Europa išklausė Juknevičienės kalbą, skirtą Sovietų Sąjungos iširimo 30-mečiui

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/europ... 2021-12-16 17:24:00, skaitė 382, komentavo 3

Europa išklausė Juknevičienės kalbą, skirtą Sovietų Sąjungos iširimo 30-mečiui

 

Lietuvos interesus Europos Parlamente atstovaujanti Žmonių partijos atstovė Rasa Juknevičienė pasakė kalbą.

„Pirmadienį Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre vyko diskusija, skirta Sovietų Sąjungos iširimo 30-mečiui. Pasisakiau joje - pridedu savo kalbos santrauką“, - informavo moteris.

skirt.png

Mano kartai SSRS iširimas buvo didžiulė pergalė, prie kurios mes jaučiamės prisidėję.

Tuomet tvirtai tikėjau, kad Belovežo sutartį pasirašiusios valstybės - Rusija, Ukraina, Baltarusija - taps demokratiškomis europietiškomis valstybėmis.
Joms sunkiau, nes tautas ir žmones naikinęs komunistų režimas valdė daugiau nei 60 metų. Įsivaizduokite nacių valdymą 60 metų! Kokia būtų buvusi Europa? Nacizmas buvo įvertintas ir pasmerktas tiek teisiškai, tiek juridiškai konkrečiai Niurnbergo procese. Tuo tarpu komunistų nusikaltimai ne tik kad neįvertinti tarptautiniu lygiu, atvirkščiai, Rusijoje sugrįžta Stalino šlovinimas. Nebaudžiamumas už SSRS padarytus nusikaltimus veda į tokį pat agresyvumą dabartiniais laikais.

Apmaudu, kad tik trys politinės grupės palaikė Europos liaudies partijos frakcijos iniciatyvą išsamiai įvertinti trėmimų ir gulagų istoriją, priimant Europos Parlamento rezoliuciją.

Kviečiu neabejingus kolegas pasirašyti dokumento tekstą.

SSRS iširimo 30-metį minime neramiu metu.

Kremliaus ultimatumuose dėl NATO - vaizdai lyg iš Ribentropo-Molotovo Europos pasidalijimo žemėlapio. Negalime to leisti. Reikia padėti apsiginti ukrainiečiams, baltarusiams, tačiau pagalbos reikia ir rusams. Sacharovo premija Navalnui, Nobelio Taikos premija - teisingi žingsniai. Tačiau to maža.
Pirmiausia reikia atsikratyti baimės, nes V. Putinas baugina ir gąsdina tiek mus, tiek savus žmones. Tačiau mes turime imti pavyzdį iš Aleksejaus Navalno ir nebijoti.

Niekas Kremliaus neprovokuoja labiau, nei neveiksnumas, bijant išprovokuoti Rusiją.

Demokratinis pasaulis yra stipresnis už autokratijas, todėl siūlau pakviesti Ukrainą, Sakartvelo dar glaudesniam bendravimui su Europos Sąjunga.
Didžiules viltis į mus deda europietišku keliu ryžtingai sukanti mažytė Moldova. Jos europietiška sėkmė būtų ir visos Europos sėkmė. Įskaitant Rusiją, kuriai geriausias vaistas nuo imperinių ligų - laisvos ir demokratiškos, ekonomiškai pasiturinčios buvusios SSRS pavergtos tautos.

Tikiu, kad Rusija taps kitokia, kad iki galo taip ir nesugriuvusi agresyvi imperija yra laikinas reiškinys.

Rasa Juknevičienė