaitytojų, kurie panorės pagvildenti šią temą, tai kitame straipsnelyje galėsime apie tai plačiau pasamprotauti. Tarp kitko, man neteko matyti nei vienos radijo ar televizijos laidos, kurioje būtų aptariama ši problema. Beveik kiekvienoje laidoje aš girdėdavau kaip polemizuojančios pusės apšaukdavo savo oponentą melagiu ar demagogu.