Aurimas Guoga: Leftistai praeina tik ten, kur pasiduodame jų sąvokoms

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-11-26 18:00:00, skaitė 352, komentavo 4

Aurimas Guoga: Leftistai praeina tik ten, kur pasiduodame jų sąvokoms

Kad jau tvirtinu, jog pagrindinis kovos laukas yra filologijos srityje, nutariau peržvelgti kaip buvo iki šiol.

Ir tikrai, peržvelgę istoriją pamatome, kad leftistams kas tai pavyko tik ten, kur jie sėkmingai mus apkrėtė savo žodžiais.

Sritys kur jiems pavyko: visų pirma dėl lietinių iškriepėlių ir dėl sveikuolių. Žmones su lietiniais iškriepimais liepė vadinti gajais. Anglų kalboje tai linksmas, gerietiškas. Mes cenzūravomės, ėmėme vadinti juos kaip paliepė, ir štai jie per žingsnį kad sugriautų šeimą.!-

Antra tokia sritis - sveikuolius jų paliepti pervadinome į kovotojus prieš skiepus. Jei sakote jų žodį "antivakseris", tuomet pagal nutylėjimą pripažįstate, kad Pišas ir Duklys mus gelbėja nuo ligos. Šį terminą vieningai priėmėme ir štai kokioje padėtyje dabar atsidūrė sveikatos puoselėtojai.

Trečia sritis - klimato kaita. O juk galėjome vadinti savo vardu - klimato afera. Dabar Gentviliukas užkrovė mums mokesčius klimatui sergėti.

Dabar kur leftosų sąvokos ir per tai planai nepraėjo.

1. Nepriėmėme jų termino "galimybių pasas". Šis planas jiems atneša daugiau žalos nei naudos. Net ir įsigiję paklusnumą žmonės vengia juo naudotis, perka sveikuoliams skirtose parduotuvėse. Apyvartos tragiškai krito, Pišas taip prieš save nuteikė stambųjį verslą.

2. Nepriėmėme žodžio "prieglobsčio prašytojas, pabėgėlis". Žinoma, čia ne tiek mūsų kaip visuomenės nuopelnas, o pas mus leftistai šio žodžio dorai nepabandė prastumti. Ir toliau šiuos asmenis vadiname nelegalais, ko dėka siena kol kas ačiū D-vui laikosi.

3. Kol kas nepriimame "žmoga", dėl ko dar neprasidėjo teroras dėl asmeninių įvardžių. Tačiau čia kaip su lietiniais - pirmuoju etapu vartojame jų žodžius juokais, o po kelių metų atėjo atpildo valanda - graudžiai verkiame.

Gal rasčiau ir daugiau pavyzdžių, bet tikuosi tendencija aiški.

Dar pažiūrėkime į istoriją. Gal girdėjote, kad šiuolaikinė lietuvių tauta gimė ir savo valstybę sukūrė kalbos pagrindu. Lietuvių kalba tapo kertiniu tapatybės ramsčiu - lietuvis tas, kuriam lietuvių k. yra gimtoji. Šiandien daug kam tai atrodo savaime suprantama, tačiau istoriškai lietuviu būdavo tas, kuris tarnavo didžiajam kunigaikščiui, vėliau tas kuris buvo katalikų tikėjimo.

Tai štai. Caras uždraudė lietuviškas raides. Prasidėjo pogrindis, uždraustų knygelių leidyba. Po to J.Basanavičiaus laikraštis "Aušra", dar po to kalbos norminimas ir panašiai. Be viso šito tarpukario Lietuvos nebūtų buvę.

Pastaraisiais metais kalbos reikšmė ir mūsų filologinis išprusimas sparčiai nyko. Leidome sau rašyti šveplai, nesirūpinome taisyklinga rašysena, ką jau kalbėti apie tartį. Kai kalba tokios būklės, tai leido leftistams ją užnuodyti savo iškraipymais. Kai juos priėmėme - prasidėjo tokia gyvenimo devoliucija, kokios anksčiau įsivaizduoti negalėjome.

Taigi mums reikia ne tiek su leftistais koliotis, o išsivalyti savo kalbą. Vertėjų biuras "Magistrai" ėmė leisti laidas kalbos gelmei įsisąmoninti - Tiško kanaliukas.

Žiūrėkite, bandykite, ir jums pavyks!

Tai yra autoriaus nuomonė, už kurios turinį minfo.lt neatsako.