Agresyvėjant Rusijai, G. Landsbergis siekia papildomų saugumo garantijų NATO rytiniame flange

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/agres... 2021-12-02 15:05:00, skaitė 259, komentavo 2

Agresyvėjant Rusijai, G. Landsbergis siekia papildomų saugumo garantijų NATO rytiniame flange

Lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis dalyvavo NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Rygoje, Latvijoje, kuriame aptarta įtempta situacija aljanso rytiniame flange ir kiti aktualiausi saugumo darbotvarkės klausimai.

„Esame dėkingi sąjungininkams už solidarumą ir indėlį į Lietuvos bei regiono saugumą. Tačiau saugumo situacija verčia imtis atgrasymo ir kolektyvinės gynybos priemonių stiprinimo, todėl siekiame sutarimo dėl papildomų saugumo garantijų rytiniame flange“, - susirinkusiems pasakė G. Landsbergis.

Susitikimo dalyviai diskutavo apie vis labiau agresyvėjančios Rusijos karinių pajėgų telkimą šalia Ukrainos bei Baltarusijos hibridinę kampaniją prie Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienų.

Ministrai aptarė NATO reakcijos galimybes ir papildomas atgrasymo bei gynybos stiprinimo priemones NATO rytinio flango šalyse. Aljanso narės vieningai išreiškė solidarumą su Baltarusijos režimo hibridines atakas patiriančiomis šalimis ir minėjo, kad tęs spaudimą Minskui.

Taip pat aptartos NATO buvimo Afganistane pamokos būsimoms krizių valdymo operacijoms ir aljanso vaidmuo, užtikrinant stabilumą Vakarų Balkanų regione.

Susitikimo su Sakartvelo (buvusi Gruzija – ekspertai.eu past.) ir Ukrainos atstovais metu, valstybės pateikė savo vertinimus dėl agresyvėjančios Rusijos pajėgų šalia Ukrainos ir visame Juodosios jūros regione.

Ministrai išreiškė solidarumą ir paramą Sakartvelo ir Ukrainos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui, o G. Landsbergis ragino stiprinti paramą agresyvėjančios Rusijos spaudimą patiriančioms NATO partnerėms.

„Sakartvelas ir Ukraina yra artimiausios NATO partnerės, dalyvaujančios Aljanso operacijose bei pratybose ir ženkliai prisidedančios prie mūsų bendro saugumo. Vakarų šalys turėtų užtikrinti, kad galimos agresijos prieš Ukrainą kaštai atgrasintų Rusiją. Taip pat reikia ir toliau padėti stiprinti Sakartvelo ir Ukrainos pajėgumą gintis“, - atskleidė G. Landsbergis.

Ministrai taip pat aptarė NATO strateginę koncepciją, kurios nauja versija bus patvirtinta NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime Madride 2022 metais.

Rygoje ministras G. Landsbergis susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu, Norvegijos užsienio reikalų ministre Anniken Huitfeldt ir Islandijos užsienio reikalų ministre Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir, taip pat dalyvavo Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimuose su Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretore Liz Truss bei Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yvesu Le Drianu.

Susitikimuose aptarti aktualiausi dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo bei saugumo politikos klausimai, taip pat grėsmės bei iššūkiai, susiję su vis labiau agresyvėjančia Rusija, hibridines atakas prieš Europos Sąjungą vykdančią Baltarusija ir totalitarine Kinija.