„Bloomberg“: Putinui reikia realios dingsties įsiveržti į Ukrainą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/-bloo... 2021-12-04 00:30:00, skaitė 473, komentavo 9

„Bloomberg“: Putinui reikia realios dingsties įsiveržti į Ukrainą

Ukrainos karinė žvalgyba prognozuoja, kad Rusija pradės karinę invaziją sausio pabaigoje arba vasario pradžioje. Tačiau vargu ar prezidentas Vladimiras Putinas laikysis šio grafiko.

Būtų protinga manyti, kad Putinas svarsto kažkokį puolimo scenarijų tuo atveju, jei bus pažeistos jo „raudonosios linijos“ Ukrainos atžvilgiu. Lapkričio 30 dieną, kalbėdamas investicijų forume, jis atvirai pasakė apie tokias „raudonąsias linijas“: „Jeigu Ukrainos teritorijoje atsiras kažkokie smogiamieji kompleksai, Maskva bus pasiekiama per 7-10 minučių, o viršgarsinio ginklo dislokavimo atveju - per 5 minutes.“

Galima būti tikriems, kad Rusija yra pasirengusi panaudoti karinę jėgą, jeigu Putinas nuspręs, kad „raudonosios linijos“ netrukus bus peržengtos.

Taip pat galima būti tikriems, kad Rusija iš anksto neinformuos apie tokį prevencinį smūgį – pati tokio smūgio grėsmė yra labai efektyvi poveikio priemonė.

Todėl Ukrainos vadovams reikia gerai pagalvoti prieš plečiant karinį bendradarbiavimą su JAV. Žaidimo dalimi tapo tai, kad Putinas atvirai papasakojo apie prevencinio smūgio grėsmę.

Kartu Putinas supranta, kad jei jis pradės puolimą be akivaizdžios Ukrainos provokacijos arba kažkokio dirbtinai sukurto incidento dingstimi, jis daug daugiau pralaimės (ekonomine, diplomatine ir net geopolitine prasme), negu laimės.

Tačiau puolimas atsakant į realius ir įrodomus priešiškus veiksmus turėtų visai kitokias pasekmes. Puikus pavyzdys – 2008 metų Rusijos ir Gruzijos karas. Jokių rimtų tarptautinių pasekmių Rusijai tuomet nekilo, o Gruzijoje po kelių metų į valdžią atėjo daug atsargesnė vyriausybė.

Tikėtina, kad būtent į tokį scenarijų deda viltis Kremlius. Jeigu bus akivaizdu, kad Rusijos kariniai veiksmai yra atsakomojo pobūdžio, visi JAV grasinimai dėl „rimtų pasekmių“ virs tuščiais žodžiais. Ukrainai nederėtų pervertinti Vakarų paramos, kaip tai padarė Saakašvilis.

Ar prezidentas Vladimiras Zelenskis sugebės išlaikyti ramybę tam, kad išvengtų blogiausio? Neaišku. Lapkričio 26 dieną jis surengė kažkokią beprotišką spaudos konferenciją, kurios metu pareiškė, jog gruodžio 1 arba 2 dieną prieš jį bus įvykdytas valstybės perversmas.

Vis dėlto net nepatyrusios ir į skandalus linkusios Zelenskio administracijos savisaugos instinktas pakankamai stiprus, ir ji vargu ar sutiks pasekti pražūtingu Saakašvilio pavyzdžiu. Galų gale, jei Rusija užpuls, blogiausiai nuo to neabejotinai bus Ukrainai. Tikėkimės, kad Zelenskis, skirtingai nuo Saakašvilio, nepervertins Vakarų palaikymo.

Šaltinis: bloomberg.com