Ramūnas Karbauskis: Apie skiepus ir prievartą

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-12-30 19:34:00, skaitė 505, komentavo 11

Ramūnas Karbauskis: Apie skiepus ir prievartą

Negaliu nematyti, kaip valdantieji naudoja prievartą skiepų klausimu. Nesu prieš skiepus, tačiau negaliu pritarti tokiems valdžios žingsniams, ypač kai tai ima liesti vaikus. Vaikams jau tuoj, po atostogų reikės grįžti į mokyklas ir tai padaryti nebus lengva. Psichologai jau dabar kalba apie gresiančias patyčias ir kitas nemalonias situacijas, į kurias, dėl įvesto „galimybių paso“, pateks neskiepyti vaikai, o teisininkai įspėja apie pažeidžiamas vaikų teises. 

Bet ši valdžia negirdi, kaip ir nesiklausė iki šiol. Ši valdžia nuo pat savo pirmos darbo dienos varo Lietuvos žmonės į kampą su sprendimais, kuriuos jau net ir teisininkai vadina neteisėtais ir prieštaraujančiais Konstitucijai. Visi verčiami skiepytis prievarta arba darytis mokamus testus. Skiepytis verčiami net ir vaikai... 

Atrodo, kad Lietuva tampa kažkokiu nuo pasaulio atskirtu burbulu su šios valdžios primestomis taisyklėmis, jos tiesa ir žmonėms smegenis plaunančia propaganda. Jai nesvarbu, kad kitos valstybės, tame tarpe net ir Pietų Afrika, kurioje dar lapkritį buvo naujos atmainos, kuri pavadinta omikron, pikas, renkasi ribojimų švelninimą. 

Jų strategai teigia, „karantinas brangiai kainavo pagrindinėms tarnyboms ir visuomenei, nes daugelis žmonių nutraukė savo veiklas ir todėl prarado pajamas“, todėl ribojimų švelninimas yra vienintelė teisinga strategija.

Nežinau, kaip apie tai, kad Pietų Afrika jau šiandien švelnina ribojimus, tekstas praėjo Lietuvos portaluose ir nebuvo išcenzūruotas, bet viešame tekste (nors ir mokamo turinio skiltyje) skelbiama, kad „vis dėlto esama teigiamų ženklų, kad ši atmaina nesukelia sunkios ligos eigos ir mirčių, lyginant su ankstesnėmis atmainomis, todėl Pietų Afrikos vyriausybė susilaiko nuo viruso valdymo priemonių griežtinimo. Asmenys, užsikrėtusieji COVID-19 per šią ketvirtąją infekcijų bangą, 80 proc. rečiau hospitalizuojami, lyginant su kitomis atmainomis, rodo praėjusią savaitę NICD paskelbtas tyrimas“. 

O tuo tarpu pas mus išprotėjusi valdžia ima kalbėti apie dar aktyvesnį vaikų ir suaugusiųjų skiepijimą bei gąsdina omikronu, užsimindami apie būsimus karantinus. Kažkaip, dar balandį kalbėjusi apie tai, kad atsistatydins, jei reikės skelbti dar vieną karantiną, I.Šimonytė tai pamiršo? 

Toks blaškymasis rodo tik viena, kad ši valdžia iki šiol neturi nei plano, nei supratimo, kaip dirbti valstybei ir jos žmonėms. Ką ji moka, tai pasirūpinti apynasriais visiems, net ir vaikams. Apie valdžios šizofreniją jos sprendimuose sudėtinga net kalbėti, ypač kai tą pačią dieną skelbiami ir duomenys apie gerėjančią situaciją, ir grasinimai nauju karantinu. 

Nebent po grasinimais slepiasi labai dideli interesai? Bet kuriuo atveju, tai nenaudinga žmonėms. Todėl šešėlinėje Vyriausybėje mes svarstysime kreipimosi galimybę į Konstitucinį Teismą dėl „galimybių paso“ vaikams ir siūlysime kitas priemones, kurios stabdytų šios valdžios patyčias iš Lietuvos ir mūsų žmonių.  

Dar noriu priminti, jog teisininkai akcentuoja, jog bet kokia intervencija į žmogaus kūną, paminant asmens laisvą valią ar darant jai įtaką galimybių paso pagalba, yra negalima ir neteisėta. Tai pažeidžia laisvo informuoto sutikimo idėją, teisę į asmens kūną, kartu į privatų asmens gyvenimą. Juo labiau, kai toks asmens teises varžantis reguliavimas nustatytas ne įstatymu, bet poįstatyminiu aktu – Vyriausybės nutarimu.