G. Landsbergis: esu pasiruošęs trauktis

Autorius: ELTA Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2021-12-10 03:56:00, skaitė 507, komentavo 13

G. Landsbergis: esu pasiruošęs trauktis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė esąs pasiruošęs trauktis iš einamų pareigų dėl reputacinės žalos valstybei, kai paaiškėjo, kad baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą ir toliau tęsiasi.

„Vakar vakare aš premjerei pasakiau, kad esu pasiruošęs trauktis ir laukiu premjerės apsisprendimo“, – žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

„Aš suprantu reputacinę žalą Lietuvai“, – sakė ministras.

Ministras teigia iš premjerės Ingridos Šimonytės atsakymo dėl pasitraukimo dar negavęs.

G. Landsbergis taip pat tikino nežinantis, ar iš pareigų reikėtų trauktis ir susisiekimo ministrui Mariui Skuodžiui.
„Mes esame dabar jau atsidūrę tarp kūjo ir priekalo. Ir kieno tai atsakomybė galima galbūt ieškoti, kas čia galėjo kitaip padaryti. Aš kalbu tik apie save“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, nutraukus sutartį su „Belaruskalij“, potencialios žalos kaina gali būti iki 0,5 mlrd. eurų.

Vyriausybę prisiimti atsakomybę dėl to, kad baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą ir toliau tęsiasi, paragino ir Seimo opozicija.

Opozicinės Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas teigė, kad klausimo dėl sankcijų įvedimo kėlimas tarptautiniu lygmeniu, patiems nesiimant atitinkamų veiksmų, tiesiog iliustruoja Ministrų Kabineto dviveidiškumą.

„Man akivaizdu, kas yra kaltas dėl susiklosčiusios situacijos – užsienio politikos pagrindinis vadas ir Vyriausybės vadovė. Tuo metu visi kiti yra tiktai grandinės dalys. Būtų labai nesąžininga ir neteisinga tą atsakomybę permesti tiems, kurie savarankiškai ar savavališkai tokių sprendimų tikrai nepriiminėja“, – tvirtino G. Paluckas.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Giedrius Surplys pasiūlė Vyriausybei „labai rimtai pasvarstyti“ apie užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų atstatydinimą.

ELTA primena, kad trečiadienį įsigaliojo JAV sankcijos baltarusiškoms trąšoms. Tačiau kol kas dėl teisinių niuansų trąšų tranzitas per Lietuvą toliau tęsiamas.

Šių metų rugpjūtį paskelbtos JAV sankcijos numato, kad iki šių metų gruodžio 8 d. visi JAV fiziniai ir juridiniai asmenys privalo užbaigti sandorius su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“. Po minėtos datos Lietuvoje veikiantys bankai linkę nebeaptarnauti „Belaruskalij“ atliekamų mokėjimo pavedimų.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ grupei priklausanti krovinių geležinkeliu vežimo bendrovė „LTG Cargo“ skelbia, kad gruodį teiks trąšų gabenimo paslaugas „Belaruskalij“. Pagal galiojančią sutartį Baltarusijos bendrovė už jas atsiskaitė iš anksto.

Dėl susidariusios situacijos „Lietuvos geležinkeliai“ konsultuojasi su Lietuvos, ES ir JAV institucijomis, tarp kurių – JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC).

Skaičiuojama, kad iki šiol „LTG Cargo“ per metus vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių už maždaug 60 mln. eurų.