Derėtis dėl taikos su Rusija, kad būtų išvengtas karas Ukrainoje (JAV ir Baltijos šalys turėtų išstoti iš NATO)

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/deret... 2022-01-06 15:32:00, skaitė 349, komentavo 7

Derėtis dėl taikos su Rusija, kad būtų išvengtas karas Ukrainoje (JAV ir Baltijos šalys turėtų išstoti iš NATO)

Džo Baideno (Joe Biden) administracija turėtų priimti Rusijos siūlomą susitarimą dėl įtakos sferų su sąlyga, kad Rusija pasitrauks iš Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO), nutrauks bet kokį karinį-techninį bendradarbiavimą su Pekinu ir pasirašys nepuolimo paktą su JAV. Pagal šį nepuolimo paktą abi šalys susitartų, kad kilus karui tarp vienos iš pasirašiusių šalių ir Kinijos Liaudies Respublikos, kita šalis liktų neutrali.

Jei Rusija ir Centrinės Azijos respublikos pasitrauktų iš ŠBO, Indija neabejotinai pasektų jų pavyzdžiu ir labai sumažintų šio Kinijos vadovaujamo aljanso dydį ir galią. Rusijos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSU), kaip naujas iškilus Rusijos saugumo aljansas, pakeis Kinijos vadovaujamą ŠBO, kurioje Rusija yra jaunesnioji partnerė.

Pagal naująjį JAV ir Rusijos saugumo susitarimą Maskva garantuotų Estijos, Latvijos ir Lietuvos nepriklausomybę mainais už jų pasitraukimą iš NATO. Mainais už sausumos tilto (kelių ir geležinkelių koridoriaus, galbūt paaukštinto Lietuvos dalyje), jungiančio Rusiją su Kaliningrado anklavu, sukūrimą, Rusija atitrauktų visas savo puolamąsias pajėgas, įskaitant trumpojo nuotolio balistines raketas, iš Kaliningrado. Šis susitarimas padėtų sukurti naują, stabilesnę ir saugesnę tripolio pasaulio tvarką.

Mainais už Rusijos pasitraukimą iš ŠBO, JAV sutiktų pasitraukti iš NATO aljanso, kuris ir toliau egzistuotų kaip Europos vadovaujama kolektyvinio saugumo organizacija, įsipareigotų uždaryti daugumą iš savo 800 užsienio karinių bazių ir atitrauktų didžiąją dalį iš savo 200 000 užsienyje dislokuotų karių.

JAV ir Rusija taip pat pasirašytų Draugystės ir bendradarbiavimo sutartį bei JAV ir Rusijos laisvosios prekybos sutartį. Jungtinės Valstijos taip pat įsipareigotų daryti diplomatinį spaudimą Ukrainai, kad paskatintų ją prisijungti prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos ekonominės sąjungos (EES), siūlydamos sudaryti laisvosios prekybos sutartį ir su Ukraina.

Tokia taiki ekonominė Ukrainos integracija su Rusija būtų daug geriau nei Rusijos karinė invazija, kurią JAV ir NATO būtų sunku atremti ir kuri greičiausiai baigtųsi tiesiogine Ukrainos aneksija.

Pasirašius tokią JAV ir Rusijos taikos sutartį, visos JAV ekonominės sankcijos Rusijai būtų atšauktos. Po visuotinio JAV karinio pasitraukimo iš Rytų Europos ir NATO ir JAV pripažinus Rusijos įtakos sferą visoje buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje, JAV ir Rusija galėtų pradėti naują erą, kurioje dominuotų ne konfliktas, o veikiau strateginė partnerystė, pagrįsta bendrų interesų siekimu.

Kartu JAV turėtų aiškiai pasakyti Pekinui, kad nė vienas iš šių veiksmų nėra nukreiptas prieš jį. Mainais už tai, kad Kinija pripažintų JAV įtakos sferą Vakarų pusrutulyje, Vakarų Europoje ir Japonijoje, JAV galėtų pripažinti Kinijos įtakos sferą Mongolijoje, Šiaurės Korėjoje, Taivane ir Pietų Kinijos jūroje.

Tuo pačiu metu JAV turėtų suteikti Pekinui garantiją, kad ji kariniu būdu nesikiš į jokį konfliktą Kinijos įtakos sferoje, įskaitant Taivaną. Be to, JAV galėtų įsipareigoti išvesti visas JAV karines pajėgas iš Japonijos ir Pietų Korėjos mainais už tai, kad Šiaurės Korėja įvykdys tam tikras išankstines sąlygas.

Jungtinės Valstijos įgyvendino savo Monro (Monroe) doktriną, skelbiančią JAV dominavimą Vakarų pusrutulyje, todėl būtų protinga gerbti Rusijos ir Kinijos įtakos zonas. Tai labai sumažintų karo tarp branduolinių supervalstybių riziką. Toks karas brangiai kainuotų kiekvienai jame dalyvaujančiai tautai.

Galime tik tikėtis, kad Baideno administracija turės politinės drąsos ir vaizduotės suteikti taikai šansą. Siekdamas pasinaudoti galimybe išvengti trečiojo pasaulinio karo su Rusija ir Kinija, Baidenas turėtų derėtis dėl visapusiško saugumo susitarimo su Rusija, remdamasis tuo, ką nubrėžė Putinas, ir imtis ryžtingų veiksmų, kad sustiprintų egzistencinį Amerikos saugumą.

Šaltinis: nationalinterest.org