Gyd. Gediminas Akelaitis: Dėl 800 milijonų EUR fondo panaudojimo

Autorius: Gediminas Akelaitis Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-12-03 15:32:00, skaitė 367, komentavo 1

Gyd. Gediminas Akelaitis: Dėl 800 milijonų EUR fondo panaudojimo

Valstybė rūpinasi žmonių sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus. Įstatymas nustato piliečiams nemokamos medicinos pagalbos valstybinėse gydymo įstaigose teikimo tvarką. (LR Konstitucijos 53 straipsnis.)

Nuo 1996m. metodiškai reformuojama,griaunama ir naikinama valstybinė sveikatos apsaugos struktūra. Paskelbtas 800 milijonų EU fondas bus išleistas galutinam likusios valstybinės medicinos įstaigų veiklos sunaikinimui ir sistemos privatizavimui.

Pagrindinis tikslas- koncentruoti medicinines paslaugas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, regionams,visoms Lietuvos savivaldybėms paliekant tik simbolines ligonines, be skubios būtinosios pagalbos skyrių ir specialistų. 800 milijonų Eur. ruošiamasi panaudoti ne regioninių daugiaprofilinių ligoninių materialinės bazės, diagnostinės įrangos, naujausių gydymo metodų įdiegimui,specialistų, vidurinio ir jaunesnio med. personalo ruošimui,mokymui o atvirkščiai-sunaikinimui.

Dabartinė konservatorių-liberalų valdžia , tyliai pritariant ir „laiminant“kitoms partinėms jėgoms,esančioms Seime tęsia ankstesnės Vyriausybės nespėtus atlikti naikinančius darbus. Tie patys SAM, VLK biurokratai su dabartinio ministro , jo komandos pažadais ir savivaldybių Tarybų, bei dalies savivaldybių Merų nekompetencija, pasirašinėja gydymo įstaigų dvigubo pavaldumo sutartis. Pinigus pasiskirstys didieji centrai,o atsakomybė už rezultatus teks vietinėms Taryboms, kaip steigėjams. 800 Milijonų Eur numatyta ne žmogiškiesiems resursams, specialistų ruošimui, o pritraukimui už mažus atlygimus iš trečiųjų šalių norinčius dirbti, tuo pačiu atstumiant savus Piliečius, verčiant juos emigruoti.

Deklaravimas apie GMP stiprinimą ir pervežimus į centrus, nepasakant, kad GMP veža tik į vieną pusę,o iš ligoninių skubios pagalbos skyrių apie 80-90 procentų pacientų išleidžiami ambulatoriniam gydymui pas šeimos gydytojus pagal gyvenamą vietą yra patyčių politika. Kategoriškai reikalauju, kad 800 milijonų Eur panaudojimo planai būtų viešai paskelbti, aptarti, apsvarstyti ir išdiskutuoti su visa medikų bendruomene, pacientų organizacijomis,visuomenės suinteresuotomis grupėmis.

Seimo sveikatos reikalų komitetas, SAM, VLK ir Vyriausybės pasakymai, kad „nepaimsim 800 Milijonų Eurų, jeigu nevykdysim reformos“ tik patvirtina ir parodo, kad pinigai bus pasidalinti ,o regionai liks be visą parą, sveikatos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų ir specialistų.

Gediminas Akelaitis, gydytojas ortopedas traumatologas, Švento Jurgio Marijampolės Globėjo Ordino Kavalierius.